2 Δεκ 2019

Η πορεία για τη μεγάλη πολιτική και κοινωνική Αλλαγή


Γιάννης Μυλόπουλος

Η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» ενώνει όλους, όσοι μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα και έναν κοινό πολιτικό στόχο:


Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Μας ενώνει η διαφωνία μας με την Ελλάδα της Δεξιάς, την Ελλάδα της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης, την Ελλάδα της οικονομικής ολιγαρχίας, των λίγων οικογενειών που ελέγχουν τα πάντα, την Ελλάδα που ομνύει στο κέρδος των κλειστών οικονομικών συστημάτων.

Είμαστε αντίθετοι με την Ελλάδα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της συγκάλυψης των σκανδάλων, όπως για παράδειγμα του σκανδάλου Novartis.

Έχουμε δυσανεξία με την Ελλάδα του φόβου και του κοινωνικού αποκλεισμού, του εθνικισμού, του αυταρχισμού και της κοινωνικής αδικίας.

Είμαστε αντίθετοι με την Ελλάδα που ξεπουλά τα δημόσια αγαθά της, που ξεπουλά τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές, που ιδιωτικοποιεί τις δημόσιες υποδομές και τα δίκτυα, που εκχωρεί σε ξένα συμφέροντα ένα ένα όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Δεν πιστεύουμε, ότι η ανάπτυξη θα έρθει μόνο με ιδιωτικές επενδύσεις και είμαστε αντίθετοι με την Ελλάδα που αποδυναμώνει τον στρατηγικό ρόλο του κράτους και ακυρώνει τις δημόσιες επενδύσεις προς όφελος των ιδιωτικών.

Πιστεύουμε στη δημόσια Παιδεία και στη δημόσια Υγεία, γιατί πιστεύουμε ότι τα δύο αυτά αγαθά είναι δημόσια, δηλαδή απευθύνονται ισότιμα σε όλους τους Έλληνες, χωρίς διαχωρισμούς και χωρίς διακρίσεις.

Πιστεύουμε, ακόμη, ότι και το περιβάλλον είναι δημόσιο αγαθό και δεν πρέπει να καταστρέφεται στο όνομα μιας κερδοσκοπικής ανάπτυξης, αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο από τις περιβαλλοντικές και τις κλιματικές αλλαγές και θέλουμε την αντίδρασή μας αυτή να την ενσωματώσουμε σε μια νέα αναπτυξιακή διαδικασία.

Τέλος, είμαστε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, μιας συμφωνίας που έλυσε κατά τρόπο βιώσιμο ένα χρόνιο εθνικό πρόβλημα και έκανε την Ελλάδα πρωταγωνιστή της ειρήνης και της συνύπαρξης των λαών.

Όμως, ο μεγάλος στόχος της πολιτικής και κοινωνικής Αλλαγής δεν θα επιτευχθεί, αν λέμε μόνο, τι είναι αυτό που θέλουμε και τι αυτό που δεν θέλουμε. Δεν αρκεί να είμαστε αμυντικοί.

Πρέπει να περιγράψουμε και να αναλύσουμε τον πολιτικό μας στόχο.
Και κυρίως να εξηγήσουμε, πως θα τον επιτύχουμε.

Πρέπει να μιλήσουμε λοιπόν για το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης και να το εξηγήσουμε, να πούμε δλδ ότι είναι μια ανάπτυξη που όχι μόνο θα κάνει δίκαιη αναδιανομή μιας δεδομένης παραγωγής, αλλά θα αυξήσει και την «πίτα» μέσα από ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, που θα στηρίζεται στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και που θα επιτρέπει την ισότιμη πρόσβαση σε όλους στα αγαθά του.

Πρέπει να εξηγήσουμε τον στόχο της ισόρροπης ανάπτυξης, ενός οικονομικού μοντέλου που δεν θα είναι προσκολλημένο στο κέρδος των λίγων, αλλά θα στηρίζεται στην ισόρροπη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη για όλους.

Πρέπει να μιλήσουμε για μια βιώσιμη ανάπτυξη, που θα επιβάλει έναν στρατηγικό ρόλο για το κράτος και θα επιτρέπει τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την ισόρροπη συνεισφορά δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, με όρους και προϋποθέσεις που θα αποσκοπούν στην κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική ευημερία και την περιβαλλοντική ακεραιότητα.

Πρέπει να εξηγήσουμε, για το πως η ανάπτυξη θα «πρασινίσει», ενσωματώνοντας τις πολιτικές της προσαρμογής και της καταπολέμησης των περιβαλλοντικών και κλιματικών αλλαγών, με έναν τρόπο που δεν θα θέτει εμπόδια, αλλά θα δημιουργεί κίνητρα για την οικονομική ανάπτυξη.

Θα πρέπει να μιλήσουμε για την Ελλάδα που θα ανήκει σε όλους τους Έλληνες και όχι μόνο σε όσους έχουν οικογενειακά, κληρονομικά, οικονομικά, ή όποια άλλα προνόμια.

Θα πρέπει να μιλήσουμε για μια Ελλάδα με δημόσια υγεία και παιδεία για όλους, μια Ελλάδα που δεν θα διώχνει, αλλά θα είναι ελκυστική για τα παιδιά της.
Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε, αυτή την Ελλάδα επιδιώκουμε.

Είμαστε εδώ για να αλλάξουμε τη σημερινή Ελλάδα και να οικοδομήσουμε μια νέα Ελλάδα, μια Ελλάδα της Δημοκρατίας, της κοινωνικής απελευθέρωσης, του σοσιαλισμού, της δίκαιης, δηλαδή της ισόρροπης ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της οικολογίας.

Η έναρξη της πορείας προς την Αλλαγή στην Ελλάδα συμπίπτει χρονικά με μια ιστορική συγκυρία όπου αμφισβητείται πλέον διεθνώς ο μονόδρομος του Νεοφιλελευθερισμού, καθώς γίνεται πλέον αντιληπτό, ότι αυτό που αφήνει πίσω του είναι οι μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, η ύφεση, η φτώχεια και οι μεγάλες περιβαλλοντικές και κλιματικές αλλαγές του πλανήτη.

Είμαστε σήμερα εδώ, για να αλλάξουμε την Ελλάδα, να προετοιμάσουμε την Ελλάδα που οραματίζεται η Αριστερά της εποχής μας.

* Του Γιάννη Α. Μυλόπουλου, Καθηγητή και πρώην πρύτανη ΑΠΘ