20 Νοε 2016

Όλα για όλα, για συμφωνία στις 5 Δεκέμβρη


Mε το βλέμμα στραμμένο μεταξύ Χίλτον και Βερολίνου η κυβέρνηση μπαίνει από αύριο στην τελική μάχη αξιολόγησης και χρέους (μια μάχη, στην οποία ο στρατηγικός στόχος για την Αθήνα συνοψίζεται στο «όλα για όλα για συμφωνία έως τις 5 Δεκεμβρίου»).


 Απέναντι σ’ αυτό τον στόχο παραμένουν αυτή τη στιγμή ανοιχτά δύο μεγάλα (και απρόβλεπτα ακόμη ως προς την τελική έκβασή τους) εμπόδια: Η επιμονή του ΔΝΤ για σκληρές λύσεις και αποφάσεις στα εργασιακά και η εμμονή Σόϊμπλε να απορρίπτει κατηγορηματικά, έως και απαξιωτικά, οποιαδήποτε συζήτηση για την μεσοπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους.

Μπαράζ νομοσχεδίων με προαπαιτούμενα

Η κυβέρνηση έχει ελάχιστο χρόνο να υπερβεί και τα δύο αυτά εμπόδια και να πετύχει τον, πολιτικά και κοινωνικά ανεκτό, συμβιβασμό, καθώς τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα επιβάλουν να κλείσουν τα βασικά μέτωπα με τους δανειστές εντός της εβδομάδας και να αρχίσει ένα μπαράζ νομοθέτησης των προαπαιτούμενων της β’ αξιολόγησης από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου. 

Η πρόκληση, ωστόσο, όπως και τα σκληρά μηνύματα Βελκουλέσκου και Σόϊμπλε αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία από το Μαξίμου, όπου παραμένει η εκτίμηση, πως ο στόχος «είναι δύσκολος αλλά εφικτός», ενώ στην ανάλυση των δεδομένων συνυπολογίζεται ιδιαιτέρως το κλίμα υψηλής έντασης και αβεβαιότητας, που έχει διαμορφώσει στην Ευρώπη η αγωνία της «εποχής Τραμπ».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτή η αβεβαιότητα (παρά τις παγίδες της) μπορεί εν τέλει να λειτουργήσει προωθητικά, για να επιδιώξουν και οι ευρωπαίοι να κλείσει γρήγορα το εσωτερικό ελληνικό μέτωπο.

Επιμένει σκληρά το ΔΝΤ στα εργασιακά

Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, ότι στο πεδίο της β’ αξιολόγησης το ΔΝΤ πιέζει μεν για σκληρές παρεμβάσεις στα εργασιακά, και κυρίως στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%, ωστόσο, η ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής και επιδεικνύει στάση αναμονής.

Το γεγονός αυτό δεν θεωρείται προάγγελος ευρωπαϊκής σύμπλευσης με την ελληνική πλευρά, εκτιμάται, ωστόσο, ότι μπορεί να οδηγήσει σε τελικό συμβιβασμό, στον οποίο τουλάχιστον θα γίνει αποδεκτή η ανάγκη θεσμικής προέγκρισης των μαζικών απολύσεων εάν όχι από τον αρμόδιο υπουργό, τουλάχιστον από μια ανεξάρτητη αρχή.

Ο «νευρικός Σόιμπλε» και η Μέρκελ

Στο έτερο μέτωπο, εκείνο του χρέους, στο πρωθυπουργικό επιτελείο σημειώνεται το γεγονός, ότι ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, και μόνον εκείνος, έχει κάνει τρεις θορυβώδεις, «και εξόχως νευρικές» κατά κυβερνητική πηγή, παρεμβάσεις μετά την επίσκεψη Ομπάμα, για να αποκρούσει την πίεση του αμερικανού προέδρου για ελάφρυνση του χρέους και λιγότερη λιτότητα.

Το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει μιλήσει ακόμη, δεν εκλαμβάνεται απαραιτήτως ως ένδειξη «διάστασης» με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, θεωρείται όμως εξαιρετικά σημαντική η χθεσινή διαφοροποίηση της καγκελαρίου από τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε σε ένα παράπλευρο αλλά εξίσου θερμό ζήτημα: Πρόκειται για την δήλωση-δέσμευση της Μέρκελ ότι το 2017 θα προχωρήσει σε αυξημένες δαπάνες για έργα υποδομής στη Γερμανία, χωρίς νέο δανεισμό και με επενδύσεις χρηματοδοτούμενες από το πλεόνασμα της χώρας.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια δέσμευση με την οποία η Άνγκελα Μέρκελ αποδέχεται τη σύσταση της Κομισιόν για μείωση του γερμανικού πλεονάσματος και για αυξημένες επενδυτικές δαπάνες, προκειμένου να στηριχτεί η ανάπτυξη (μία σύσταση, που επίσης ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε είχε απορρίψει, και πάλι κατηγορηματικά και απαξιωτικά, την προηγούμενη εβδομάδα).

Ως εκ τούτου, στην κυβέρνηση αναμένουν σαφέστερα μηνύματα από το Βερολίνο μετά την σημερινή συνέντευξη Τύπου της Μέρκελ, στην οποία προεξοφλείται, ότι θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για τέταρτη θητεία στην καγκελαρία κατά τις εκλογές του επόμενου Σεπτεμβρίου.

Αύριο ο προϋπολογισμός

Στο κλίμα αυτό κατατίθεται αύριο στη Βουλή και ο προϋπολογισμός και το κυβερνητικό βάρος μετατοπίζεται αναγκαστικά και στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, και δη στην προετοιμασία των βουλευτών της πλειοψηφίας για τα δύσκολα νομοθετήματα που θα πρέπει να ψηφιστούν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

Ουσιαστικοί φόβοι για διαρροές δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, με δεδομένη όμως τη μνημονιακή κόπωση και τα ανοιχτά τραύματα του ανασχηματισμού, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να τονώσει και να συσπειρώσει σήμερα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με βασικό επιχείρημα ότι η β’ αξιολόγηση αποτελεί και την «τελευταία μεγάλη δοκιμασία» πριν το «ξέφωτο» της λύσης στο χρέος και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση Ντράγκι.

Η προσπάθεια αυτή θα γίνει εν μέσω δύσκολου συνολικά πολιτικού κλίματος, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έδειξε και με τον σκιώδη ανασχηματισμό, επιλέγει τη μετωπική πόλωση και την κορύφωση της στρατηγικής «εκλογές εδώ και τώρα» - μιας στρατηγικής, ωστόσο, που στην κυβέρνηση θεωρείται, ότι έχει ημερομηνία λήξεως.

Εκτός εάν προκύψει δραματική ναρκοθέτηση της διαπραγμάτευσης από τους δανειστές, και δη από την πλευρά Σόιμπλε - μια προοπτική, πάντως, που όπως εκτιμάται στο Μαξίμου αυτή τη στιγμή δεν διευκολύνει και δεν συμφέρει κανέναν στην Ευρώπη…

ΠΗΓΗ: tvxs.gr