Μπιφτέκια φτιαγμένα με τεχνητό μοσχαρίσιο κρέας από βλαστοκύτταρα θα κυκλοφορούν στην αγορά το νωρίτερο σε 1 χρόνο, αναφέρει έρευνα Ολλανδών επιστημόνων, η οποία έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες έρευνες που προσπαθούν να επιλύσουν το θέμα της σίτισης του πληθυσμού με τεχνητά μέσα!
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Μαρκ Ποστ...
του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, το κρέας "in vitro" (σ.σ. κρέας εργαστηρίου) μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα είναι μονόδρομος για την επίλυση του επισιτιστικού προβλήματος, το οποίο προβλέπεται να επιδεινωθεί καθώς η κτηνοτροφική παραγωγή θα είναι δυσανάλογη με τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του πλανήτη.
Πιο αναλυτικά, η παγκόσμια ζήτηση για κρέας, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα έχει διπλασιαστεί έως το 2050, ενώ η παραγωγή, εάν δεν υπάρξει κάποια καινοτομία, θα παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα.
Συγκεκριμένα, ο επιστήμονας ανέφερε σε σχετική συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα "Ντέιλι Μέιλ":
"Δεν θεωρώ ότι υπάρχει πιθανότητα να μπορούμε να βασιστούμε αποκλειστικά στην παραδοσιακή κτηνοτροφία τις επόμενες δεκαετίες. Προσπαθούμε να αποδείξουμε στον κόσμο ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε προϊόντα με αυτήν τη μέθοδο και χρειαζόμαστε έναν θαρραλέο δοκιμαστή που θα είναι ο πρώτος που θα γευτεί το κρέας εργαστηρίου. Εάν κανείς δεν εμφανιστεί, τότε μάλλον θα το κάνω εγώ".
Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην έρευνα, το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουν να παρασκευάσουν ένα μπιφτέκι από 10.000 βλαστοκύτταρα, τα οποία έχουν ληφθεί από μοσχάρι. Τα βλαστοκύτταρα θα πολλαπλασιαστούν φυσικά, αλλά υπό πίεση, ούτως ώστε να δημιουργηθεί νέος μυϊκός ιστός, παρόμοιος με του μοσχαριού από τον οποίο αρχικά ελήφθησαν τα βλαστοκύτταρα.
Η Ολλανδία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην πρωτοπορία της έρευνας για την παραγωγή τεχνητού κρέατος. Η κυβέρνηση της χώρας έχει επενδύσει περίπου 1,67 εκατομμύρια ευρώ στις εν λόγω έρευνες και οι επιστήμονες που συμμετέχουν σε αυτές, θεωρούν πως η κατασκευή του "μπιφτεκιού του δοκιμαστικού σωλήνα" είναι το πρώτο βήμα για μια επανάσταση στα τρόφιμα.
Μάλιστα, το 2009 επιστήμονες, πάλι από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, κατάφεραν να αναπτύξουν κομμάτια χοιρινού κρέατος με την ίδια μέθοδο, όμως, όπως έγινε γνωστό, η γεύση του δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη και η υφή του έμοιαζε με καλαμαριού.
Προς την παραγωγή τεχνητού κρέατος έχουν στραφεί όμως και έρευνες από τη Βρετανία, με χαρακτηριστικότερη την πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη τεχνητού κρέατος στο εργαστήριο θα καταναλώνει 35%-60% λιγότερη ενέργεια από την κανονική κτηνοτροφία, θα χρειάζεται 98% λιγότερη γη και θα παράγει 80%-95% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή θα είναι περισσότερο οικολογική.
Σε άλλο Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας πάντως, αυτό της Ουτρέχτης, έχουν υπολογίσει, ότι από δέκα βλαστοκύτταρα μπορούν να παραχθούν περίπου 50.000 τόνοι κρέατος μέσα σε δύο μήνες!
ΠΗΓΗ: ethnos.gr