8 Φεβ 2020

Ανοιξαν τα στόματα σε ΚΙΝ. ΑΛΛ. και ΣΥΡΙΖΑ


Δημήτρης Κουκλουμπέρης, Δημήτρης Τερζής
Εντονος διάλογος σε Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου στον απόηχο της συνάντησης Γείτονα - Φλαμπουράρη και των γενικότερων αντιδράσεων που υπήρξαν ● Οι θετικοί, οι αρνητικοί, οι συγκρατημένοι και οι ενοχλημένοι στην προοπτική τα δύο κόμματα να βάλουν τέλος στην εχθρότητα και να εγκαινιάσουν μια νέα αρχή στις σχέσεις τους, με αντίπαλο τη Ν.Δ. 


Ενός ραντεβού, πλείστες συζητήσεις έπονται… Η πρόσφατη συνάντηση του Κώστα Γείτονα και του Αλέκου Φλαμπουράρη, δύο ιστορικών στελεχών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και του ΣΥΡΙΖΑ, παλαιών φίλων αλλά και προσώπων της απολύτου εμπιστοσύνης της Φώφης Γεννηματά και του Αλέξη Τσίπρα, δεν έγινε τυχαία, δεν έμεινε μυστική και ούτε πέρασε απαρατήρητη.

Μοιραίο και αναμενόμενο ήταν, ότι η δημοσιοποίησή της θα δημιουργούσε ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό των δύο κομμάτων, όπου, ασχέτως της επίμαχης συνάντησης, ήδη υπήρχε ενεργός ένας ευρύτερος προβληματισμός για τις σχέσεις τους, οι οποίες μέχρι και τις εκλογές του Ιουλίου χαρακτηρίζονταν ψυχρές και διακρίνονταν για τη μεγάλη αντιπαλότητα ανάμεσα στους δύο χώρους.

Από τότε μέχρι σήμερα, πάντως, κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι και πολλές άκομψες κινήσεις που έγιναν εκατέρωθεν, φαίνεται να βαίνουν δειλά προς αναθεώρηση, με πρώτο βήμα τη σύναψη μιας άτυπης εκεχειρίας. Δεν παύουν βέβαια να υπάρχουν, στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. πρωτίστως και λιγότερο στον ΣΥΡΙΖΑ, φωνές, που επιμένουν στο πολεμικό κλίμα και τις κλειστές πόρτες.

Την εξέλιξη εμφανίζονται να παρακολουθούν με ενδιαφέρον και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, από όπου είναι εμφανές, ότι δεν θα ήθελαν να δουν, να συγκροτείται ένα αντι-Ν.Δ. μέτωπο δυνάμεων, αντίστοιχο με το αντι-ΣΥΡΙΖΑ που είχαν καταφέρει να συγκροτήσουν εκείνοι και το οποίο εμφάνιζε την τότε κυβέρνηση κοινοβουλευτικά απομονωμένη. Γι’ αυτό, εξάλλου, στην προσπάθεια να αποτρέψουν μια πιθανή τέτοια συσπείρωση, έσπευσαν να εκφράσουν την έμμεση ενόχλησή τους, διοχετεύοντας σενάρια περί φλερτ του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τον ΣΥΡΙΖΑ, ποντάροντας στην ενεργοποίηση της δεξιάς πτέρυγας της Χαριλάου Τρικούπη που ακόμη και στο άκουσμα του ονόματος Αλέξης Τσίπρας βγάζει... εξανθήματα.

Η άρνηση Μητσοτάκη

Κομβικό σημείο για την υποψία χάραξης μιας διαφορετικής στρατηγικής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. προς μια κατεύθυνση εγγύτερη προς τις σοσιαλδημοκρατικές του αρχές στάθηκε η κατηγορηματική άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να λάβει υπόψη του την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για τον εκλογικό νόμο. Το γεγονός, δηλαδή, ότι έδειξε, να μην υπολογίζει καθόλου στη συμβολή του κεντροαριστερού κόμματος, λειτούργησε ως θρυαλλίδα για την απαρχή έκτοτε των σφοδρών και συντονισμένων επιθέσεων κατά της Ν.Δ., ενώ η κ. Γεννηματά (έστω γενικόλογα) αφήνει πλέον ένα μικρό περιθώριο για προγραμματικές συνεννοήσεις με προοδευτικό πρόσημο, στις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική.

Παρ’ όλα αυτά, με δεδομένη την απόφαση για αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής και τις αντίρροπες δυνάμεις στο εσωτερικό του, υποχρεώνεται και αυτή τη φορά να ισορροπήσει, κάτι που αποτυπώθηκε στην προχθεσινή διαρροή, που εμπεριείχε αιχμές όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ, που τον παρομοίαζε με «πεινασμένο που ονειρεύεται καρβέλια». Στην ίδια λογική συγκαταλέγεται η απορριπτική απάντηση εκ μέρους του υπεύθυνου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιώργου Μουλκιώτη, στην πρόταση νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αύξηση κατώτατου μισθού, με το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αφερέγγυος και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει καταθέσει δική του τροπολογία, πιο ευεργετική για τους εργαζομένους.

Παρεμβάσεις

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ραντεβού του Κώστα Γείτονα με τον Αλέκο Φλαμπουράρη, αν και επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί η σημασία του, για τους λόγους που περιγράφονται παραπάνω, «απελευθέρωσε» στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη να πάρουν θέση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ξεχώρισε η ανάρτηση στο fb του Θόδωρου Μαργαρίτη, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο οποίος με θετική προδιάθεση για την ύπαρξη μιας «κανονικότητας» μεταξύ της δημοκρατικής αντιπολίτευσης απευθύνθηκε στους διαφωνούντες συντρόφους του γράφοντας με νόημα: «Πάντως, αυτοί που θεωρούν, ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να έχουν μεταξύ τους απλές και φυσιολογικές σχέσεις... καρφώνονται. Δεν χρειάζεται η στήριξη στην κυβέρνηση να γίνεται “παράσταση για έναν ρόλο”».

Παρομοίως, ο αναπληρωτής γραμματέας Επικοινωνίας του κόμματος, Δημήτρης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» είχε δηλώσει, ότι το ενδεχόμενο συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα, ένα ριζοσπαστικό και εφαρμόσιμο πολιτικό πρόγραμμα, όπως είχε σημειώσει και από την κοινωνική στήριξη που θα υπάρξει σε αυτό.

Στον αντίποδα, αρκετές ήταν οι αρνητικές παρεμβάσεις, με πιο χαρακτηριστικές αυτή του Βασίλη Κεγκέρογλου, ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ», και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο που ζήτησε να «κοπεί η πλάκα» και όσους έχουν στο μυαλό τους μια μελλοντική συνεργασία, τούς προέτρεψε, να αποχωρήσουν από το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις από στελέχη της Κουμουνδούρου, στη συντριπτική τους πλειονότητα στέκονται υποστηρικτικά σε συγκλίσεις και συμπράξεις επί συγκεκριμένης προοδευτικής ατζέντας. Το παράδειγμα των εργασιακών, των δικαιωμάτων και του προσφυγικού επικαλέστηκε ο Νίκος Βούτσης, για μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας μίλησε ο Νίκος Παππάς, ενώ με εμφανώς μεγαλύτερο ενθουσιασμό ο Δημήτρης Βέττας δήλωσε, ότι ο ίδιος θα ψήφιζε «με τα τέσσερα χέρια» μια σχετική πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. γι’ αυτό το θέμα.

Αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για το «πολεμικό κλίμα» των ΝΕΩΝ

Το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, που έκανε λόγο για «πολεμικό» κλίμα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε την αντίδραση, αρχικά, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, καθώς εικονιζόταν απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα στο σχετικό δημοσίευμα, αλλά και άλλων στελεχών, τα οποία έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν, ότι το κόμμα οδεύει προς το συνέδριο του Μαΐου μέσα σε ένα ενωτικό κλίμα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε μεταξύ άλλων: «Εκτακτο δελτίο ενημερωτικών συνθηκών: Προειδοποιούνται όλοι οι αναγνώστες των “Νέων”, ότι μετά το σημερινό σεισμό στο εξώφυλλο για “πολεμική γραμματεία” και “εμφύλιο εντός του ΣΥΡΙΖΑ” να περιμένουν τσουνάμι από συνεχείς ανακρίβειες, διαστρεβλώσεις και φαντασιώσεις μέχρι το συνέδριο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νίκος Φίλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Το ρεπορτάζ της εφημερίδας δεν στοιχειοθετεί τον τίτλο του πρωτοσέλιδου. Είναι λίγο κίτρινος. Ήμουν μέσα και ξέρετε, ότι δεν μασάω τα λόγια μου. Είχαμε συνεννόηση». Κλίμα ομόνοιας ομολόγησε και ο Χρήστος Σπίρτζης, που προέρχεται από την πλευρά των πασοκογενών. Σε συνέντευξή του στον ιστότοπο newsit.gr τάχθηκε ουσιαστικά κατά των δημοσιευμάτων που στοχοποιούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ. τον γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη. «Οποια πολιτική διαφωνία και να υπάρχει, λύνεται στα όργανα του κόμματος με έναν ειλικρινή διάλογο.
Έχουμε τόσο θωρακισμένες σχέσεις μεταξύ μας, που εγώ προσωπικά δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να χρησιμοποιήσει απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν συμβάλλει, στο να φτάσουμε εδώ που είμαστε», τόνισε, για να προσθέσει, ότι «μια πρόταση που θα έχει μέσα το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας ή ότι άλλο αποφασιστεί, είναι στη θετική κατεύθυνση, γιατί δίνει ένα μήνυμα στους πολίτες και τις κοινωνικές δυνάμεις που μας στήριξαν και δεν έχουν ενταχθεί μέχρι τώρα στον πολιτικό μας φορέα».

Ανοιχτές διαδικασίες και γρήγορα βήματα

Μια διαφορετική ατμόσφαιρα, πιο ήρεμη, σε σχέση με την ένταση και τις διαφωνίες που καταγράφηκαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μία ημέρα νωρίτερα, επικράτησε χθες στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Προοδευτικής Συμμαχίας στην Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκαν προβληματισμοί και προτάσεις για τη διεύρυνση και την ανασυγκρότηση του κόμματος στην πορεία προς το συνέδριο του Μαΐου, ωστόσο έδειξαν να κινούνται σε πιο προωθημένη κατεύθυνση από όσες ακούστηκαν στο έτερο κομματικό όργανο.

Ειδικότερα, το κεντρικό μήνυμα, που θέλησαν να εκπέμψουν με τις παρεμβάσεις τους πολλοί από τους μετέχοντες, ήταν η ανάγκη να γίνουν πιο γρήγορα βήματα και με εκείνες τις διαδικασίες που θα σηματοδοτούν στην πράξη την εξαγγελία για ένα ανοιχτό κόμμα. Με άλλα λόγια, το ζητούμενο με βάση αυτά τα στελέχη είναι, τα μέτρα που προτάθηκαν για την προσέλκυση και εγγραφή νέων μελών, να εφαρμοστούν άμεσα και χωρίς δισταγμούς. Κι αυτό διότι, όπως πιστεύουν, εξαιτίας της εσωστρέφειας που παρατηρείται, ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί η ευκαιρία που προσφέρει η πολιτική συγκυρία για την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στο κόμμα της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.

Μεγάλο μέρος της συνεδρίασης αφιερώθηκε στην αναζήτηση επί νέων πολιτικών πρωτοβουλιών που πρέπει να ληφθούν, με δράσεις και εκδηλώσεις γύρω από θέματα της τρέχουσας ατζέντας είτε ιδεολογικοπολιτικά είτε προγραμματικά. Το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε, ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να δίνει πειστικές απαντήσεις στους πολίτες με θέσεις και προτάσεις για τους πολλούς, ενάντια στις μονομερείς πολιτικές της Ν.Δ., που ευνοούν τους λίγους.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr