7 Απρ 2020

Οι δηλώσεις, οι προθέσεις και η ...πραγματικότητα!


Ακούσαμε τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα που αφορούσαν το χώρο της Υγείας και την αναβάθμισή της στην Πελοπόννησο.
Ακούσαμε επίσης ότι με ...55 εκατομμύρια ευρώ που θα...


διατεθούν η Αργολίδα θα αποκτήσει νέο  Νοσοκομείο, ένα και ενιαίο, σε οικόπεδο που είχε αγοραστεί μετά χιλίων κόπων και βασάνων και διαφωνιών, το 2005 για Πανεπιστήμιο στη Δαλαμανάρα. 
Δεν γνωρίζω επ ακριβώς τι συμβαίνει με τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη για την υγεία στη Πελοπόννησο.
Ίσως γιατί λόγω πανδημίας έχει πιο πολύ ενδιαφέρον, ωστόσο προκαλεί εντύπωση πώς ο κ. Νίκας δεν είναι προσεκτικός σε τέτοια ευαίασθητα θέματα. 
Πριν απο ένα μήνα και ενώ η νόσος του κορωνοιού βρισκόταν σε εξέλιξη,δήλωσε  πως στη Πελοπόννησο το σύστημα υγείας "νοσεί" και μάλιστα άνοιξε θέμα για τους κομματικούς που εισβάλλουν στα διοικητικά συμβούλια, ενώ η αυτοδιοίκηση και εν προκειμένω η Περιφέρεια δεν έχει εκπροσώπηση. 
Μάλιστα κάνοντας μια "μικρή" μεν αλλά παράξενη "επανάσταση" μίλησε για κομματικούς κομισάριους, δημιουργώντας ένα οξύμωρο σχήμα, αφού και ο ίδιος με κομματική εντολή χρίστηκε υποψήφιος και με κομματική επιβολή διείσδησε στην κομματική βάση και εξελόγη Περιφερειάρχης. Και βεβαίως όταν μιλάμε για κομματικούς κομισάριους αναφερόμαστε στο δικό του κόμμα, το κυβερνών, τη ΝΔ. 
Περίεργα πράγματα, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν έχουν να κάνουν με την υγεία αλλά με διαπροσωπικές σχέσεις. 
Μετά ο Περιφερειάρχης πρότεινε σε χρόνο που όλα πλέον είχαν δρομολογηθεί, να γίνει το Παναρκαδικό Νοσοκομείο, κέντρο αναφοράς. Υπό διαφορετικές συνθήκες, και φυσικά μόνο με τη μορφή  ενός μακροπρόθεσμου προγραμματισμού, αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί. 
Τι νόημα  και κυρίως ποια τύχη θα είχε ένα τέτοιο αίτημα σε ένα διάστημα εξέλιξης της νόσου στη χώρα μας; 
Όταν στο επίκεντρο της προσπάθειας ήταν η χώρα να κερδίσει χρόνο, ώστε το εξουθενωμένο σύστημα υγείας να προλάβει να αναμορφωθεί προσωρινά; 
Έπρεπε να το απορρίψει δημοσίως ο Υπουργός Β. Κικίλιας για να το παραδεχτεί δημοσίως και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης,μαζί και  τις αδυναμίες του αιτήματός του.
 Εκτός απο τους λόγους της επικοινωνίας και της εύνοιας των Αρκάδων,αναρωτιέμαι σε τι στόχευε ένα τέτοιο αίτημα που ήταν καταδικασμένο εξ αρχής να απορριφθεί; 
Όμως ο κ. Νίκας εξακολουθείνα δηλώνει  πως θα αναμορφώσει τον τομέα της υγείας στην Πελοπόννησο. Και εμείς βλέπουμε θετικά την πρόθεση. 
Με 55 εκατομμύρια ευρώ, όμως,  που θα διατεθούν για την στήριξη επιχειρήσεων , την απασχόληση και την υγεία  πώς θα φτιάξει Νοσοκομείο στην Αργολίδα;
Μας κάνει εντύπωση το ποσό,όταν μαθαίνουμε πως ο προυπολογισμός ανέγερσης Νοσοκομείων απο το Ίδρυμα Νιάρχος με λιγότερες κλίνες απο εκείνες που χρειάζεται η Αργολίδα έχει ως εξής:
Tα δυο  νέα Γενικά Νοσοκομεία με μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, σε Κομοτηνή έχουν προυπολογισμό 105 εκ ευρώ. Στη Σπάρτη έχει προϋπολογισμό 90 εκατ.ευρώ .
Το Παιδιατρικό στην Θεσσαλονίκη έχει  προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ.
Οι παραπάνω προυπολογισμοί μας κάνουν ιδιαίτερα καχύποπτους, σχετικά με την δέσμευση του Περιφερειάρχη προς τους Αργολιδείς και κατά πόσο είναι "μελετημένη" μια τέτοιου είδους δήλωση.
Μην ξεχνάμε, άλλωστε,  πως ένα μεγάλο Νοσοκομείο ,είναι ένα αίτημα ετών.

Τζένη Σουκαρά