3 Νοε 2011

Πώς θα ρυθμίζονται οι οφειλές στον ΟΕΚ


Τους όρους της ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών, ληξιπρόθεσμων και μη, προς τον Oργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Εργασίας, Γιάννη Κουτσούκου.
Σύμφωνα με αυτή, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται...

μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου στα κατά τόπους γραφεία του ΟΕΚ για οφειλές που προέρχονται από δάνεια χορηγηθέντα μέχρι 30/9/2011 αποκλειστικά από το στεγαστικό του κεφάλαιο και εξυπηρετούνται και παρακολουθούνται από τις υπηρεσίες του ΟΕΚ. Πρόκειται για 75.000 δικαιούχους και για ποσά 1,3 δισ. ευρώ που αφορούν οφειλές που δεν έχουν λήξει και 98,2 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Οι οφειλές ρυθμίζονται κατά κατηγορία ως εξής:
 Εφόσον μέρος ή ολόκληρη η οφειλή του δικαιούχου κατέστη ληξιπρόθεσμη κατά τη δημοσίευση του νόμου, ο δικαιούχος δύναται να την εξοφλήσει, καθώς και τις παντός είδους επιβαρύνσεις, είτε εφάπαξ με έκπτωση 80% επί των επιβαρύνσεων, είτε σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 50% επί των επιβαρύνσεων. Ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερος από έξι και μεγαλύτερος από 24 και το ποσό τους δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.
n Εφόσον η οφειλή του δικαιούχου είναι ενήμερη κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για ρύθμιση ή έχει κατά τα ανωτέρω γίνει ρύθμιση εφάπαξ καταβολής στη ληξιπρόθεσμη οφειλή και υπολείπεται άληκτο κεφάλαιο, ο δικαιούχος δύναται να την εξοφλήσει εφάπαξ με ποσοστό έκπτωσης 3% επί της ετήσιας δόσης για το πρώτο έτος προεξόφλησης, αυξανόμενο κατά 3% για κάθε επόμενο έτος προεξόφλησης.
 Εφόσον ο δικαιούχος είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο του ΟΑΕΔ ως άνεργος, επιδοτείται από αυτόν και έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ, δύναται να ζητήσει την αναστολή της πληρωμής των μηνιαίων δόσεων του άληκτου κεφαλαίου και την ισόχρονη άτοκη επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δόσεων αυτών, με ανώτατο χρονικό όριο αναστολής την 31η/12/2012.