Η μεγάλη «σφαγή» των υποψηφίων από τις τραγικές αλλαγές της Νίκης Κεραμέως επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τα οποία μένουν εκτός ΑΕΙ περισσότεροι από...
26.000 μαθητές.Πηγές του υπουργείου αναφέρουν, ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο διαμορφώνεται ως εξής:
Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Σπουδές στο 8,94
Θετικές και Τεχνολογικές Σπουδές στο 9,58
Σπουδές Υγείας και Ζωής στο 9,70
Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής στο 8,27
Παράλληλα, παραδέχονται κυνικά, ότι 9.000 περισσότερα παιδιά από πέρυσι κρίθηκε, ότι δεν πληρούν τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να συμπληρώσουν μηχανογραφικό.
Πέρυσι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 90.612 υποψήφιοι και εισήχθησαν 73.560 (οι θέσεις για όσους συμμετείχαν στις πανελλαδικές ήταν 73.687). Επομένως, το 2020 έμειναν εκτός ΑΕΙ 17.052 υποψήφιοι.
Με βάση τα αριθμητικά στοιχεία των επιτυχόντων, με τα έως τώρα δεδομένα, άρα χωρίς συνυπολογισμό των ειδικών μαθημάτων, φέτος έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις 90.851 υποψήφιοι για σχεδόν ισάριθμες θέσεις. Υπολογίζεται, ότι, σε σχέση με πέρυσι, θα μείνουν εκτός ΑΕΙ λόγω ΕΒΕ στο πρώτο στάδιο περίπου 9.400 υποψήφιοι επιπλέον. Αυτό σημαίνει, ότι 26.452 μαθητές μένουν εκτός Πανεπιστημίων.
Η διαρροή του υπουργείου Παιδείας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μάλιστα, αναφέρει, ότι... αξιόπιστη εναλλακτική που προσφέρεται για όλους, αποτελούν τα δημόσια ΙΕΚ, σε σύγχρονες, ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση (πχ όπως για παράδειγμα web designers/web developers, τεχνικοί τουριστικών μονάδων, τεχνικοί αγροτουρισμού, στελέχη διεθνούς εμπορίου).
Για φέτος οι προσφερόμενες θέσεις είναι περισσότερες από 24.000, εκ των οποίων 8.077 μέσω παράλληλου μηχανογραφικού, εξηγούν οι ίδιες πηγές, υποστηρίζοντας ότι στα δημόσια ΙΕΚ μπορούν να απορροφηθούν τόσο οι 9.400 που προς το παρόν μένουν εκτός ΑΕΙ, αλλά και όσοι θα έμεναν ούτως ή άλλως εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.