9 Ιουν 2020

Από σήμερα η δυνατότητα συμψηφισμού ΦΠΑ με άλλους φόρους ή ρυθμίσεις οφειλών


Άνοιξε η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν να συμψηφίσουν τα ποσά του ΦΠΑ με άλλους φόρους ή δόσεις ρυθμίσεων τους επόμενους μήνες εμφανίστηκαν στον λογαριασμό τους στο Taxisnet...


στην κατηγορία προσωποποιημένη πληροφόρηση.

Τα ποσά αυτά αφορούν το 25% του ΦΠΑ (Μαρτίου ή πρώτου τριμήνου 2020 για διπλογραφικά ή απλογραφικά βιβλία αντίστοιχα) τον οποίο επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι εξόφλησαν εμπρόθεσμα έως τις 30 Απριλίου. Προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η συμψηφισμός είναι οι φορολογούμενοι να δηλώσουν μέσω e-mail στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., τη βούλησή τους για αυτόν.
Το αίτημα μπορεί να αφορά και μελλοντικές οφειλές, δηλαδή οφειλές που δεν έχουν ακόμη βεβαιωθεί κατά τον χρόνο του αιτήματος. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι μπορούν να ζητήσουν να συμψηφιστεί το 25% του ΦΠΑ που εξόφλησαν τον Απρίλιο με το φόρο εισοδήματος που θα πρέπει να πληρώσουν με τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων ή με τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται ότι το ποσό του ΦΠΑ δεν συμψηφίζεται με οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής πριν την 1η Μαΐου 2020.

Για τις περιπτώσεις τις οποίες δεν υποβληθεί αίτημα μέσω e-mail, ο συμψηφισμός θα γίνεται αυτεπάγγελτα από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά την 1η Μαΐου 2020.