6 Απρ 2011

Οι θεσμικοί έχουν αποδεχθεί κούρεμα 27%



«Κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων της τάξεως του 30% έχουν ήδη υποστεί οι ξένοι επενδυτές που τα διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους.
Παρ' όλο που η κυβέρνηση ξορκίζει με κάθε ευκαιρία το ενδεχόμενο της ήπιας αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, η πραγματικότητα καταδεικνύει ότι... αυτή ήδη έχει συντελεστεί «ερήμην» του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας.

Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία δημοσιοποιεί κάθε τρίμηνο για την πορεία του εξωτερικού χρέους της χώρας, δείχνουν ότι σε τρέχουσες τιμές η αξία των ομολόγων που έχουν οι ξένοι επενδυτές εντός του 2010 έχει μειωθεί κατά 27%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στο τέλος του 2009 η «αγοραία» αποτίμηση των ομολόγων αυτών ανερχόταν στα 203 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2010 η αξία τους είχε απομειωθεί στα 148 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων που βρίσκεται εκτός Ελλάδος είχε υποστεί μια μείωση κατά 55 δισ. ευρώ.

Τούτο όμως δεν σηματοδοτεί και μια αντίστοιχη μείωση του εξωτερικού ή του συνολικού χρέους της χώρας, το οποίο υπολογίζεται σύμφωνα με την ονομαστική αξία των ομολόγων που έχει εκδώσει η χώρα και δεν επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις που έχει κάθε φορά η τιμή των ομολόγων αυτών στη δευτερογενή αγορά.

Ετσι, παρά τη σημαντική απομείωση που έχουν υποστεί τα ελληνικά ομόλογα, το συνολικό δημόσιο χρέος (εσωτερικό και εξωτερικό) συνεχίζει να καλπάζει, αγγίζοντας τα 340 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις μάλιστα, η πορεία του δεν θα ανακοπεί τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον μέχρι να «χτυπήσει» το 160% του ΑΕΠ.

Ομως η μείωση της αξίας των ομολόγων που διαθέτουν οι ξένοι επενδυτές, σε ένα βαθμό, αποτυπώνει και τη ζημία που ήδη έχουν υποστεί, γεγονός που θα διευκόλυνε την επαναγορά τους από το ελληνικό κράτος, στην περίπτωση που το σχέδιο αυτό το ενέκρινε η Ε.Ε.

Ως γνωστόν, οι θεσμικοί επενδυτές αποτιμούν τα ομόλογα που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους σε τρέχουσες αγοραίες τιμές, με αποτέλεσμα μια μεγάλη μερίδα εξ αυτών να έχει ήδη εγγράψει τις ζημιές από την κατάρρευσή τους.

Επομένως, αν η χώρα διέθετε τα αναγκαία κεφάλαια, οι επενδυτές αυτοί με μεγάλη προθυμία θα δέχονταν να πουλήσουν τους εν λόγω τίτλους
. Ετσι η χώρα θα μπορούσε να πετύχει μια αξιόλογη μείωση του χρέους της καθώς, «πληρώνοντας» στους επενδυτές 64 ευρώ (η τιμή του 10ετούς ομολόγου είναι στα 64 ευρώ για κάθε 100 ευρώ ή 64 μονάδες βάσης), το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να επαναγοράσει και να διαγράψει στη συνέχεια δημόσιο χρέος 100 ευρώ.

ΠΗΓΗ: enet.gr