15 Δεκ 2016

Οι καλύτερες ταινίες της εβδομάδας


Γιώργος Ρούσσος

Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με έξι νέες ταινίες να πραγματοποιούν την εμφάνισή τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει το «Rogue One: A Star Wars Story» του Γκάρεθ Έντουαρντς, με την Φελίσιτι Τζόουνς, τον Μαντς...


Μίκελσεν και και τον Φόρεστ Γουίτακερ. Αξιόλογες προτάσεις αποτελούν επίσης το «Όταν Ξέσπασε η Βία» από τη Ρουμανία, ο «Πιστός» από τη Ρωσία, καθώς και η νέα δημιουργία του Τόμας Βίντερμπεργκ: «Το Κοινόβιο».


«Rogue One: A Star Wars Story» (2016) του Γκάρεθ Έντουαρντς


Από την Lucasfilm έρχεται η πρώτη αυτόνομη ταινία Star Wars, το «Rogue One: A Star Wars Story», μια νέα, επική περιπέτεια. Σε μια εποχή συγκρούσεων, μια ομάδα από απρόσμενους ήρωες ενώνει τις δυνάμεις της σε μία αποστολή να κλέψει τα σχέδια του Death Star, του απόλυτου εργαλείου καταστροφής της Αυτοκρατορίας. Αυτό το κομβικό γεγονός στο χρονοδιάγραμμα των Star Wars φέρνει κοντά συνηθισμένους ανθρώπους που καλούνται να κάνουν ασυνήθιστα πράγματα και έτσι, να υπηρετήσουν κάτι πολύ μεγαλύτερο από τους ίδιους. Πρωταγωνιστούν: Φελίσιτι Τζόουνς, Μαντς Μίκελσεν, Άλαν Τιντάικ, Ντόνι Γιεν, Μπεν Μέντελσον, Φόρεστ Γουίτακερ, Ντιέγκο Λούνα.

Καλό σενάριο, αξιόλογο καστ ηθοποιών και κυρίως, σεβασμός της σχετικής κοσμογονίας, είναι μερικά βασικά στοιχεία για μια αξιομνημόνευτη ταινία Star Wars. Ο Βρετανός σκηνοθέτης Γκάρεθ Έντουαρντς - Υποψήφιος για Emmy (Perfect Disaster - 2006) και Βραβευμένος με BAFTA (Hiroshima - 2005) - ανταποκρίνεται επάξια στον ρόλο του και καταφέρνει να μας παρουσιάσει, όχι μόνο μία ενδιαφέρουσα και αυτόνομη περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας (με καλή χρήση των οπτικών εφέ και της τρισδιάστατης τεχνολογίας), αλλά και μία από τις καλύτερες δημιουργίες της αγαπημένης σειράς ταινιών «Ο Πόλεμος των Άστρων».


«Όταν Ξέσπασε η Βία» (Dogs / Câini - 2016) του Μπόγκνταν Μίριτσα (Ρουμανία)


Ο Ρομάν επιστρέφει στην περιοχή στα σύνορα Ρουμανίας -Ουκρανίας, όπου έχει κληρονομήσει γη από τον παππού του. Αν και είναι αποφασισμένος να πουλήσει αυτήν την αχανή, πλην άγονη έκταση, δέχεται μια προειδοποίηση από τον χωροφύλακα της περιοχής πως ο παππούς του ήταν ένας τοπικός αρχιμαφιόζος και πως οι άνδρες του δεν προτίθενται ν’ αφήσουν τη γη - και το λαθρεμπόριο στο οποίο επιδίδονται - χωρίς να παλέψουν.

Το εντυπωσιακό ντεμπούτο του Μίρικα (Ρουμανία), είναι ένα βίαιο γουέστερν, με συναρπαστικούς ήρωες, δόσεις μαύρου χιούμορ και αυθεντικούς διαλόγους. Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο στο 69ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, όπου και απέσπασε το Βραβείο της Ένωσης Κριτικών FIPRESCI στο τμήμα: «Ένα Κάποιο Βλέμμα». Στη χώρα μας είχαμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο, στο 57ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, στο τμήμα: «Ματιές στα Βαλκάνια». Ένα υπέροχο δείγμα γραφής του νέου Ρουμανικού Σινεμά.

«Οι ταινίες «Κάποτε στην Ανατολία», «The Proposition», «Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους», είναι μερικές από αυτές που με ενέπνευσαν αλλά δεν τις μιμήθηκα. Εγώ δεν επιδιώκω να τα αντιγράψω, αλλά αντ’ αυτού να συλλάβω για την ταινία μου τα συναισθήματα, τη σύγχυση όπως και άλλα συναισθήματα που ξύπνησαν μέσα μου και ό,τι άλλο δεν μπορεί να τεθεί σε λέξεις. Εάν μπορείτε να βρείτε τα ίχνη αυτών των ταινιών στο «Dogs», αυτά παίρνουν μια εντελώς διαφορετική μορφή.» - Μπόγκνταν Μίριτσα


«Ο Πιστός» (The Student / (M)uchenik - 2016) του Κιρίλ Σερεμπρενίκοφ (Ρωσία)


Ο Βενιαμίν, ένας έφηβος εν μέσω θρησκευτικής αναζήτησης μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο Ταρτούφο που φέρνει με τις ερωτήσεις του τα πάνω κάτω, με την μητέρα του, τους συμμαθητές του και ολόκληρο το σχολείο. Σε μικρό χρονικό διάστημα όλοι γύρω του συνεπαίρνονται από τις βεβαιότητες του νεαρού που ορκίζεται μόνο στην Αγία Γραφή. Μόνο η καθηγήτρια Βιολογίας, η Έλενα, θα αντιπαρατεθεί μαζί του και μάλιστα στο δικό του έδαφος.

Ο πολυβραβευμένος Ρώσος σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Κίριλ Σερέμπρενικοφ τολμά και θέτει στο επίκεντρο το θρησκευτικό φανατισμό, μέσα από μία σκοτεινή σύγχρονη παραβολή. Επίσημη Συμμετοχή «Ένα Κάποιο Βλέμμα», Φεστιβάλ Καννών 2016. Ειδικό Βραβείο Καννών «François Chalais 2016» για την καλύτερη απόδοση της σύγχρονης πραγματικότητας.

Βασισμένο στο θεατρικό έργο του Μάριους Βον Μαγιενμπεργκ, «Μάρτυρας», ο Πιστός του Σερέμπρενικοφ είναι μία συναρπαστική αναμέτρηση δυνάμεων που απεικονίζει τον τρόπο που οι φονταμενταλιστικές απόψεις μπορούν να ριζώσουν και να εξαπλωθούν σαν μία πυρκαγιά. Αν και η ταινία είναι γυρισμένη στη Ρωσία, μια χώρα σε αναζήτηση της νέας της ιδεολογίας, η αλήθεια που ξεδιπλώνει ο Πιστός για τους σπόρους του εξτρεμισμού, είναι καθολική.


«Το Κοινόβιο» (Kollektivet / The Commune - 2016) του Τόμας Βίντεμπεργκ (Δανία, Σουηδία, Ολλανδία)


Η Άννα κι ο Έρικ κληρονομούν ένα πολύ μεγάλο σπίτι και μαζί με την έφηβη κόρη τους αποφασίζουν να μετακομίσουν εκεί και να δημιουργήσουν ένα κοινόβιο. Με την οικογένεια στο επίκεντρο της ιστορίας, καλούμαστε να ζήσουμε το όνειρο της κοινής συμβίωσης, συμμετέχουμε στις συναντήσεις τους, στα δείπνα και τα πάρτι. Φιλία, αγάπη κι αλληλεγγύη συνυπάρχουν αρμονικά κάτω από μία στέγη, έως ότου μια ερωτική σχέση υποβάλλει ολόκληρο το κοινόβιο σε δοκιμασία.

Ο Τόμας Βίντερμπεργκ επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη, με μια μαύρη κωμωδία που διαδραματίζεται τη δεκαετία του 1970 και ακολουθεί ένα παντρεμένο ζευγάρι που αποφασίζει να βάλει στην άκρη την τακτοποιημένη ζωή του και να δημιουργήσει ένα κοινόβιο. Καλές ερμηνείες, αλλά προβλέψιμο δυστυχώς το σενάριο, με την ταινία να επιβιώνει εξαιτίας κυρίως της σκηνοθετικής αξίας του Τόμας Βίντεμπεργκ. Πρωταγωνιστούν: Ούλριχ Τόμσεν, Φάρες Φάρες, Τρίνε Ντίρχολμ, Τζούλι Ανιέτ Βανγκ, Όλε Ντιπόντ. Η ταινία απέσπασε την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Κυκλοφορούν επίσης:
«Τέλειοι Ξένοι» (2016) του Θοδωρή Αθερίδη (Ελλάδα)


Το «Τέλειοι Ξένοι» επαναπροσδιορίζει τις ερωτικές και φιλικές σχέσεις, κάνοντας μια πολύ απλή, εύστοχη αλλά και φοβερά επίκαιρη ερώτηση: θα άφηνες τον σύντροφό σου και τους πιο κοντινούς σου ανθρώπους να ακούσουν τις κλήσεις που δέχεσαι στο κινητό σου; Να διαβάσουν τα μηνύματα που λαμβάνεις και στέλνεις; Να δουν τις αποθηκευμένες φωτογραφίες; Και τι θα μάθαιναν για σένα, αν το έκαναν; Οι πρωταγωνιστές της ταινίας ξεκινούν ένα τέτοιο παιχνίδι, μόνο που δεν είναι καθόλου έτοιμοι για αυτό που έρχεται. Θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα μυστικά που σταδιακά αποκαλύπτονται;

Το παιχνίδι των αποκαλύψεων μεταξύ επτά φίλων που, μέχρι το βράδυ των γεγονότων της ταινίας, πίστευαν πως γνωρίζουν τα πάντα ο ένας για τον άλλο. Το φιλμ «Perfetti Sconosciuti», μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες της Ιταλίας, διασκευάζεται από τον Θοδωρή Αθερίδη και έρχεται στους ελληνικούς κινηματογράφους μ' ένα αξιόλογο καστ ηθοποιών, το οποίο απαρτίζουν οι: Σμαράγδα Καρύδη, Μαρία Ναυπλιώτου, Άλκις Κούρκουλος, Μάκης Παπαδημητρίου, Ευαγγελία Συριοπούλου, Γιάννος Περλέγκας, Χριστίνα Βαρώτσου, Θοδωρής Αθερίδης.