15 Απρ 2020

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για το τριήμερο του Πάσχα – Τρία σενάρια για γενικό lockdown



Τρόπους για να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις το τριήμερο του Πάσχα αναζητά η κυβέρνηση, με το ενδεχόμενο του γενικού lockdown να βρίσκεται στο τραπέζι. 
Υπολογίζεται ότι οι κρίσιμες ώρες που θα επηρεάσουν και τη...


διασπορά του κορονοϊού είναι από τη Μεγάλη Παρασκευή στις 2μμ έως και την Κυριακή του Πάσχα στις 6μμ.
Για αυτές τις ώρες τα πιθανά σενάρια που εξετάζονται είναι τρία:

–Καθολικό «χειρόφρενο». Σε περίπτωση που τεθεί σε λειτουργία θα ισχύσει από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου έως και την Τρίτη του Πάσχα. Θα υπάρξει καθολική απαγόρευση κίνησης των Ι.Χ. χωρίς αιτιολογία.

Απαγόρευση κίνησης των ΜΜΜ από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου έως και την Τρίτη του Πάσχα.

Σχέδιο «μαγειρίτσα

Την ίδια ώρα τρία αστυνομικά επιχειρησιακά σχέδια εναντίον του κορονοϊού θα εξελιχθούν κλιμακωτά την κρίσιμη, για τη διασπορά του ιού, Μεγάλη Εβδομάδα με αποκορύφωμα την Κυριακή του Πάσχα.

Το πρώτο είναι αυτό της ασφάλειας αγορών τροφίμων για το πασχαλινό τραπέζι, το δεύτερο για την αντιμετώπιση πιθανού «αντάρτικου» σε εκκλησίες τη Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή, με αφορμή τη Θεία Κοινωνία και την περιφορά του Επιταφίου, και το τρίτο σχέδιο είναι η επιχείρηση αποτροπής μετακινήσεων και… οικογενειακού συγχρωτισμού για το πασχαλινό τραπέζι.


Έντονες θα είναι οι αστυνομικές περιπολίες σε συνοικιακά κρεοπωλεία, λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ που θα αφορούν την τήρηση των αποστάσεων ανάμεσα στους πολίτες οι οποίοι ενδέχεται να συνωστισθούν έξω από αυτά, αλλά και την αποτροπή ενδεχόμενων ληστρικών επιδρομών εξαιτίας της συσσώρευσης σημαντικών χρηματικών ποσών σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία.

Θεία Κοινωνία-Επιτάφιος

Τη Μεγάλη Πέμπτη οι αρμόδιοι αξιωματικοί φοβούνται το «αντάρτικο» σε εκκλησίες με τη Θεία Κοινωνία πολιτών, όπως αυτά που είδαμε σε Κουκάκι και Κέρκυρα, γι’ αυτό θα ενισχυθούν οι περιπολίες έξω από Ιερούς Ναούς, ενώ στελέχη άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. παρακολουθούν διαδικτυακούς συνδέσμους όπου έχουν παρατηρηθεί μαζικά καλέσματα πιστών. Το ίδιο θα συμβεί και τη Μεγάλη Παρασκευή για την περίπτωση σπασίματος του μέτρου περιφοράς του Επιταφίου, εσωτερικά των ναών, αν κάποιοι επιχειρήσουν να το κάνουν εξωτερικά.

Συναντήσεις με συγγενείς

Το Σάββατο της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα, οι περιπολίες θα αφορούν φυσικά τις γειτονιές της Αττικής, επιχείρηση «μαγειρίτσα» και «σουβλιστό αρνί και κοκορέτσι», όπως αναφέρουν χαριτολογώντας σοβαρά στελέχη της ΕΛΑΣ, και την παρατήρηση μεγάλης προσέλευσης οικογενειών σε μικρούς χώρους, αυλές και ταράτσες, προκειμένου να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο θα είναι ακόμη εντονότεροι οι έλεγχοι στους δρόμους της πρωτεύουσας για τον εντοπισμό άσκοπων μετακινήσεων και αποτροπής εσωτερικής-αστικής πασχαλινής «εξόδου».