25 Ιουν 2012

Απόδραση .....στο Porto Fino!

Το Πόρτο Φίνο είναι όνομα και πράγμα. Ένα μικρό φίνο λιμανάκι...
περίπου 80 χλμ Νοτιοδυτικά της Γένοβα, όπου η ζωή κυλά σε άλλους ρυθμούς.


Το πιο όμορφο κομμάτι της Ιταλικής Ριβιέρα βρίσκεται ακριβώς εκεί, Ράμπαλο, Σάντα Μαργκαρίτα, Πόρτο Φίνο, μέχρι το Σαν Ρέμο που έχει γίνει διάσημο λόγω του ομώνυμου αγώνα ράλι. Φτάνοντας στο καταπράσινο λιμανάκι με τα χαρακτηρίστηκα χρώματα , που είναι κατάμεστο από μικρά ή μεγαλύτερα σκάφη, νιώθεις την ψυχή σου να γαληνεύει.

 


Δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό, κάτι αναπάντεχο, δεν υπάρχει σημείο αναφοράς που να μαγνητίζει τα βλέμματα. Αυτό που σε κερδίζει, που σε παρασέρνει και σε μαγεύει από την πρώτη στιγμή είναι η θετική αύρα του τόπου, η ηρεμία, η γαλήνη, ο ράθυμος ρυθμός που κυριαρχεί.

Στο λιμάνι μπορείς να κάνεις τη βόλτα σου στην προβλήτα χαζεύοντας τα σκάφη ή να πιεις ένα λεμοντσέλο σε κάποιο καφέ ή ακόμα να απολαύσεις Ιταλική κουζίνα στα καλύτερα της. Όλη η περιοχή φημίζεται για το εξαιρετικό της λάδι, τα ζυμαρικά (η σπεσιαλιτέ: ταλιατέλες με ταρτούφο) και το πορτσίνι.

Τα περισσότερα πιάτα που μπορείς να δοκιμάσεις στο Πόρτο Φίνο τα βρίσκεις οπουδήποτε στην Ιταλία. Αυτό που δεν βρίσκεις εύκολα είναι η εξαίρετη ποιότητα που απολαμβάνεις εκεί.

Μετά το φαγητό, ανάπαυση. Υπάρχουν πολλές επιλογές, με κορυφαία το ξενοδοχείο <<Splendido>>, που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου πάνω στο λιμάνι. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία παγκοσμίως. Φυσικό ακόλουθο το γεγονός ότι οι τιμές του είναι απαγορεύτηκες για τον μέσο άνθρωπο. Εναλλακτικά, υπάρχει και το <<Splendido Mare>> μέσα στο λιμάνι, ενώ η δική μας επιλογή ήταν το <<Piccolo Hotel>>, με λογικές τιμές και εξαιρετική θέα προς τον κόλπο.

Βολτάροντας στα μαγαζιά portofino_streeta


Περπατώντας στα στενά δρομάκια του Πόρτο Φίνο, τα οποία είναι αποκλειστικά για πεζούς, σε περιμένουν διάφορες εκπλήξεις. Το αυτοκίνητο –σημειωτέον-φτάνει δύσκολα μέσω του στενού δρόμου από τη Σάντα Μαργκαρίτα, αλλά δεν υπάρχουν δρόμοι για να κυκλοφορήσει μέσα στο Πόρτο Φίνο.

Μεγάλη έκπληξη συνιστούν τα μαγαζιά. Όλες οι διάσημες επώνυμες φίρμες έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν εκεί εντυπωσιακές μπουτίκ με την τελευταία λέξη της μόδας. Στα στενά του Πόρτο Φίνο βρίσκεις ό,τι και στη via Montenapoleone, στο Μιλάνο.


Υπάρχουν, όμως, και μαγαζιά που δημιουργούν τοπική μόδα, τόσο σε ρούχα και παπούτσια (μοναδικά τα ίσια πέδιλα με φελλό) όσο και στους πίνακες παρελαύνουν από τους δρόμους του μικρού χωριού, που μαγνητίζει τους καλλιτέχνες λόγω της ηρεμίας και της φυσικής ομορφιάς.

Εμείς συστήνουμε ανεπιφύλαχτα τα μικρά μαγαζιά που πουλούν τοπικά προϊόντα, ιδιαίτερα λάδι και κρασί. Υπάρχουν εξαιρετικές ποικιλίες. Η καλύτερη σε ό,τι αφορά το παρθένο ελαιόλαδο κοστίζει 25 ευρώ το κιλό, αλλά - πιστέψτε μας - αξίζει κάθε της σταγόνα. Σε αντίστοιχο επίπεδο κινείται και το τοπικό λευκό κρασί , ιδιαίτερα οι ξηρές και φρουτώδεις ποικιλίες.

portofinoaΤους καλοκαιρινούς μήνες στο Πόρτο Φίνο επικρατεί το αδιαχώρητο από κόσμο. Έντονη νυχτερινή ζωή δεν υπάρχει στο χωριό . Για τους αμετανόητους, όμως, η Σάντα Μαργκαρίτα είναι κοντά και εκεί... ευδοκιμούν πολλά νυχτερινά κέντρα.

Φεύγοντας από το Πόρτο Φίνο θα έχετε γεμίσει θετική ενέργεια. Για σκεφτείτε το καλύτερα... Πόσο είπαμε σας κόστισε το τριήμερο στη Μύκονο; Με αντίστοιχα χρήματα ένα ζευγάρι μπορεί να περάσει πολύ όμορφα μερικές βραδιές στο μαγικό Πόρτο Φίνο.

 Πώς θα πάτε:


Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτάσει κανείς στο Πόρτο Φίνο. Ο πιο εύκολος είναι με αεροπλάνο Αθήνα-Ρώμη ή Μιλάνο- Γένοβα και από κεί νοικιάζεις αυτοκίνητο και κατηφορίζεις. Ο πιο εκδρομικός τρόπος είναι οδικώς μέχρι την Πάτρα, ακτοπλοικώς ως  την Ανκόνα  και μετά υπολογίστε έξι ώρες διαδρομή στην αουτοστράντα (αυτοκινητόδρομος).Ο πιο ενδεδειγμένος βέβαια, τρόπος είναι να πας..... με το σκάφος σου.