5 Ιαν 2011

Η Λούκα Κατσέλη εναντίον των τραπεζών για τον νόµο περί υπερχρεωµένων νοικοκυριών



Νέο µέτωπο µε τις τράπεζες ανοίγει η υπουργός Εργασίας ΛούκαΚατσέλη για το θέµα των ρυθµίσεων των υπερχρεωµένων νοικοκυριών.
Το υπουργείο Εργασίας σκοπεύει να ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισµού να ελέγξει....
τις πρακτικές που ακολουθούν οι τράπεζες στην εφαρµογή του νόµου.

Το αιτιολογικό είναι ότι συστηµατικά αγνοούν τις αιτήσεις που δέχονται από τους δανειολήπτες για τη ρύθµιση των χρεών τους στο πλαίσιο του νόµου για τα υπερχρεωµένα νοικοκυριά. Πρόκεται για δεύτερη κόντρα της υπουργού µε τις τράπεζες στο µέτωπο αυτό, καθώς είχε προηγηθεί η αντιπαράθεση των δύο πλευρών κατά την επεξεργασία του νοµοσχεδίου που ψηφίστηκε στη Βουλή πριν από µερικούς µήνες.

Στο κλίµα αυτό ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου κάλεσε πάλι χθες τις τράπεζες να ανταποκριθούν και να εφαρµόσουν τις ρυθµίσεις του νόµου συµµετέχοντας στους εξωδικαστικούς συµβιβασµούς που ζητούν οι υπερχρεωµένοι δανειολήπτες, επισηµαίνοντας ότι ο νόµος θα εφαρµοστεί.
Από την πλευρά τους, οι τράπεζες θεωρούν ότι µε τον νέο νόµο δηµιουργείται κλίµα «δεν πληρώνω» ακόµη και στους συνεπείς πελάτες, κάτι που εκτινάσσει τις επισφάλειες, ενώ αναφέρουν και ότι η πλειονότητα των αιτήσεων που λαµβάνουν δεν είναι επαρκώς δικαιολογηµένες.

Απάντησαν στο 3% των αιτήσεων


Σύµφωνα µε τον υφυπουργό, «η ρύθµιση µπορεί πλέον να γίνει και χωρίς τη σύµφωνηγνώµη των πιστωτών µε αποφάσεις των αρµόδιων ειρηνοδικείων». Από τον περασµένο Σεπτέµβριο πάντως που τέθηκε σε ισχύ ο νόµος, και συγκεκριµένα η πρώτη φάση εφαρµογής του, δηλαδή ο εξωδικαστικός συµβιβασµός, οι τράπεζες, σύµφωνα µε τη Γενική Γραµµατεία Καταναλωτή, δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήµατα που δέχθηκαν. Σύµφωνα µε στοιχεία της Γενικής Γραµµατείας, από το σύνολο των 3.888

αιτήσεων που είχαν υποβληθεί έως τα µέσα ∆εκεµβρίου στον Συνήγορο του Καταναλωτή µόνο σε 123 αιτήσεις (3,16%) είχαν απαντήσει οι τράπεζες και µόνο ένας συµβιβασµός είχε επιτευχθεί.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας καταλόγιζαν στις τράπεζες προσπάθεια αδρανοποίησης του νόµου. «Οι ευθύνες που αναδεικνύονται για τα πιστωτικά ιδρύµατα είναι µεγάλες.

Στην παρούσα φάση οι οποιοιδήποτε υπαινιγµοί διατυπώνονται ή διαρρέονται περί δήθεν καταχρηστικών αιτηµάτων από τους οφειλέτες µόνο σε εκ του πονηρού προθέσεις µπορούν να αποδοθούν», υποστήριζαν.