11 Ιουλ 2016

Θρυαλλίδα εξελίξεων το εργασιακό


ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΑΜΗΧΑΝΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Σε καταλύτη απρόβλεπτων κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων τείνει να αναδειχθεί η ριζική “μεταρρύθμιση” (διάβαζε: απορρύθμιση) των εργασιακών σχέσεων, την οποία η ελληνική κυβέρνηση οφείλει, βάσει του τρίτου Μνημονίου,


 να προωθήσει μέσα στο φθινόπωρο, προκειμένου να κλείσει και η δεύτερη αξιολόγηση.

Έχοντας διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι “έτοιμη για όλα”, η τρόικα απαιτεί το ολοκληρωτικό σάρωμα κάθε ίχνους των εργατικών κατακτήσεων δεκαετιών και την εγκαθίδρυση εργασιακού καθεστώτος... Βουλγαρίας. Αυτό προκύπτει και από το κείμενο 21 σελίδων που παρέδωσαν στην Αθήνα οι δανειστές (ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM), έβγαλε στο φως της δημοσιότητας ο “Ελεύθερος Τύπος” της Κυριακής και επιβεβαίωσε η ελληνική κυβέρνηση.

Στις εξοργιστικές απαιτήσεις των δανειστών περιλαμβάνονται:

 - Η περαιτέρω μείωση του βασικού μισθού των 586 ευρώ (510 για τους νέους έως 25 ετών), τον οποίο οι δανειστές θεωρούν “υπερβολικά υψηλό” σε σχέση με ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες!

  - Η κατάργηση της μισθολογικής ωρίμανσης λόγω προϋπηρεσίας.

  - Η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού.

  - Η μεγάλη αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% του προσωπικού.

  - Η προώθηση νέου (αντι)συνδικαλιστικού νόμου, που θα αποδυναμώνει περαιτέρω τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και θα δυσκολεύει κατά πολύ την κήρυξη απεργίας.

  - Η θωράκιση του καθεστώτος υπονόμευσης – πρακτικά κατάργησης – των συλλογικών διαπραγματεύσων, προς όφελος των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων, που επιβάλλει, με το “πιστόλι” της απόλυσης στον κρόταφο, η εργοδοσία.

Η κυβέρνηση Τσίπρα, διά του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου, επιβεβαίωσε μεν τις απαιτήσεις των δανειστών, επιχείρησε όμως να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα συζητήσει παρά “μόνο” τρία θέματα: τις συλλογικές συμβάσεις, τις ομαδικές απολύσεις και τον αντισυνδικαλιστικό νόμο. Στις ίδιες δηλώσεις του, στον ΑΝΤ1, ο Γ. Κατρούγκαλος προσπάθησε να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί “τίποτα ασύμβατο με το ευρωπαϊκό, κοινωνικό μοντέλο”.

Μάταιος κόπος από έναν άνθρωπο που αποτελεί, στα μάτια της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων, αρχετυπικό υπόδειγμα αναξιοπιστίας. Μήπως δεν ήταν ο ίδιος που διαβεβαίωνε, ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις, δηλώνοντας μάλιστα “υπερήφανος” για το ασφαλιστικό του τερατούργημα, για να στείλει, μέσα στο κατακαλόκαιρο, τη “λυπητερή” των οδυνηρών περικοπών στους συνταξιούχους;

Όσο για το “ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο” που επικαλείται ο (κατά δήλωσή του, “κομμουνιστής”) υπουργός Εργασίας, μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει. Ειδικά στη σημερινή συγκυρία, όπου η “σοσιαλιστική” οργάνωση των Ολάντ - Βαλς στη Γαλλία προωθεί, με τον διαβόητο νόμο Ελ Κομρί, που έχει βάλει φωτιά στη γαλλική κοινωνία με το χωρίς προηγούμενο, εδώ και δεκαετίες, απεργιακό κύμα, τη νεοφιλελεύθερη αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων.

Η παρατεταμένη “γαλλική άνοιξη” στέλνει το δικό της μήνυμα στην Ελλάδα. Όπως εκεί, έτσι κι εδώ, παρά την απογοήτευση που σκόρπισε μια κυβέρνηση που μιλά στο όνομα της Αριστεράς και κυβερνά για λογαριασμό του κεφαλαίου, η απορρύθμιση του εργασιακού μπορεί να αποδειχθεί, η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι και θα βγάλει στους δρόμους ευρύτερα λαϊκά στρώματα και πρώτα απ' όλα τη νεολαία της επισφάλειας και της ανεργίας, δημιουργώντας το κοινωνικό υπόβαθρο για μεγάλες πολιτικές ανατροπές.



ΠΗΓΗ: iskra.gr