30 Αυγ 2020

Νέα παράταση ως τις 30 Σεπτεμβρίου για τα αδήλωτα τετραγωνικά – Ποια είναι η διαδικασία


Νέα παράταση, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, δίνει το υπουργείο Εσωτερικών για τα αδήλωτα τετραγωνικά, όπως γνωστοποίησε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών. 
Επομένως, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων...


να έχουν ακόμη έναν μήνα στη διάθεσή τους για να δηλώσουν τα αδήλωτα τετραγωνικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.
«Οι πολίτες αυτοί, γλίτωσαν από εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα και τέλη για τα τελευταία 5 χρόνια. Το δε κράτος και η αυτοδιοίκηση θα εισπράττουν από εδώ και πέρα περί τα 80 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο παραπάνω», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

«Όπως είναι γνωστό, το υπ. Εσωτερικών πριν 8 μήνες έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να επιλύσουν οριστικά μια σημαντική εκκρεμότητα που έχουν απέναντι στους Δήμους και στο κράτος γενικότερα: Πολλές οικίες είναι δηλωμένες με λιγότερα τετραγωνικά μέτρα προς τους Δήμους από ότι είναι στο Ε9. Το μέτρο αυτό, που λόγω κορωνοϊού πήρε δύο παρατάσεις, Μάρτιο και Ιούνιο, αγκαλιάστηκε από την κοινωνία και ως τώρα 1.650.000 πολίτες διόρθωσαν τα τ.μ. στις ιδιοκτησίες τους.

Έχουν εμφανιστεί με αυτό τον τρόπο 35 εκ. τ.μ. Οι πολίτες με αυτόν τον τρόπο έχουν γλιτώσει από πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η Αυτοδιοίκηση και το κράτος κερδίζουν πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο πρόσθετα έσοδα που κακώς δεν εισέπρατταν τα προηγούμενα χρόνια.

Η ροή των δηλώσεων τις τελευταίες μέρες αποδεικνύει ότι η έκταση του προβλήματος τελικά είναι τεράστια και τα αδήλωτα τετραγωνικά δεν ήταν η εξαίρεση, αλλά ο πλειοψηφικός κανόνας. Επιδίωξη μας είναι όλοι να κάνουν χρήση αυτού του μέτρου και να βάλουν τέλος σε μία πολύχρονη εκκρεμότητα. Είναι, επίσης, δεδομένο ότι η έκτακτη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε για πολλούς μήνες, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει δημιουργήσει δυσκολίες σε πολλούς πολίτες, ιδιαίτερα μεγαλύτερης ηλικίας και όχι εξοικειωμένους με το διαδίκτυο, να ολοκληρώσουν αυτές τις δηλώσεις.

Υπάρχει επίσης και σύγχυση από ανακρίβειες που έχουν αναφερθεί στο δημόσιο διάλογο σε σχέση με άλλες εξελισσόμενες διαδικασίες, όπως η δήλωση αυθαιρέτων. Αυτοί είναι οι λόγοι που το υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει μία τελική παράταση ως τις 30/9. Ώστε να μην υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία και όλοι να εκπληρώσουν αυτή την υποχρέωση. Και όλοι μαζί να μετατρέψουμε μία ενοχική σχέση σε σχέση εμπιστοσύνης Το κράτος σέβεται τους πολίτες και οι πολίτες σέβονται το κράτος».

Η διαδικασία

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/. Κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί – με τους κωδικούς που έχει για να αποκτά πρόσβαση στις υπηρεσίες του TAXISnet- να εισέρχεται στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα και να δηλώνει υπεύθυνα στον οικείο δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένη ή μη. Το εμβαδόν που δηλώνεται πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9.

Λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Ε9 και των δήμων, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων, δεν απαιτείται η αυτοπρόσωπη προσέλευση των δημοτών σε καμιά υπηρεσία ούτε η συνυποβολή κάποιου δικαιολογητικού. Κάθε δήλωση διόρθωσης επιφανειών ακινήτων, αμέσως μόλις υποβάλλεται, διαβιβάζεται από την ΑΑΔΕ στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου δήμου για επεξεργασία και υπολογισμό τυχόν οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ καθώς και των οφειλόμενων από 1ης-1-2020 δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών. Για το αποτέλεσμα του υπολογισμού ενημερώνεται και ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης.

Η χρέωση

Οι ιδιοκτήτες που υποβάλλουν τις δηλώσεις αυτές χρεώνονται μόνο με τα ποσά δημοτικών φόρων και τελών, τα οποία αναλογούν στα επιπλέον δηλούμενα τ.μ. και αφορούν σε χρονικές περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά.

Εξαιρούνται όσοι δηλώνουν ακίνητα των οποίων διεκόπη κατά το παρελθόν η ηλεκτροδότηση. Για τους ιδιοκτήτες αυτούς προβλέπεται:

α) απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη τόσο πριν από την 1η-1-2020 όσο και από την 1η-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης,

β) υποχρέωση πληρωμής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αναδρομικά και για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Επιπλέον, όσοι δηλώνουν ουδέποτε ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εξακολουθούν να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, όχι όμως κι από το ΤΑΠ, το οποίο οφείλουν να καταβάλουν για όλες τις χρονικές περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά.

Τα έξι στοιχεία SOS για τη συμπλήρωση των στοιχείων

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα πρέπει, κατά τη συμπλήρωση και υποβολή των δηλώσεων στους δήμους, να προσέξουν ιδιαίτερα τα ακόλουθα έξι σημεία:

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ πρέπει να δηλώνονται επιπλέον διαφορές τετραγωνικών μέτρων ώστε οι δηλωθείσες επιφάνειες των ακινήτων στους δήμους να είναι σε απόλυτη συμφωνία με τις επιφάνειες που έχουν δηλωθεί στο Ε9 της εφορίας. Ειδικότερα, πρέπει να δηλώνονται: διαφορές επιφανειών που δεν εμφανίζονταν δηλωμένες στους δήμους λόγω υποβολής λανθασμένων ή ανακριβών δηλώσεων, επιπλέον επιφάνειες που προκύπτουν από τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, επιφάνειες ολόκληρων μη δηλωθέντων ποτέ στο παρελθόν ακινήτων.
Στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ πρέπει να δηλώνονται επιφάνειες πάσης φύσεως κτισμάτων, είτε νομίμων είτε αυθαιρέτων ακόμη και μη τακτοποιημένων ή νομιμοποιημένων, εντός ή εκτός σχεδίου. Τα ακίνητα πρέπει να δηλώνονται, δηλαδή, στην πραγματική τους κατάσταση.
Όσοι ιδιοκτήτες κατέχουν βοηθητικούς χώρους σε πολυκατοικίες, όπως υπόγεια γκαράζ ή αποθήκες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστα ρολόγια, έχουν πλέον τη δυνατότητα να δηλώσουν και τους χώρους αυτούς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ως ηλεκτροδοτούμενους.
Όσοι ιδιοκτήτες έχουν αλλάξει χρήση στα ακίνητά τους, π.χ. από επαγγελματική στέγη σε κατοικία ή το αντίθετο, δεν μπορούν να δηλώσουν τη μεταβολή αυτή στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Για να το πράξουν θα πρέπει να προσέλθουν αυτοπροσώπως στους δήμους. Ειδικά οι ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητα έχουν αλλάξει χρήση, από επαγγελματική στέγη σε κατοικία, θα πρέπει οπωσδήποτε να δηλώσουν αυτή την αλλαγή στους δήμους προσερχόμενοι στις αρμόδιες υπηρεσίες με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα, καθώς τα δημοτικά τέλη με τα οποία χρεώνονται οι επαγγελματικοί χώροι είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων τετραπλάσια ή και πενταπλάσια των δημοτικών τελών που ισχύουν για τις κατοικίες.
Κάθε αλλαγή δικαιώματος επί του ακινήτου, π.χ. από πλήρη κυριότητα σε επικαρπία, δεν μπορεί να δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.
Τα πρόστιμα λόγω μη δήλωσης στους δήμους επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων είναι υπέρογκα. Όσον αφορά στο ΤΑΠ, η μη δήλωση επιφάνειας για μια πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος ΤΑΠ, ενώ όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού. Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες που θα υποβάλουν στους δήμους τους δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους θα γλιτώσουν από την πληρωμή όλων αυτών των υπέρογκων προστίμων καθώς θα αρκεί να πληρώσουν μόνο τα επιπλέον ποσά δημοτικών τελών και ΤΑΠ που αναλογούν στα επιπλέον τ.μ. και μόνο για τις περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά (όχι αναδρομικά για την πενταετία 2015-2019).