Στα μέσα Οκτωβρίου προσδιορίζεται χρονικά, η άφιξη στη Ελλάδα της λεγόμενης "Task Force" (Ομάδα Δράσης), αναφέρει σε δημοσίευμα της η γαλλική εφημερίδα Le Monde, με τον χαρακτηριστικό τίτλο « Δημιουργείται Task Force που θα...
διευθύνει Γερμανός».
Το δημοσίευμα αναφέρεται στον Χορστ Ράιχενμπαχ και τη μεταφορά τεχνογνωσίας που "θα φέρει" η Task Force, επισημαίνοντας, ότι «στα μέσα Οκτωβρίου 15 άνθρωποι στην Αθήνα και άλλοι 20 από τις Βρυξέλλες θα βοηθήσουν τον επικεφαλής της "ομάδας δράσης" στο δύσκολο έργο του.
Η αποστολή θα κινητοποιήσει περισσότερους από 50 υπαλλήλους από όλη την Ευρώπη.
Μεταξύ τους βρίσκονται προσωπικότητες με ειδικό βάρος, όπως δύο πρώην διευθυντές των υπηρεσιών για την εσωτερική αγορά, ο Άγγλος Ντέιβιντ Ράιτ και ο Σουηδός Γιόργκεν Χόλμκβιστ.
Μια ανώτατη Ελληνίδα υπάλληλος της Επιτροπής, η Γεωργέτα Λάλη, θα αναλάβει το τμήμα που θα εγκατασταθεί στην Αθήνα. Η νομικός κα Λάλη έχει εμπειρία από τα βαρίδια της Ελληνικής διοίκησης.
Η κα Λάλη είχε απαλλαγεί από τα καθήκοντά της στην Επιτροπή το 2001, για να εργαστεί στη δημιουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Επέστρεψε στις Βρυξέλλες το 2004, αλλά το Κτηματολόγιο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Η ίδια γνωρίζει πολύ καλά, ότι οι μεταρρυθμίσεις παίρνουν χρόνο και ότι οι Έλληνες πολιτικοί είναι περισσότερο επιρρεπείς στο να θεωρητικολογούν περί των μεταρρυθμίσεων, παρά να τις εφαρμόζουν, λόγω του πολιτικού κόστους.
Η άφιξη της "Task Force" έρχεται σε μια στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ Κυβέρνησης και τρόικα είναι εξαιρετικά τεταμένες. Σε μια κλασική διανομή ρόλων, η τρόικα θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του "κακού" της υπόθεσης και θα εξακολουθεί να αποτελεί στόχο των διαδηλωτών, ενώ, η Task Force θα αναλάβει τον ρόλο τους "καλού" επιφορτισμένη να βρίσκει λύσεις.
Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, είχε ζητήσει πριν το καλοκαίρι από τον Μανουέλ Μπαρόζο να δημιουργήσει την "Task Force", ώστε να βοηθήσει να αξιοποιηθούν καλύτερα τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.
Πράγματι, ενώ έχουν εγκριθεί 15 δις για την Ελλάδα για την περίοδο 2007 – 2013, το μεγαλύτερο μέρος από αυτό το ποσό δεν έχει εκταμιευθεί.
Η Αθήνα έχει κάνει πάρα πολύ λίγες προτάσεις και αυτές οι λίγες που έχουν γίνει, δεν έχουν πείσει τις ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες ανησυχούν για την αμέλεια της Ελληνικής Διοίκησης.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr