19 Φεβ 2021

Το κοινωνικό πρόσωπο του δήμου Βέλου Βόχας : "Eίναι το τηλεφώνημα στον δημότη που τον ρωτά εάν χρειάζεται κάτι"

 

Από τα ρεπορτάζ που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα σε σχέση με την διαχείριση της πανδημίας από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης, μπορώ να πω πως η  περίπτωση του δήμου Βέλου Βόχας είναι πραγματικά ξεχωριστή. Ο δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος έχει τοποθετήσει  εκεί και  προΐσταται ένας άνθρωπος δυναμικός και χαρισματικός..

η κ. Μαρία Καλλίρη, η οποία υλοποιεί τις αποφάσεις του δήμου αλλά και συμμετέχει ενεργά. Οι πρωτοβουλίες Παπακυριάκου από την αρχή ήταν άμεσες και αποφασιστικές. Η πρώτη εντολή ήταν "δίπλα στους συνανθρώπους μας με οποιοδήποτε τρόπο".

Πρώτος από όλους και πριν δοθεί εντολή επίσημη είχε ξεκινήσει τις απολυμάνσεις στα σχολεία και κατόπιν στις αθλητικές εγκαταστάσεις, στους παιδικούς σταθμούς, στους καταυλισμούς, στα αγροτικά ιατρεία στις λαϊκές αγορές και στον στόλο του δήμου στην καθαριότητα. 

Εκείνο ωστόσο που μας έκανε εντύπωση από το ρεπορτάζ, είναι οι διευρυμένες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας με συμβουλευτική υποστήριξη ψυχικής υγείας. Θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι απόλυτα ενεργή, δίδοντας λύσεις και συμπαράσταση σε πολλά θέματα που έχουν προκύψει στην περιοχή. 

Μετά δημιουργήθηκε η Ομάδα Υποστήριξης της Δομής Πρόνοιας. Μια ομάδα ενεργή που δρά μέσα από τις κατευθύνσεις της κυρίας Καλλίρη, όπου χρειάζεται.

Η οργάνωση και η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων που απαρτίζουν τις ομάδες αυτές είναι τέτοια που οι ίδιοι αναλαμβάνουν πολλές φορές την πρωτοβουλία και επικοινωνούν με τους πολίτες ρωτώντας τους εάν χρειάζονται κάτι και αν έχουν κάποιο πρόβλημα. 

Αυτό μετά βεβαιότητας δεν συμβαίνει σε κάποιον άλλο δήμο της Κορινθίας. Και με αυτό και μόνο επιβεβαιώνεται ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της δημαρχίας Παπακυριάκου.

Στον απολογισμό των περπαγμένων της χρονιάς που πέρασε πληροφορούμαστε πως 750 οικογένειες ενισχύθηκαν οικονομικά το Πάσχα μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ και ΚΕΑ .

160 οικογένειες ενισχύθηκαν από παράλληλο πρόγραμμα της περιφέρειας που ζητήθηκε από το δήμο. Στα προγράμματα αυτά ετοιμάζονταν πλήρη γεύματα για 35 οικογένειες και η διανομή γινόταν από τους εργαζόμενους της δομής με όχημα που εξασφάλισε δωρεάν ο δημος σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ.

Στην μάχη κατά της πανδημίας ο δήμος είναι πάντα παρών όπου μπορεί, όπου οφείλει και βεβαίως όπου του επιτρέπεται. Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ γίνονται πολλοί επαναληπτικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι και στο προσωπικό και σε όλες τις κοινότητες του δήμου και τις πόλεις. 

Αυτό γίνεται με πρωτοβουλία του δήμου. 

Και βοηθά κυρίως στο θέμα της θωράκισης της τοπικής κοινωνίας αλλά και της γνωστοποίησης της κατάστασης στην πολιτεία για την περιοχή. 

Είναι αλήθεια, πως στο δήμο Βέλου Βόχας η κοινωνία και ο δήμος μοιάζουν να έχουν ένα κοινό κώδικα επικοινωνίας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. 

Και αυτό είναι το κοινωνικό πρόσωπο της αυτοδιοικησης.Πέραν των έργων που απευθύνεται στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Είναι αυτό, που όταν ο πολίτης αισθάνεται πως μπορεί να απευθυνθεί κάπου όταν έχει απόλυτη ανάγκη, απευθύνεται στο δήμο του. Και τότε ο σκοπός έχει επιτευχθεί. 


Τζ. Σουκ.