2 Σεπ 2020

Μενδώνη κατά Καμπόσου για τη φωτιά στις Μυκήνες


Επίθεση στον δήμαρχο Άργου Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσο, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. 
Συγκεκριμένα, η κ. Μενδώνη κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι δεν έχει προχωρήσει την σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών με το...


δίκτυο ύδρευσης, επικαλούμενη το οικονομικό κόστος.  
«Το δίκτυο φτάνει μέχρι το τελευταίο σπίτι του οικισμού ο οποίος όμως απέχει ένα χιλιόμετρο από τον αρχαιολογικό χώρο. Ο δήμος δεν κατασκεύασε το δίκτυο μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο για καθαρά οικονομικούς λόγους. Αυτό το θέμα το συζητήσαμε χθες σε διευρυμένη σύσκεψη στην οποία προήδρευσα. Ο νυν δήμαρχος ανέλαβε εντός πολύ μικρού διαστήματος να εκπονήσει τη μελέτη σύνδεσης και το Υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του έργου» τόνισε η κ. Μενδώνη.

Παράλληλα ο υπουργός κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής σημερινές φωτογραφίες του αρχαιολογικού χώρου για να καταδείξει ότι δεν υπάρχει ζημιά στα μνημεία και ότι τα κατάλοιπα της φωτιάς είναι διαχειρίσιμα. Επικαλούμενη η υπουργός  δηλώσεις υπηρεσιακών παραγόντων οι οποίοι πραγματοποίησαν αυτοψία στον χώρο επεσήμανε  την πρόνοια των υπαλλήλων της  εφορίας αρχαιοτήτων να κάνουν συνεχείς αποψιλώσεις με αποτέλεσμα η φωτιά να διέλθει με μεγάλη ταχύτητα χωρίς να κάψει τίποτα . «Εντοπίζεται  χρωματική αλλοίωση στον φυσικό βράχο. Η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου είναι πολύ καλή. Δεν υπάρχει ύβρις από την πλευρά του Υπουργείου. Ύβρις είναι η δική σας ψευδής προσέγγιση.Σήμερα τις Μυκήνες επισκέφθηκαν 240 επισκέπτες. Όλοι διαπίστωσαν με  ικανοποίηση ότι ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανέγγιχτος. Η βλάβη είναι η χρωματική αλλοίωση, το μαύρο του καπνού. Τίποτα δεν κάηκε. Στην πύλη των λεόντων, ο γκρίζος λίθος με τον οποίον έχει δομηθεί το μνημείο έχει αποκτήσει μύκητες. Δημιουργούν ένα γκρίζο  μαύρο, χρώμα .Η Πύλη των Λεόντων όπως και ο Θησαυρός του Ατρέα δεν είχε την παραμικρή σχέση με τη φωτιά» είπε η κ. Μενδώνη.