17 Δεκ 2015

Η κυβέρνηση απέσυρε άρον-άρον το «παράλληλο πρόγραμμα»


Σε άτακτη υποχώρηση για το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα, που κατέθεσε στη Βουλή, αναγκάστηκε η κυβέρνηση μετά τις έντονες αντιδράσεις των δανειστών που το θεώρησαν ως μονομερή ενέργεια και προειδοποίησαν την Αθήνα ότι αν...
 

 επιμείνει στην υλοποίησή του θα πρέπει να αναζητήσει και τα ισοδύναμα.

Το «αγκάθι» του παράλληλου προγράμματος σύμφωνα με πληροφορίες απειλούσε να τινάξει στον αέρα και την εν εξελίξει συνεδρίαση του EWG για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ.ευρώ.

Η απόφαση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις σήμερα το πρωί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωνε πως για το 2016 θα εφαρμοστούν μέτρα «20% μνημόνιο-80% παράλληλο πρόγραμμα», μια δήλωση που σήμανε συναγερμό στις Βρυξέλλες.

 Εκ των υστέρων κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου απέδιδαν την απόσυρση σε πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, μετά την αποχώρηση ΝΔ,ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού από την αρμόδια επιτροπή που συζητούσε το νομοσχέδιο, επειδή δεν ήταν κοστολογημένο. Αν αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος δεν εξηγεί γιατί ο κ. Χουλιαράκης φρόντισε να ενημερώσει εξαρχής το EuroWorkingGroup για την απόσυρση.

Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα επανακατατεθεί μετά τις γιορτές σε συνεννόηση με τους δανειστές.

Νωρίτερα σε έκτακτη συνεδρίαση της η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε την αναστολή της προγραμματισμένης για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του ν.σ. Ως ημερομηνία επανεκκίνησης της διαδικασίας τέθηκε η 7η Ιανουαρίου

Τι έλεγε το πρωί ο Δραγασάκης για 80% παράλληλο πρόγραμμα, 20% μνημόνιο το 2016

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης το πρωί της Πέμπτης δήλωνε ότι τα προωθούμενα από την κυβέρνηση μέτρα δεν ισοδυναμούν με το «παράλληλο πρόγραμμα», που είναι κάτι κατά πολύ ευρύτερο,αλλά εντάσσονται σε αυτό. «Το παράλληλο πρόγραμμα είναι το σχέδιό μας για το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ.  Δραγασάκης έκανε τις αναφορές μία μέρα μετά την έντονη δυσαρέσκεια των δανειστών .



«Αυτό το δίμηνο, τρίμηνο, ήταν μια κόλαση για την κυβέρνηση, για τη Βουλή για τον κόσμο που άκουγε κάθε μέρα μέτρα με αρνητικό αντίκτυπο. Εμείς εκτιμούμε ότι μέχρι τώρα ίσως έχουμε υπερβεί το 50% των μέτρων αυτού του τύπου, ως το καλοκαίρι θα εξαντλήσουμε το 80%. Από τον επόμενο χρόνο θα είναι κυρίως μέτρα του παράλληλου προγράμματος και 20% μέτρα που εντάσσονται στο μνημόνιο».

Ο κ. Δραγασάκης μιλώντας στο «Κόκκινο» ανέφερε ότι και σε αυτό ακόμη το μνημόνιο προβλέπονται μέτρα που αντιστοιχούν σε κυβερνητικές θέσεις και προτάσεις, όπως πχ η πάταξη της φοροδιαφυγής και η θέσπιση περιουσιολόγιου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην εφαρμογή δικαιότερης φορολογικής πολιτικής.

Το κοινωνικό κράτος ανέκαθεν ήταν στην Ελλάδα αποσπασματικό, η κρίση το αποσάρθρωσε και τώρα «αρχίζουμε να το ξαναχτίζουμε και θα αρχίσουμε από τα κάτω», είπε ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος ανέφερε ότι «θεμέλια» αυτής της ανοικοδόμησης θα είναι η Πρόνοια (με βασικό στοιχείο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα), η απασχόληση, η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, το Σχολείο της γειτονιάς.

«Εντός του μήνα το αρμόδιο υπουργείο θα φέρει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της απλήρωτης εργασίας», γνωστοποίησε, μιλώντας για το κοινωνικό κράτος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.