6 Φεβ 2017

Ζουν οι χορτοφάγοι περισσότερο; Ναι, αλλά όχι γι' αυτό που νομίζεις


Χορτοφάγοι εναντίον κρεατοφάγων. Ποιος ζει περισσότερο και γιατί;
Τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπηδήσει ουκ ολίγες έρευνες, που αναφέρουν, πως οι χορτοφάγοι ζουν περισσότερα χρόνια (μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής) από εκείνους που τρώνε κρέας.

Έρευνα που διενεργήθηκε σε δείγμα...


95.000 Αμερικανών βρήκε, ότι οι χορτοφάγοι αντιμετωπίζουν κατά 12% λιγότερο κίνδυνο, να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με τους κρεατοφάγους. Άλλες έρευνες αποδεικνύουν, πως η χορτοφαγία δεν μειώνει απαραίτητα τους κινδύνους εμφάνισης νόσων από μόνη της. Συγκεκριμένα, μελέτες που έγιναν τόσο σε πειραματόζωα όσο και σε ανθρώπους εστιάζοντας αποκλειστικά στη σύγκριση χορτοφαγικής και μη δίαιτας, δεν έχουν παρουσιάσει καμία απόδειξη, για τη σύνδεση της χορτοφαγίας με τη μη εμφάνιση νόσων.

Και κάπως έτσι το όλο ντιμπέϊτ συνεχίζεται.

Όπως όμως αναφέρει το IFL Science, μία πρόσφατη καταγραφή, που συγκέντρωσε στοιχεία από πλειάδα άλλων, καταλήγει, στο ότι οι χορτοφάγοι όντως εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά πρόωρων θανάτων και εμφάνισης καρκίνων, αλλά αυτό δεν σχετίζεται με τη διατροφή τους.

Για την ακρίβεια, ο λόγος σχετίζεται με το γεγονός, πως οι άνθρωποι που έχουν επιλέξει, να μην τρώνε κρέας και τα παράγωγά του, ταυτόχρονα ακολουθούν κι έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Σε καθημερινή βάση, η διατροφή τους περιλαμβάνει πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ενώ γυμνάζονται, καταναλώνουν πολύ λιγότερο αλκοόλ και δεν καπνίζουν. Έτσι, οι χορτοφάγοι δεν ζουν περισσότερο, επειδή δεν τρώνε κρέας, αλλά επειδή υιοθετούν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής (lifestyle) με περισσότερη άσκηση και λιγότερες καταχρήσεις.