28 Δεκ 2015

14 χρόνια υποχρεωτικής εκπαίδευσης για τους μαθητές - Καταργηση Πανελλαδικών εξετάσεων


Δεκατέσσερα χρόνια υποχρεωτικής εκπαίδευσης, στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται και η προσχολική αγωγή, προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, εξαγγέλοντας ταυτόχρονα μόνιμους διορισμούς χιλιάδων εκπαιδευτικών...
 
 από τη σχολική χρονιά 2016-2017.

Ο Νίκος Φίλης εγκαινιάζοντας τον Εθνικό Διάλογο στην Παιδεία αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, η οποία όπως είπε,  είναι τέτοιας έκτασης που για να γίνει απαιτείται και η διακομματική συνεννόηση και κοινωνική συναίνεση. Στις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται περιλαμβάνονται:

    Η 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Στα 14 χρόνια συμπεριλαμβάνονται το νήπιο και το προνήπιο. Σημειώνεται ότι σήμερα η εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά μεταξύ των ηλικιών 6-15, δηλαδή περιλαμβάνει την Πρωτοβάθμια (Δημοτικό) και την κατώτερη Δευτεροβάθμια (Γυμνάσιο).
    Η καθιέρωση του ολοήμερου δημοτικού σχολείου παντού
    Η αναμόρφωση της ειδικής αγωγής, μέσω του συστήματος της συνεκπαίδευσης
    Η αλλαγή της δομής του Λυκείου και της συνακόλουθης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
     Η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου
    Οι αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα και στο περιεχόμενο σπουδών του γενικού και του επαγγελματικού λυκείου
    Νέος στρατηγικός σχεδιασμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της κατάρτισης
    Ο ανασχεδιασμός των πανεπιστημίων, σχολών και τμημάτων.

Οπως ανέφερε ο κ. Φίλης  μιας τέτοιας έκτασης μεταρρύθμιση χρειάζεται χρόνο, πόρους και σχεδιασμό. Χρειάζεται διακομματική συνεννόηση και κοινωνική συναίνεση.

    « Ως πρώτο βήμα» τόνισε στην ομιλία του,  «από την σχολική 2016-2017, θα προχωρήσουμε σε μόνιμους διορισμούς χιλιάδων εκπαιδευτικών, μετά από μία πενταετία κατά την οποία αποχώρησαν 30.000 εκπαιδευτικοί και έγιναν ουσιαστικά μηδενικοί διορισμοί.»