18 Νοε 2012

Ο κύβος ερρίφθη: Διεθνής έλεγχος παντού!


Πιθανότατα τη Δευτέρα θα καταθέσει η κυβέρνηση τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, για τις τελευταίες εκκρεμότητες στη συμφωνία με την τρόικα, οι οποίες βρέθηκαν το Σάββατο στο επίκεντρο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει του Eurogroup της Τρίτης.


Πρόκειται για τη δημιουργία του Μηχανισμού Επίτευξης Στόχων και του κανονισμού λειτουργίας του λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα κατατεθούν τα χρήματα της βοήθειας και από τον οποίο θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.

Όπως αναφέρει "Το Βήμα της Κυριακής", με το Μηχανισμό Επίτευξης Στόχων, θεσμοθετούνται οι «αυτόματοι σταθεροποιητές», δηλαδή ο αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών, που πρώτος έχει ζητήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου να εξασφαλιστεί, ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα μείνει «εντός τροχιάς».

Όπως προβλέπει η τελική συμφωνία με την τρόικα, η πορεία των δημόσιων οικονομικών θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση, ενώ ειδικός έλεγχος θα διενεργείται στις ΔΕΚΟ και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εφόσον υπάρξει απόκλιση μεγαλύτερη τoυ 10% από το στόχο του Mνημονίου, αυτή θα πρέπει να διορθωθεί μέσα στο τρίμηνο. Αν υπάρχει απόκλιση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε θα λειτουργεί ο «αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών», αρχής γενομένης από τις λειτουργικές δαπάνες, τις επιχορηγήσεις, έως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.


Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας περιγράφει στον Τύπο της Κυριακής:

«Ενεργοποιείται μηχανισμός παρακολούθησης των ετήσιων προϋπολογισμών των ΔΕΚΟ, των ΝΠΙΔ και των ΟΤΑ, σε μηνιαία βάση, με τη θέσπιση τριμηνιαίων στόχων και ανώτατων όριων δαπανών, ώστε αυτοί να συνάδουν με τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου.

»Οι διοικήσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν, ότι δεν θα υπάρχουν αρνητικές αποκλίσεις από τους στόχους και θα προβαίνουν σε προκαθορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφάνισής τους.

»Σε περιπτώσεις αρνητικής απόκλισης στα οικονομικά αποτελέσματα, θα προβλέπεται ανάλογος περιορισμός των πιστώσεων για λειτουργικές δαπάνες, ή της επιχορήγησης, ή της απόδοσης πόρων προς τους φορείς αυτούς.

»Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η λειτουργία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ».


ΠΗΓΗ: epikaira.gr