Επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν, ότι μια σειρά από «άσχετους» παράγοντες, την ημέρα που καλούμαστε, να προσέλθουμε στις κάλπες, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την κρίση μας και, ως συνέπεια, την τελική μας επιλογή....
Ποιος ζυγίζει περισσότερο
Από τότε που ο Τζον Κένεντι νίκησε πανηγυρικά τον Νίξον στο πρώτο τηλεοπτικό προεδρικό debate, η εμφάνιση παίζει το δικό της ρόλο στην πολιτική. Έρευνες δείχνουν ότι, όσο πιο ευπαρουσίαστος είναι ο πολιτικός, τόσο μεγαλύτερη δημοσιότητα και προβολή από τα Μέσα λαμβάνει.
Η εμφάνιση, ωστόσο, λειτουργεί διαφορετικά για άντρες και γυναίκες υποψηφίους. Στην περίπτωση των αντρών, η γοητεία βοηθά σίγουρα, αλλά δεν συγκρίνεται με το να είσαι υπέρβαρος. Προφανώς, οι ψηφοφόροι θεωρούν τους υπέρβαρους υποψήφιους ως περισσότερο αξιόπιστους. Άλλες έρευνες υποστηρίζουν, ότι έχουμε την τάση να υποστηρίζουμε άντρες με ειδικά χαρακτηριστικά προσώπου, δηλαδή, ψηφίζουμε άτομα με χαρακτηριστικά πρόσωπα. Σύμφωνα με έρευνα του MIT, άνθρωποι σε διαφορετικές χώρες, επιλέγουν ορισμένους υποψήφιους ως περισσότερο αξιόπιστους, βάσει της εμφάνισής τους.
Πού ψηφίζεις
Όλοι, όσοι έχουμε ψηφίσει, γνωρίζουμε η κυβέρνηση δεν ασχολείται ιδιαίτερα με το σημείο που ψηφίζουμε. Η τοποθεσία που «ρίχνεις» την ψήφο σου, μπορεί να σου προκαλέσει στην κυριολεξία πλύση εγκεφάλου, λόγω δυσδιάκριτων περιβαλλοντικών παραγόντων, που δεν έχει καν προσέξει. Για παράδειγμα, έρευνες δείχνουν ότι, αν το εκλογικό σου κέντρο είναι ένα σχολείο, θα ψηφίσεις υπέρ περισσότερων πρωτοβουλιών για την εκπαίδευση, ειδικά αν υπάρχουν καθηγητές ή μαθητές κοντά. Μια πιο πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει πάλι, ότι οι εκκλησίες, μια συνήθης επιλογή για στήσιμο εκλογικού κέντρου στις ΗΠΑ, μετατρέπουν την ψήφο σου σε περισσότερο συντηρητική, παρά τις αντίθετες πεποιθήσεις σου.
Ποδοσφαιρικά αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα των αγώνων μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ψήφο μας. Ακόμη κι αν κάποιος δεν είναι θερμός οπαδός, αν ζει σε μια πόλη που ταυτίζεται με μια ομάδα, σύμφωνα με επιστήμονες, αν η ομάδα κερδίσει ή χάσει επιδρά στο εκλογικό αποτέλεσμα κατά 5%. Από έρευνα προκύπτει ότι το φαινόμενο αυτό βελτίωσε αισθητά τα ποσοστά αποδοχής του Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια του τουρνουά μπάσκετ NCAA του 2009.
Για παράδειγμα, στην πολιτεία της Νεμπράσκα το Σάββατο 30 Οκτωβρίου, 3 ημέρες πριν τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές, 81.067 πολίτες της Νεμπράσκα ταξίδεψαν στο Λίνκολν, για να παρακολουθήσουν την ομάδα τους, που έπαιζε με το Μισούρι. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ευφορία της νίκης, μπορεί να διαρκέσει ολόκληρες ημέρες. Παρότι η ευφορία αυτή, δεν μας καθοδηγεί να ψηφίσουμε υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος, μας δημιουργεί μια καλύτερη αίσθηση για την κατάσταση γύρω μας. Έρευνες έδειξαν, ότι άνθρωποι σε κατάσταση ευφορίας, είναι κατά 5% περισσότερο πιθανό, να ψηφίσουν υποψήφιους που κατέχουν ήδη το αξίωμα, με κριτήριο όχι πόσο καλά τα πήγε κατά τη θητεία του, αλλά από το πόσο εκνευρισμένοι είναι από το αποτέλεσμα του αγώνα.
Η σειρά των ονομάτων στο ψηφοδέλτιο
Με δεδομένο, ότι δεν γνωρίζεις όλα τα ονόματα ενός ψηφοδελτίου, συνήθως επιλέγουμε τυχαία τα ονόματα που θα «σταυρώσουμε». Τα πρόσωπα που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου, έχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες να λάβουν την ψήφο μας.
Ερευνητές του Στάνφορντ μελέτησαν τα εκλογικά αποτελέσματα των τελευταίων 10 ετών και διαπίστωσαν, ότι το να είσαι πρώτος στο ψηφοδέλτιο, αύξανε τις ψήφους του υποψηφίου, κατά περίπου 2%. Συμπέραναν ακόμη ότι 9 μάχες για το Κογκρέσο θα εξελίσσονταν διαφορετικά, αν ο υποψήφιος στη 2η θέση του ψηφοδελτίου βρισκόταν στην 1η, στη θέση δηλαδή εκείνου που κατέχει πλέον τη θέση στη Γερουσία.
Ο καιρός
Στις ΗΠΑ υπάρχει το εξής ρητό: οι ρεπουμπλικάνοι προσεύχονται για βροχή την ημέρα των εκλογών. Τα περισσότερο φτωχά στρώματα πρέπει να περπατήσουν ή να πάρουν ΜΜΜ για να μεταβούν στο εκλογικό κέντρο, ενώ οι πλούσιοι μπορούν απλώς να μπουν στο αυτοκίνητό τους.
Ομάδα πολιτικών επιστημόνων δημοσίευσε μια έκθεση, που ανέλυε τα εκλογικά αποτελέσματα από το 1948 κι έπειτα και διαπίστωσαν, ότι ο καιρός είχε παίξει έναν στατιστικό ρόλο, αναφορικά με τα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, αν στις 2 Νοεμβρίου 1960 ο καιρός δεν ήταν τόσο καλός, ο Τζον Κένεντι μπορεί να ήταν σήμερα ζωντανός.
Ο κακός καιρός, ωστόσο, δεν είναι πάντα καλά νέα για τους Ρεπουμπλικάνους. Επί δεκαετίες, επιστήμονες μελετούν την πιθανότητα, οι πολίτες να κατηγορούν τους έχοντες την εξουσία για τις φυσικές καταστροφές. Οι ψηφοφόροι τείνουν να κατηγορούν τους πολιτικούς, που ασκούν την εξουσία για πρόσφατους σεισμούς, πλημμύρες ή τυφώνες και να ψηφίζουν τους αντιπάλους τους στην εκλογική μάχη.
Τα γονίδιά σου
Η ερώτηση «γιατί ψηφίζουμε» έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας επί σειρά ετών, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τα όσο υποστηρίζουν οι κοινωνικοί επιστήμονες, σχετικά με την τυπική ανθρώπινη συμπεριφορά. Παρότι ο P. Diddy απείλησε να τους σκοτώσει, ορισμένοι άνθρωποι απλώς αρνούνταν να πάνε να ψηφίσουν. Άλλοι, σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Jay Fowler, έμοιαζαν «προγραμματισμένοι να συνεχίσουν να ψηφίζουν». Τότε ο Fowler σκέφτηκε να διαπιστώσει αν η ψήφος είναι καταγεγραμμένη στο DNA μας. Ευρείες μελέτες σε δίδυμους στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία συμπέραναν, ότι οι πανομοιότυποι δίδυμοι είναι περισσότερο πιθανό να ψηφίσουν τον ίδιο υποψήφιο σε σχέση με ετεροζυγώτες δίδυμους. Ο συσχετισμός οδήγησε τους μελετητές στο συμπέρασμα, ότι τα γονίδια είναι ο σημαντικότερος παράγοντας, που καθορίζει αν ψηφίζεις ή όχι.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr