23 Δεκ 2015

Μνημόνιο μέχρι το...2020 και βάλε!


* ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΕΝΕΣΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ
* ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Με τη σημερινή, τελευταία για το 2015 συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποχαιρετά μια...


 χρονιά που ξεκίνησε με μεγάλες ελπίδες, για να καταλήξει στην τραγική διάψευση της μνημονιακής συνθηκολόγησης. Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προσφέρει στον Αλέξη Τσίπρα την ευκαιρία για εκτός τόπου και χρόνου θριαμβολογίες με στόχο την ανύψωση του καταρρακωμένου ηθικού των ψηφοφόρων του και κυρίως τη συσπείρωση της κοινοβουλευτικής του ομάδας ενόψει των πολύ κρίσιμων, αντιλαϊκών νομοσχεδίων με τα οποία η κυβέρνηση θα κάνει “ποδαρικό” στο 2016. 

Αυτόν τον στόχο εξυπηρετεί η αναθέρμανση της φιλολογίας περί “παράλληλου προγράμματος”, μετά το φιάσκο της απόσυρσης του σχετικού νομοσχεδίου, όπως και η ανακοίνωση των νέων, μειωμένων κατά 20% μεσοσταθμικά αντικειμενικών τιμών για τον ΕΝΦΙΑ. Ένα μέτρο που αποτελεί απλώς στάχτη στα μάτια του κόσμου, αφού το συνολικό ποσό που θα μαζέψει η κυβέρνηση από τα νοικοκυριά διατηρείται στο ακέραιο (2,65 δισ. ευρώ). Ό,τι χάνεται για το δημόσιο, ή μάλλον για τους δανειστές, από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, εξισορροπείται στο ακέραιο από την αύξηση των συντελεστών και τη μείωση του αφορολόγητου. Με άλλα λόγια, απλώς βαφτίζουν το ψάρι κρέας... 

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς για να περάσει (στα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου), δύο κεφαλαιώδεις μνημονιακές δεσμεύσεις της, το νομοσχέδιο για τη φορολογία των αγροτών και εκείνο για το ασφαλιστικό. Στις 28 Δεκεμβρίου συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής για τη συγκεκριμενοποίηση του δρομολογημένου ακρωτηριασμού των συντάξεων, με στόχο την περικοπή της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ., όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση έναντι των δανειστών. Οι πληροφορίες λένε, ότι μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας ήδη έχουν “κλειδώσει” μειώσεις επικουρικών κατά 6,5% - 8,5% μεσοσταθμικά, περικοπές εφάπαξ κατά 10% και περιορισμός δικαιούχων του ΕΚΑΣ κατά 20%. Και έπεται συνέχεια... 

Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει γύρω στις 15 Ιανουαρίου το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, σύμφωνα και πάλι με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν, ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα, να παραταθεί το μεσοπρόθεσμο (το οποίο αρχικά προβλεπόταν να λήξει το 2019) μέχρι και το 2020. Η ρύθμιση αυτή θα προβληθεί από την κυβέρνηση ως μία (ακόμη!) "επιτυχία", που εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας για ένα ακόμη χρόνο – αν και αναγνωρίζει, ουσιαστικά, ότι τα περί εξόδου της Ελλάδας στις αγορές και “σταθεροποίησης” της οικονομίας είναι απλώς πομφόλυγες. 

Επί της ουσίας, η παράταση του μεσοπρόθεσμου ανοίγει το δρόμο για... τέταρτο μνημόνιο, μετά την υλοποίηση του τρίτου! Το μεσοπρόθεσμο αφορά καινούργια μέτρα, ύψους 1,3 δισ. για το 2017 με στόχο την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% για το 2017 και 3,5% για το 2018. Αυτό σημαίνει, ότι η συνολική επιβάρυνση των νοικοκυριών μέχρι το 2020 θα ανέβει στο αστρονομικό ύψος των 7,4 δισ. ευρώ. 

Κατά τα λοιπά, πρόσω ολοταχώς για το “παράλληλο πρόγραμμα”. Καλά Χριστούγεννα!

ΠΗΓΗ: iskra.gr