4 Απρ 2014

Οι επισημάνσεις του Α. Πνευματικού σε ημερίδα για την αυτοδιοίκηση


Σε σημαντική Ημερίδα παρευρέθηκε και μίλησε ο Δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός  για να καταθέσει την εμπειρία και τις γνώσεις του σε θέματα που αφορούν την θεσμική Λειτουργία της Τοπικής και Περιφερειακής  Αυτοδιοίκησης.

Η  Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του Δημαρχείου της Κορίνθου,  την Πέμπτη  το πρωί,  στις  3  Απριλίου του 2014.
Ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο Δήμαρχος, απαρίθμησε τα προβλήματα και τις δυνατότητες της αυτοδιοίκησης τόσο στην Ελλάδα  όσο  και στην Ευρώπη. Υποστήριξε  ότι η θεσμική αλλαγή που επήλθε με τον Καλλικράτη,  είχε σαν στόχο  να φέρει  τον πολίτη πιο κοντά στα Κέντρα λήψης  των αποφάσεων, επιτυγχάνοντας  μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα καθώς και πιο ολοκληρωμένες δημοκρατικές διαδικασίες.
Μετά την τρίχρονη εμπειρία λειτουργίας του Καλλικράτη, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει ένας απολογισμός που θα μας δίνει παράλληλα την δυνατότητα να προτείνουμε βελτίωση του θεσμού του.
Μίλησε για τα υπέρ και τα κατά  της λειτουργίας του. Από τη μια, ο θεσμός του Καλλικράτη έλυσε κάποια προβλήματα βελτιώνοντας τους τομείς της διαφάνειας και της εξοικονόμησης πόρων, από την άλλη όμως δυσχέρανε ορισμένες δραστηριότητες, αυξάνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και την αναποτελεσματικότητα.
Πρότεινε την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων στο τομέα της αυτοδιοίκησης  καθώς και την απλοποίηση  της νομοθεσίας και των διαδικασιών που έχουν να κάνουν με την λειτουργία των δήμων. Εισηγήθηκε  την εφαρμογή  της σύγχρονης τεχνολογίας για την επίλυση απλών αλλά και σύνθετων προβλημάτων.
Υπογράμμισε  την ανάγκη μιας νέας διοικητικής μεταρρύθμισης για να επιλυθεί  το μεγάλο πρόβλημα της αποκέντρωσης αλλά και της επικάλυψης των αρμοδιοτήτων.
Διερωτήθηκε αν τελικά θέλουμε  μια αυτοδιοίκηση «διεκπεραιωτική» ή μια αυτοδιοίκηση ουσιαστική που να εξυπηρετεί τον πολίτη.
Τόνισε ότι είναι αντίθετος  με ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις, όπως είναι το θέμα του νερού, φέρνοντας σαν παράδειγμα ανάλογες εμπειρίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  όπου τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης  του, ήταν τραγικά  για τους πολίτες (π.χ. εκτόξευση τιμολογίων σε ψηλά επίπεδα, επιδείνωση ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού).
Ανέδειξε ότι  στην Ελλάδα οι δημοτικές υπηρεσίες σε θέματα διαχείρισης ύδρευσης και ακαθάρτων  είναι όχι μόνο έμπειρες αλλά και πιο φθηνές συγκριτικά με  τις αντίστοιχες υπηρεσίες  των χωρών  της  Ευρώπης .
 Τοποθετήθηκε επίσης αρνητικά και στο θέμα ιδιωτικοποίησης του τομέα καθαριότητας, αφού το κόστος των παρεχομένων υπηρεσιών από τις ιδιωτικές εταιρείες θα ήταν πολλαπλάσιο από το  υπάρχον λειτουργικό κόστος. Υποστήριξε ότι είναι σημαντικό οι συγκεκριμένες υπηρεσίες να είναι ανταποδοτικές, ιδιαίτερα σήμερα που οι οικονομικές συγκυρίες για τους πολίτες είναι πολύ  δύσκολες.
Ολοκληρώνοντας, επεσήμανε ότι σε ένα σοβαρό κράτος, η κυβέρνηση και τα υπουργεία θα πρέπει να έχουν  ρόλο επιτελικό, αφήνοντας χώρο στην αυτοδιοίκηση  να ασκεί δημιουργικά και αποτελεσματικά τις αρμοδιότητές της.