27 Ιουν 2011
«Της Βιέννης» για μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων
Η πρώτη μεγάλη διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή των ιδιωτών σε μια συμφωνία τύπου «Βιένης» για τη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων ξεκινά, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα στη Ρώμη.
Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η συμμετοχή των ιδιωτών, που αναμένεται να αποδεχτούν συμφωνία, που θα... αγγίζει τα 30 δις ευρώ.
Τη φημολογία, περί σχεδίου συμφωνίας με τις εμπορικές τράπεζες για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους (debt rollover) που έχουν στην κατοχή τους, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα η γαλλική κυβέρνηση δια στόματος της υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο Αμερικανός Τσαρλς Νταλάρα θα εκπροσωπήσει τα διεθνή συμφέροντα και ο Ιταλός Βιτόριο Γκρίλι τα ευρωπαϊκά. Σε αυτή τη διαπραγμάτευση, την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εκπροσωπήσει η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή (EFC), ενώ από την πλευρά των ιδιωτών (τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών) τον ρόλο αυτό θα κατέχει το Διεθνές Χρηματοικονομικό Ινστιτούτο (Institute of International Finance).
Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», το σχέδιο προβλέπει, ότι οι τράπεζες αποδέχονται να μετακυλίσουν μόνο το 50% της αξίας των ομολόγων που λήγουν, με νέα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.
Τούτο σημαίνει ότι αν εφαρμοστεί το σχέδιο στη λήξη ενός ομολόγου αξίας 6 δισ. ευρώ, οι επενδυτές που το κατέχουν θα λάβουν νέα ομόλογα αξίας 3 δισ. ευρώ και για τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ θα λάβουν μετρητά.
Προτείνεται δε, ένα μέρος από αυτά τα μετρητά, ίσως το 20%, να τοποθετούνται από τους επενδυτές σε ειδικό ταμείο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα κεφάλαιο το οποίο θα προσφέρει εγγύηση στα νέα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, ώστε να αποζημιωθούν οι επενδυτές σε περίπτωση πτώχευσης στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το τίμημα που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα έναντι αυτής της εξυπηρέτησης.
Οι γαλλικές τράπεζες που είναι λιγότερο εκτεθειμένες σε σύγκριση με τις γερμανικές, κατέχοντας ελληνικά ομόλογα αξίας 10 έως 12 δισ. ευρώ, φαίνονται διατεθειμένες να λάβουν νέα ομόλογα διάρκειας έως και 30 έτη.
Το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» αναφέρει ότι σημαντικό ρόλο θα παίξουν πάντως και οι γερμανικές τράπεζες οι οποίες κατέχουν τα περισσότερα ελληνικά ομόλογα ύψους 28 με 30 δισ. ευρώ. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει στις πρώτες επαφές με Deutsche Bank, Commerzbank AG, DZ Bank, HVB Group, WestLB AG, Landesbank Baden-Wuerttemberg, WGZ Bank, DekaBank Deutsche Girozentrale, HSH Nordbank AG, αλλά και με ασφαλιστικές εταιρείες, όπως οι Allianz SE και Munich Re.
Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν περίπου το 17% του δημόσιου χρέους και ένα επιπλέον 14% βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια ασφαλιστικών εταιρειών και ταμείων και άλλων θεσμικών επενδυτών.
Όπως αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα τη εφημερίδα Le Figaro η κυβέρνηση της Γαλλίας και οι γαλλικές τράπεζες κατέληξαν σε συμφωνία για ένα νέο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας, που θα καθιστούσε ελκυστικότερη την ανακύκλωση χρέους προς τους δανειστές της χώρας.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση οι ιδιώτες επενδυτές θα επανεπενδύουν το 70% των δανειακών θέσεων, που θα αποπληρωθούν από την Αθήνα όταν φτάσουν στην ωρίμανσή τους. Το 50% του επανεπενδυόμενου ποσού θα πηγαίνει σε δάνεια (ομόλογα) 30ετούς διάρκειας, αντί για τα πενταετούς διάρκειας που συζητούσαν μέχρι σήμερα.
Η γερμανική εφημερίδα "Welt am Sonntag" αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μέρκελ αναμένει από τους ιδιώτες να συμφωνήσουν σε μια επιμήκυνση έως και πέντε ετών. Εξάλλου ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών (BdB), Μίχαελ Κέμερ, διαβεβαίωσε και πάλι χθες ότι ο γερμανικός χρηματοπιστωτικός κόσμος, που είναι εκτεθειμένος στην ελληνική αγορά ομολόγων κατά 10 με 20 δισ. ευρώ, θα συμβάλει στη διάσωση της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, πληφοροφίες θέλουν στη Μεγάλη Βρετανία το υπουργείο Οικονομικών να πιέζει παρασκηνιακά τις τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος, να προχωρήσουν σε μια ήπια αναδιάρθρωση.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr