20 Σεπ 2011
Τηλεμαραθώνιος ώς το τέλος
Σκληρές και αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και της τρόικας ξεκίνησαν χθες και θα συνεχιστούν σήμερα, με πιθανότερη προοπτική - σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές - να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με ένα νέο πακέτο μέτρων, με επίκεντρο τις περικοπές στο Δημόσιο, που θα εξασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου στη χώρα.
Ετσι, σήμερα είναι πιθανόν να ανακοινωθεί και το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα καλύπτει ένα «κενό» 1 δισ. ευρώ για φέτος που δημιουργείται από την αναμενόμενη χαμηλή απόδοση του τέλους ακινήτων, ενώ θα επεκτείνεται και στο 2012.
Η κατεύθυνση των νέων μέτρων είχε ήδη καταστεί σαφής από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, αλλά και του αντιπροσώπου του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπομπ Τράα, σε συνέδριο του περιοδικού «Economist»: λιγότερο κράτος, με κλείσιμο φορέων, εφεδρεία, απολύσεις υπαλλήλων και μειώσεις μισθών.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «υπάρχει πλεονάζον δυναμικό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στον στενό δημόσιο τομέα», καθιστώντας σαφές ότι η μείωση προσωπικού αφορά και τον στενό δημόσιο τομέα. Το υπουργείο, είπε, καταγράφει την κατάσταση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στον στενό δημόσιο τομέα.
Είχε προηγηθεί η προτροπή του κ. Τράα να «μην περιοριζόμαστε από ταμπού σε ό,τι αφορά το κλείσιμο αναποτελεσματικών επιχειρήσεων και τις εφεδρείες». Ο ίδιος, εξάλλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου, θύμισε ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 ώς το 2015 και πρόσθεσε ότι θα ήταν σκόπιμο το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης να επιτευχθεί στην αρχή.
Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε επίσης ότι αυτή την εβδομάδα θα δημοσιευθούν οι αποφάσεις - που έπρεπε να έχουν δημοσιευθεί εδώ και μέρες - για την αναδιάρθρωση των φορέων οι οποίοι περιλαμβάνονται στους δύο τελευταίους νόμους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
< Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου επιδιώκεται να ολοκληρωθεί το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο.
< Θα προωθηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις με στόχο ώς τον Δεκέμβριο να επιτευχθεί ή να προσεγγιστεί ο εισπρακτικός στόχος (5 δισ. ευρώ).
Το «καλό νέο» του προκρινόμενου «πακέτου» είναι ότι εγκαταλείπεται - στα λόγια τουλάχιστον - η προσφυγή σε νέους φόρους για να μειωθεί το έλλειμμα. «Δεν αντέχει άλλους φόρους η οικονομία», είπε ο κ. Τράα, προσθέτοντας ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ώστε «να πληρώσουν οι πλούσιοι».
Για την ύφεση, οι χθεσινές προβλέψεις ήταν πιο δυσοίωνες από κάθε προηγούμενη φορά αφού ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά 5,5% και ο κ. Τράα προέβλεψε ότι και το 2012 θα υπάρχει και πάλι μείωση 2,5%.
Ο ολλανδός τεχνοκράτης επισήμανε ότι μετά τις δημοτικές εκλογές του 2010 «το πνεύμα των αλλαγών εξασθένησε» και σχολίασε χαρακτηριστικά ότι το «δράμα» που ζούμε κάθε τρίμηνο, με την εκταμίευση της δόσης, είναι απαραίτητο για να... είμαστε σε εγρήγορση, ενώ ίσως θα χρειαζόταν να επαναλαμβάνεται και κάθε μήνα.
Ο κ. Τράα άσκησε, εξάλλου, εμμέσως κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι δεν μπορούμε να συζητάμε για μειώσεις φορολογικών συντελεστών πριν αυξηθούν τα έσοδα και να βάζουμε έτσι το κάρο πριν από το άλογο. Καλώντας την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, ο κ. Τράα παραλλήλισε την Ελλάδα με μια «Μερσεντές που μπορεί να τρέξει με 120 χλμ. την ώρα, αλλά τρέχει μόνο με 40 επειδή έχει λάσπη στη μηχανή της».
Τα Νέα on line