16 Ιουλ 2021

Έως το 2027 η αποπληρωμή των χρεών της πανδημίας


Προκόπης Χατζηνικολάου

Ολα τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο το 2020 μέχρι και τον Ιούλιο φέτος μπορούν να ενταχθούν στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση σε 36 άτοκες ή 72 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, ανακοίνωσε χθες ο...


υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ύστερα από συμφωνία με τους θεσμούς. 

Οπως είπε ο υπουργός: «Με απόλυτη συναίσθηση της πραγματικότητας και των δυσκολιών που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού στην πραγματική οικονομία, προχωράμε σε μια νέα, γενναία ρύθμιση των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που “γεννήθηκαν” στην πανδημία. Ρύθμιση με την οποία παρέχονται πολύ σημαντικές διευκολύνσεις στους οφειλέτες που επλήγησαν από την κρίση, καθώς παρατείνεται, διευρύνεται και βελτιώνεται το υφιστάμενο πλαίσιο διευθέτησης των οφειλών τους, ενώ παράλληλα προσφέρεται η ευκαιρία αναβίωσης παλαιότερων ρυθμίσεων».  

Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν τρέχουσες φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, οι οποίες μπορούν να αποπληρωθούν σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, ή 36 δόσεις άτοκα, με καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022. 

Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και οφειλές που έχουν ήδη βεβαιωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας (από Μάρτιο 2020 έως σήμερα).

Οι κατηγορίες οφειλετών που εμπίπτουν στη ρύθμιση είναι:

• Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.

• Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

• Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.

• Ανεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, από τους 2 εκατ. ευρώ δυνητικά δικαιούχους-πληττόμενους της ευνοϊκής ρύθμισης, χρέη στο ελληνικό Δημόσιο έχουν:

• 134.455 νομικά πρόσωπα.

• 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

• 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες.

Συνολικά 823.435 φορολογούμενοι έχουν δημιουργήσει μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς τη φορολογική αρχή την εν λόγω περίοδο και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττομένων.

Επιπλέον, οι οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. 120 δόσεων) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, μπορούν να αναβιώνουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου, και οι απολεσθείσες δόσεις μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.

Ποιες οφειλές ρυθμίζονται:

• Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα ελεγκτικά κέντρα αρρύθμιστες οφειλές (ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων).

• Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες.

• Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση δεν εντάσσονται οι φόροι που έχουν βεβαιωθεί και αφορούν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλεται αυτό το διάστημα.

• Ολες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί.


Οπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών: «Με τις παραπάνω παρεμβάσεις, η κυβέρνηση αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και των επιχειρήσεων και λαμβάνει, στον κατάλληλο χρόνο, τις βέλτιστες δυνατές πρωτοβουλίες. Ολες οι προηγούμενες παρεμβάσεις αλλά και η σημερινή καταδεικνύουν την υπεύθυνη και κοινωνικά δίκαιη πολιτική της κυβέρνησής μας. Μια πολιτική συνετή, που σταθμίζει ανάγκες και δημοσιονομικούς περιορισμούς (καθώς δημοσιονομική χαλάρωση δεν σημαίνει δημοσιονομικός εκτροχιασμός) διαφυλάττει την κουλτούρα πληρωμών, στοχεύει στην ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη και στην υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη στη μετά κορωνοϊό εποχή».


kathimerini.gr