12 Αυγ 2011

Στο τραπέζι η αύξηση της στρατιωτικής θητείας


Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κ. Πάνος Μπεγλίτης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση της ΝΔ για τη λαϊκίστικη και εσπευσμένη απόφαση της μείωσης. "Το λέω, το υποστηρίζω και επιχειρηματολογώ...
 
πάνω σε αυτό, χωρίς να λαμβάνω υπόψη το πολιτικό κόστος", απάντησε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Μπεγλίτης όταν ρωτήθηκε αν έπρεπε να μειωθεί η θητεία.

Μιλώντας συγκεκριμένα στον "Real FM" ο υπουργός επεσήμανε ότι για την κυβέρνηση πάνω απ' όλα βρίσκεται η "εθνική ευθύνη για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στον ελληνικό λαό". Και συνέχισε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αύξησης της θητείας - κάτι που θα αποφασιστεί μέσα στο φθινόπωρο: "Μελετούμε όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες, με πρώτη προτεραιότητα τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσα από συγχωνεύσεις στρατοπέδων, μέσα από την ενίσχυση και την ισχυροποίηση των στρατιωτικών μας σχηματισμών, ώστε να μεγιστοποιήσουμε την επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποτελεσματικότητά τους - και, βεβαίως, μέσα στον όλο προβληματισμό, εφόσον δεν προχωρήσει και δεν έχει τα αποτελέσματα που θέλουμε και επιδιώκουμε η υλοποίηση αυτών των πρώτων αποφάσεων, θα δούμε χωρίς φόβο και χωρίς πάθος τι άλλες επιλογές έχουμε.

Ανάμεσα στις επιλογές αυτές είναι και η σχετική αύξηση της στρατιωτικής θητείας". Η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, άλλωστε, έχει την άποψη ότι για ένα τόσο σοβαρό και εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα δεν μπορεί οι αποφάσεις να λαμβάνονται με όρους συγκυρίας.

Το δεύτερο θέμα, δε, που εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αφορά την περικοπή των αναβολών. Ο κ. Μπεγλίτης υποστηρίζει ότι το "θέμα της αιμορραγίας για τη νεολαία που δεν υπηρετεί τη θητεία της για διάφορους λόγους έχει πάρει την τελευταία περίοδο αυξητικές διαστάσεις". Ετσι θα επανεξεταστεί το σύστημα που ισχύει, ως προς τα κριτήρια, χωρίς πάντως να πλήττεται το θεμελιώδες δικαίωμα στη μόρφωση της νεολαίας.

Μισθολόγιο

Ενα ειδικό καθεστώς για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, ως προς τους μισθούς και τις συντάξεις διατηρείται με απόφαση της κυβέρνησης. Ωστόσο, στρατιωτικοί και απόστρατοι υφίστανται τις μειώσεις, όπως όλοι, διότι, όπως υποστηρίζει ο κ. Μπεγλίτης, "τα μέτρα και οι επώδυνες αναγκαίες αποφάσεις ισχύουν για όλα τα στελέχη του κράτους, της Δημόσιας Διοίκησης, τους δημόσιους λειτουργούς".