Σε διάλογο για το θέμα των εργασιακών σχέσεων, ώστε να αξιοποιηθεί ο χρόνος έως τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, καλεί τη ΓΣΕΕ και τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους ο ΣΕΒ. Σε σχετική επιστολή του, προτείνει την κατάργηση του...
νόμου που προβλέπει τη μείωση των κατώτατων μισθών κατά 22% και την επαναφορά της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων στους έξι μήνες (όπως ίσχυε) αντί για τρεις.
Την ίδια ώρα, όμως, ζητά και τη μείωση των μισθών που προβλέπονται στις «ευγενείς» συμβάσεις και να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων. Διάλογο σε εθνικό θεσμικό επίπεδο για δεσμευτικές αποφάσεις, αντιπρότεινε στην απάντησή της προς το ΣΕΒ η ΓΣΕΕ.
Στην επιστολή προς τη ΓΣΕΕ, που κοινοποιείται σε ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, ο ΣΕΒ επισημαίνει, πως εκτιμά ότι υπάρχουν σήμερα οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να αναλάβουν οι ίδιες οι δυνάμεις της εργασίας την πρωτοβουλία να συζητήσουν κοινές θέσεις, «σε όφελος των εργαζομένων, των ανέργων, των επιχειρήσεων. Να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μέχρι τις εκλογές για να συνεργαστούμε ειλικρινά, παραγωγικά και αυτοδύναμα».
Ειδικότερα, ο ΣΕΒ καλεί την ΓΣΕΕ να συζητήσουν:
* Προτάσεις για την άρση των εμποδίων στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, που υπέρμετρα επιβαρύνουν το μη μισθολογικό κόστος και οδηγούν σε συρρίκνωση της επιχειρηματικότητας και αύξηση της ανεργίας. «Από τον Ιανουάριο του 2012 είχαμε συμφωνήσει πως αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αποφύγουμε τις πιέσεις στα μισθολογικά», επισημαίνεται.
* Το ζήτημα της προσαρμογής του μέσου κόστους εργασίας σε επιχειρήσεις που σήμερα κινδυνεύουν από τη διαρκώς οξυνόμενη κρίση, με έμφαση στις «ευγενείς» συμβάσεις που προβλέπουν αμοιβές 20% έως 100% πάνω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2010 και περιλαμβάνουν πολλαπλά πρόσθετα επιδόματα και παροχές.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ δηλώνει, ότι θα ήταν έτοιμος να προωθήσει μαζί με την ΓΣΕΕ μέτρα «που είναι συμβατά με τις θέσεις που έχουμε επανειλημμένα εκφράσει ως κοινωνικοί εταίροι και θα ήταν ρεαλιστικά ως μέρος ενός τέτοιου ευρύτερου προγράμματος», όπως:
* Την κατάργηση της πρόσφατης νομοθετικής διάταξης που προβλέπει τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% για τους μόνιμα απασχολούμενους.
* Την επαναφορά της παράτασης ισχύος των ΣΣΕ (θέμα «μετενέργειας») από τους 3 στους 6 μήνες από τη λήξη τους, όπως ίσχυε προηγουμένως.
Η απάντηση της ΓΣΕΕ
Απαντώντας στην πρόταση του ΣΕΒ για διάλογο, η ΓΣΕΕ αντιπρότεινε την άμεση σύγκληση των Επιτροπών Κοινωνικής Προστασίας και Απασχόλησης «ώστε να υπάρξει διαβούλευση σε εθνικό θεσμικό επίπεδο και συμφωνίες δεσμευτικές από εργαζόμενους, εργοδότες και Κράτος».
Η ΓΣΕΕ, σε επιστολές που απέστειλε στον υπουργό Εργασίας και τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο, σημειώνει, πως η Συνομοσπονδία δεν θα προσέλθει στο διάλογο που προτείνει ο ΣΕΒ «διότι μια επικείμενη συνεννόηση με τους εργοδοτικούς φορείς για τα εργασιακά ζητήματα δεν θα είχε νόημα με δεδομένο το γεγονός ότι ανάλογες συμφωνίες υπήρξαν και στο παρελθόν οι οποίες με νόμους κατέληξαν στο καλάθι των απορριμμάτων».
Στην επιστολή της προς τον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας, η ΓΣΕΕ τονίζει μεταξύ άλλων πως οι Επιτροπές Κοινωνικής Προστασίας και Απασχόλησης «έχουν τη θεσμική υπόσταση για την πραγματοποίηση ουσιαστικού διαλόγου που μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα τα οποία η κυβέρνηση που θα εκλεγεί θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της ώστε να αποκατασταθεί το πλαίσιο λειτουργίας και διαπραγματεύσεων και συλλογικής αυτονομίας που τόσο πολύ έχει κακοποιηθεί στη χώρα με ορατό αποτέλεσμα και στις αμοιβές και στις εργασιακές σχέσεις και κυρίως στην απασχόληση η οποία έχει οδηγηθεί κυριολεκτικά στην κατάρρευση».
Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος, «ο διμερής διάλογος μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων, αυτός που ονομάζεται και κοινωνικός στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει, δεν υπάρχει, δεν λειτουργεί και δεν τον σέβεται κανένας. Γι' αυτό, η πρόταση που κάνουν οι εργοδότες δεν έχει και κανένα αποτέλεσμα. Άλλωστε, όταν συμφωνήσαμε και στείλαμε και κοινή επιστολή στον Πρωθυπουργό είχαμε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Λέγαμε να μην καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις και οι συλλογικές συμβάσεις διαλύθηκαν».
Επιστολή και προς τον υπουργό Εργασίας
Ο ΣΕΒ απέστειλε επιστολή και προς τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Ρουπακιώτη, τον οποίο ενημερώνει για τις προτάσεις του προς του κοινωνικούς εταίρους. «Σας τιμά πράγματι η ευαισθησία που επιδεικνύετε, στο πλαίσιο της υπηρεσιακής θητείας σας, για τα εργασιακά θέματα», σημειώνει στην επιστολή ο ΣΕΒ και προσθέτει: «αν συμβουλευτείτε τα στοιχεία που υπάρχουν στο υπουργείο Εργασίας θα διαπιστώσετε ότι τα μέλη του ΣΕΒ, οι σύγχρονες επιχειρήσεις, φροντίζουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, τηρούν τους εργασιακούς νόμους, καταβάλλουν τις εισφορές τους και αμείβουν με μισθούς και πολλαπλές επιπρόσθετες παροχές που ξεπερνούν τις Συλλογικές Συμβάσεις».
Οποιαδήποτε προσαρμογή στις συνθήκες κρίσης που μαστίζουν τις επιχειρήσεις, γίνεται σε συνεννόηση και συμφωνία με τις οργανώσεις των εργαζομένων, κατά κανόνα χωρίς αυθαιρεσίες ή ακρότητες, σημειώνει ο ΣΕΒ.
Ικανοποίηση ΠΑΣΟΚ – Πυρά ΚΚΕ
«Το ζήτημα της προστασίας των εργασιακών σχέσεων, το έθεσε το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος πριν από τρεις ημέρες... είναι σημαντικό που ήδη ανταποκρίνονται σε αυτή την πρωτοβουλία εργοδοτικές οργανώσεις», δήλωσε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννημάτα σχετικά με την πρωτοβουλία του ΣΕΒ και κατέληξε: «Χαιρόμαστε που και άλλες πολιτικές δυνάμεις ακολουθούν το δρόμο που ανοίξαμε».
Το ΚΚΕ από την πλευρά του βάλλει με δριμύτητα κατά του ΣΕΒ, αλλά επιτίθεται και σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση, «ο ΣΕΒ για μια ακόμη φορά αποκαλύπτει ότι ο κύριος στόχος των μεγάλων επιχειρηματιών και της ΕΕ είναι η συντριβή του μέσου μισθού, το γκρέμισμά του κάτω από τα 500 ευρώ για όλους και ειδικά για τους νέους να δουλεύουν για 300 και 400 ευρώ με ατομικές συμβάσεις» και προσθέτει: «Αυτό το κρύβουν συνειδητά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που υποτίθεται ότι διεκδικούν την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου για να σταματήσει η μείωση των μισθών. Το αν θα ισχύσει τώρα ή λίγους μήνες αργότερα η μετενέργεια είναι λεπτομέρεια για τους βιομηχάνους. Το τσάκισμα της κλαδικής σύμβασης, ο κατώτατος μισθός της εξαθλίωσης είναι μόνο το πρώτο βήμα στην μισθολογική και εργασιακή κόλαση που θέλουν να καταδικάσουν τους εργαζόμενους οι μεγάλοι καπιταλιστές, η ΕΕ και τα κόμματα που τους υπηρετούν. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, σε όλους τους χώρους δουλειάς, πρέπει να χρησιμοποιήσουν επειγόντως την ταξική τους ενότητα και δύναμη και την ψήφο τους».
ΠΗΓΗ: tvxs.gr