4 Οκτ 2011

"ΟΧΙ" απο την τρόϊκα στον Σαμαρά


Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε ότι η πρότασή του θα μειώσει το κόστος του Δημοσίου, χωρίς ωστόσο να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών. Δύσκολη αποδεικνύεται η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, στην οποία έχει επενδύσει η ΝΔ...


"Οχι" είπε η "τρόικα" στην πρόταση της ΝΔ για την εργασιακή εφεδρεία. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς εξήγησε για μία ακόμη φορά χθες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας, τις δικές του θέσεις για το θέμα, εισέπραξε αρνητική απάντηση, γεγονός που δείχνει ότι η επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου, στην οποία έχει επενδύσει η ΝΔ, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Χαρακτηριστικά του κλίματος που επικράτησε στη χθεσινή συνάντηση, είναι τα όσα έλεγαν αργά χθες το βράδυ στελέχη που συμμετείχαν στις συνομιλίες. "Για το 2011 η τρόικα φαίνεται να συμπλέει με την πρόταση της κυβέρνησης, αλλά για το 2012 και μετά δεν έχουν κατασταλάξει", ανέφεραν, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το αδιέξοδο που σημειώθηκε.

Επισήμως, πάντως, η ΝΔ, παρά την "κόκκινη κάρτα" που φαίνεται ότι δέχθηκε, επιμένει στη δική της "γραμμή". Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε στην "τρόικα" ότι με τη δική του πρόταση θα υπάρξει σημαντικότερη μείωση κόστους για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα και επέμεινε ότι οι απολύσεις θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα προβλήματα στην αγορά, στα ασφαλιστικά ταμεία και στην κοινωνία γενικότερα.

Επίθεση

Νωρίτερα χθες, ο κ. Γ. Μιχελάκης είχε εξαπολύσει δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Αφού έκανε λόγο για αποφάσεις "ασαφείς και κοινωνικά ανάλγητες", προσέθεσε: "Είναι πρωτοφανές να θεωρεί η κυβέρνηση πιο δίκαιη την απόλυση από τη μη απόλυση. Είναι εγκληματικό και πολιτικά ανήθικο, από τη μια η κυβέρνηση να προχωρά σε παράνομες προσλήψεις, παραβιάζοντας τον νόμο που η ίδια ψήφισε, και από την άλλη να αποφασίζει και να διατάζει μαζικές απολύσεις".

Ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση δεν θα επαναπροσλάβει όσους απολυθούν, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατρέψει το καθεστώς που ισχύει σήμερα, σε εφεδρεία με διαδοχικές τριετίες, όπως είναι η πρόταση του κ. Σαμαρά.


ΤΟ ΕΘΝΟΣ