Με το στόχο του 120% του ΑΕΠ το 2020 να μοιάζει πλέον όνειρο τρελό, αφού η συμμετοχή των Ομολογιούχων στο PSI που θα οδηγούσε σε αυτόν είναι απογοητευτικά μειωμένη, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναδεικνύεται πλέον το μεγάλο...
ερώτημα στο ΔΝΤ και την ΕΕ και όλα δείχνουν, πως νέα μέτρα έρχονται να προστεθούν στο πλήρες χάσιμο του μέτρου από όσους κυβερνούν.
Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και όχι το επιτόκιο είναι τώρα το πρόβλημα του PSI, καθώς ο στόχος που τέθηκε να φτάσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020, γεγονός που θα το έκανε βιώσιμο σύμφωνα με το ΔΝΤ και την ΕΕ, δείχνει τουλάχιστον ουτοπικός. Στόχος άστοχος, δηλαδή, αφού η συμμετοχή των Ομολογιούχων στο PSI και ενώ η αρχική συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου υπολόγιζε ότι θα ξεπερνούσε το 90% , τελικά είναι χαρακτηριστικά μειωμένη.
Αποτέλεσμα είναι, να ζητείται όλο και χαμηλότερο επιτόκιο από τους συμμετέχοντες στο PSI αλλά και το ΔΝΤ, ώστε να συμψηφιστούν οι απώλειες από τους μη συμμετέχοντες σε αυτό.
Και μέσα στη δίνη των διαπραγματεύσεων, καθαρή και σοκαριστική η Ρωσία δήλωσε, ότι η Ελλάδα πρέπει να αφεθεί να πτωχεύσει, θεωρώντας το PSI άδικο κόπο και κυρίως χρήματα και ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μη συμμετάσχει σε νέο πρόγραμμα παροχής δανείων προς την Ελλάδα. Μαζί με τη Ρωσία, άλλα τέσσερα μέλη του Ταμείου εξέφρασαν την άρνηση τους, μεταξύ των οποίων και η Βραζιλία.
Από την πλευρά τους, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία ζήτησαν το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο και τάχθηκαν υπέρ των ελληνικών θέσεων, καθώς έχουν και το μεγαλύτερο συμφέρον να προχωρήσει το PSI.
Καθόλου πρωτότυποι από τη θέση τους οι επικεφαλής της τρόικας απαιτούν ή αλλιώς θέτουν τους νέους όρους, που αυτή τη φορά θα έχουν κατά τη γνώμη τους αποτέλεσμα.
Όπως προκύπτει από τις συζητήσεις που άρχισαν την Παρασκευή, τόσο με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, όσο και με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, στοχεύουν στη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ, στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων, στην κατάργηση των ωριμάνσεων, στο ψαλίδισμα του 13ου και του 14ου μισθού, στο κλείσιμο κρατικών φορέων με απόλυση προσωπικού (8.000 με 10.000) και στην πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
Η τρόικα επιδιώκει, τα μέτρα αυτά να ψηφιστούν από την παρούσα Βουλή και να αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα από την υφιστάμενη κυβέρνηση.
Οι εκπρόσωποι του Ταµείου λοιπόν ζητούν «σκληρό PSI» µε χαµηλό επιτόκιο, για να εξασφαλίσουν συμμετοχή και ταυτόχρονα απαιτούν, τι άλλο, τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και τις περικοπές συντάξεων, µισθών και δώρων.
Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) συναντώνται αύριο στις Βρυξέλλες, για πρώτη φορά τη φετινή χρονιά, με στόχο την επεξεργασία των εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών τους αναμένεται να βρεθεί το ελληνικό χρέος, όπως και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης, ο οποίος προβλέπεται να συσταθεί τον Ιούλιο και η νέα συνθήκη που θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2013.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr