20 Ιαν 2012

Π. Μπεγλίτης:Πολιτική ανάγκη ο απολογισμός στο Κίνημα


Αποσπάσματα συν/ξης απο την εκπομπή "Πρωινή Ενημέρωση" στη ΝΕΤ 19-1-12


ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ•    Η πορεία μας από δω και πέρα ακολουθεί τις προβλέψεις του καταστατικού. Θα κινηθούμε..
με βάση το καταστατικό.

•    Σύμφωνα με το καταστατικό, θα πρέπει ο κάθε υποψήφιος να έχει συλλέξει 105 υπογραφές μελών του Εθνικού Συμβουλίου ή κάποιες υπογραφές μέσα από την κοινωνία και εκπροσώπους φορέων. Κατά συνέπεια, αν τα διαιρέσει κανείς αυτά θα δει ότι περίπου 3 υποψήφιοι βγαίνουν.
•    Στις 18 Μαρτίου θα γίνουν οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη του νέου Προέδρου. Έτσι, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με βάση το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήσαμε χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο.

  Είμαστε σε μια εσωστρέφεια και νομίζουμε ότι ο κόσμος και όλες οι εξελίξεις στρέφονται γύρω από το ΠΑΣΟΚ. Έχουμε μια αντίληψη στεγανοποιημένη ότι όλη αυτή η περίοδος, οι εξελίξεις θα συνδέονται αποκλειστικά με το ΠΑΣΟΚ. Το αντίθετο συμβαίνει. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προσαρμοστεί στις εξελίξεις που είναι, φοβάμαι, δραματικές. Είναι πάρα πολύ δύσκολες οι διαπραγματεύσεις και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δεν είναι τ’ αναμενόμενα. Άρα, πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσουμε ως χώρα, πώς θ’ αποτρέψουμε τη χρεοκοπία, ποιες θα είναι οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί κι εκεί δεν είναι δεδομένα τα πράγματα. Δείτε καθημερινά τι γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά συνέπεια, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προσαρμόσει την πορεία του, ακόμα και την οργανωτική ενόψει της διαδικασίας εκλογής νέας ηγεσίας, στις εξελίξεις στην Ευρώπη, στις εξελίξεις για τη χώρα, στην πορεία της κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου. Γιατί κι αυτό είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα, πώς θα πορευθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου, αν είναι στέρεη.
•    Δεν ξέρουμε ποιοι θα είναι, ξέρουμε όμως “διαθέσεις”, με βάση τις δηλώσεις που έχουν γίνει. Το γεγονός ότι αφήνουν ανοιχτό, πολλοί από τους συναδέλφους μου, το ενδεχόμενο να υποβάλλουν υποψηφιότητα, είναι λογικό. Βλέπετε ότι είμαστε ένα κόμμα, μια παράταξη με πάρα πολλά στελέχη, οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να εκπροσωπήσουν μια μεγάλη παράταξη, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ. Το «μπορούν» είναι συνάρτηση του ποιου προγράμματος, ποιών ιδεών, ποιας στρατηγικής είναι φορείς, κατά την άποψή μου. Άρα, τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Δεν αρκεί μόνο ν’ αυτοπροσδιορίζεσαι ως υποψήφιος, πρέπει να υπερασπιστείς μια στρατηγική για την επόμενη μέρα.
•Ο κ. Παπανδρέου έχει δηλώσει με απόλυτη καθαρότητα και ευκρίνεια στο Πολιτικό Συμβούλιο ότι δε θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος και υποψήφιος Πρωθυπουργός. Στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στο Γιώργο Παπανδρέου, όλοι αναγνωρίζουμε το αυτονόητο δικαίωμα ότι εάν ήθελε, αν θέλει μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος. Η αυτονόητη αυτή υποψηφιότητα, πολλές φορές πειράζει, ενοχλεί. Αυτή η καθημερινότητα που σε αναγκάζει να δηλώνεις καθημερινά «γιατί δεν είπε ο Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο αυτό, γιατί δεν είπε εκείνο, τι έχει στο πίσω μέρος του κεφαλιού του», είναι μια ακόμα από τις παθογένειες της πολιτικής μας ζωής.
•    Φαίνεται ότι η ψυχραιμία και η κοινή λογική είναι ήδη εν ανεπαρκεία στην περίοδο που βρισκόμαστε, σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Χρειάζεται ψυχραιμία. Χρειάζεται κοινή λογική και ευθύνη απ’ όλους μας. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια μικρή πολιτική Οργάνωση. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μεγάλο κόμμα με ρίζες στην ελληνική κοινωνία, έχει μια ιστορική διαδρομή, άρα και μόνο ο σεβασμός απέναντι σ’ αυτή την ιστορική διαδρομή επιβάλλει σε όλους μας να είμαστε πιο ψύχραιμοι.
•    Καταρχήν, δεν υπάρχει συμφωνία Παπανδρέου – Βενιζέλου για διαρχία. Γράφτηκαν και υπαινίχθηκαν αρκετά. Σε μια μεγάλη παράταξη, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, δεν γίνονται έτσι τα πράγματα. Γίνονται με πολύ πιο συντεταγμένο τρόπο. Κανείς δεν μπορεί να κάνει, είτε κάτω από το τραπέζι είτε πάνω από το τραπέζι, τέτοιου είδους συμφωνίες, γιατί δεν αντέχουν στην ίδια την πραγματικότητα.
•    Ο Παπανδρέου με το Βενιζέλο είχαν και έχουν μια εξαιρετική σχέση και συνεργασία σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, κυρίως από τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο κ. Βενιζέλος ανέλαβε το δύσκολο, πραγματικά, πόστο του Υπουργείου Οικονομικών. Από κει και πέρα τι ακριβώς συμβαίνει: Εμείς συνεχίζουμε να έχουμε τη δεδηλωμένη. Αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε. Είμαστε η μεγαλύτερη Κοινοβουλευτική Ομάδα στο Κοινοβούλιο, κατά συνέπεια το ένα που ήθελε να δηλωθεί είναι ότι είμαστε η μεγαλύτερη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Έχουμε τη δεδηλωμένη και η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας και τα μέλη, είμαστε συντεταγμένοι πίσω από την προσπάθεια της κυβέρνησης Παπαδήμου και κυρίως πίσω από την προσπάθεια του Αντιπροέδρου και Υπουργού Οικονομικών, του κ. Βενιζέλου. Δεν ξέρω την πρακτική πλευρά, εάν εγράφη στα πρακτικά της συνεδρίαση των αρχηγών των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν το γνωρίζω αυτό, γνωρίζω όμως ότι μ’ αυτό τον τρόπο θελήσαμε να εκφράσουμε για μια ακόμα φορά ή να επαναβεβαιώσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο, τον κ. Βενιζέλο, σε μια περίοδο που ξεκινούσαν δύσκολες διαπραγματεύσεις. Η εντολή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προς τον κ. Βενιζέλο είναι να συνεχίσει την προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις, τις διπλές διαπραγματεύσεις για το PSI και για τη δανειακή σύμβαση. Εντολοδόχος διαπραγματευτής, άρα με υψηλή δημοκρατική νομιμοποίηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ώστε να φέρει εις πέρας και σε θετικό αποτέλεσμα τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

•    Οι πολιτικές δυνάμεις και κυρίως οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν και στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να προσαρμόσουν την τακτική και τη στρατηγική τους στις ευρύτερες εξελίξεις και κυρίως στις εξελίξεις που συνδέονται με τις διαπραγματεύσεις. Άρα, όλα πρέπει να συνδεθούν με το βίο της κυβέρνησης Παπαδήμου και με τη θετική, ελπίζουμε και ευχόμαστε όλοι, εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Απ’ αυτήν την πλευρά, θα πρέπει να είμαστε όλοι ξεκάθαροι, αν θέλουμε να δείξουμε την ευθύνη μας και να υπερασπιστούμε την ευθύνη μας απέναντι στη χώρα. Εξάλλου γι’ αυτό το λόγο, δημιουργήθηκε και σχηματίστηκε η κυβέρνηση συνεργασίας. Αντιλαμβάνομαι τις πολιτικές ανάγκες του κ. Σαμαρά, όμως ο κ. Σαμαράς πρέπει και ο ίδιος να προσαρμοστεί σε αυτές τις εξελίξεις. Αυτό που γίνεται μέχρι σήμερα, είναι μια διχοστασία, για να μην πω μια έκφραση τριχοστασίας και τριχοτόμησης της τακτικής και της στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας. Και είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί σήμερα, στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρωθυπουργό, τον κ. Παπαδήμο. Ο κ. Παπανδρέου θα το θέσει το θέμα. Υπό ποία έννοια: Ποια είναι η συμπεριφορά των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ν’ αποδεχόμαστε μια τακτική τριών ταχυτήτων από την πλευρά του κ. Σαμαρά. Η πρώτη ταχύτητα είναι το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που συμμετέχουν, συμφωνούν ομόφωνα επί της αρχής όλου του νομοσχεδίου. Η δεύτερη ταχύτητα είναι τα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου έρχονται σε κάθε νομοσχέδιο και ενώ, καταρχήν, συμφωνούν για το νομοσχέδιο, αρχίζουν μετά να το κομματιάζουν, εκφράζοντας διαφωνίες σε επιμέρους ρυθμίσεις, κλείνοντας το μάτι σε ειδικές κοινωνικές κατηγορίες. Η τρίτη ταχύτητα είναι η βάση, είναι τα στελέχη της βάσης στο συνδικαλιστικό τομέα, όπου συνεχίζουν τη γνωστή μας, τα τελευταία δυο χρόνια, ρητορική του αντιμνημονίου, την αντιμνημονιακή ρητορική.
•    Αναγνωρίζω τα δικαιώματα όλων. Όμως, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει ν’ αναγνωρίσουμε όλοι επίσης την ευθύνη που αναλαμβάνουμε. Όταν δεσμευόμαστε με το σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου, πολύ περισσότερο όταν δια της υπογραφής δεσμευόμαστε ότι θα υπερασπιστούμε αυτή την πολιτική που απορρέει από τις συμφωνίες, τις σημαντικές συμφωνίες του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 26ης-27ης Οκτωβρίου, τότε θα πρέπει όλοι μας καθημερινά, έμπρακτα, να δίνουμε αυτή την ευθύνη και αυτή τη δέσμευση.Απλώς εγώ θέλω ν’ αναδείξω εδώ αυτό το παιχνίδι μικροπολιτικής, αυτό το τακτικιστικό παιχνίδι που γίνεται.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ

• Εμείς θα υπερασπιστούμε την κυβέρνηση. Εμείς θα υποστηρίξουμε την κυβέρνηση.
• Η κυβέρνηση θα έπρεπε να δουλέψει περισσότερο, αναλαμβάνοντας νομοθετικές πρωτοβουλίες, και να μην είναι εγκλωβισμένη αποκλειστικά και μόνο σε δυο τρία νομοσχέδια που συνδέονται, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, με τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στους κοινωνικούς εταίρους μας. Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι όπως χαρακτηρίζεται συνήθως, «ειδικού σκοπού». Το κράτος έχει συνέχεια. Το κράτος έχει πολλά προβλήματα, στην αμυντική του πολιτική. Δεν σημαίνει ότι είναι μια κυβέρνηση που κάνει δυο νομοθετήματα, το PSI, τη δανειακή σύμβαση και τελειώσαμε. Η χώρα πρέπει να λειτουργήσει.

•      Άλλο πράγμα είναι η ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, από την εξέλιξη της οποίας εξαρτάται η αντοχή της χώρας τα επόμενα χρόνια, και άλλο η συμπεριφορά ή η στάση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μελών του Υπουργικού μας Συμβουλίου, με τους οποίους καθόμουν στο ίδιο υπουργικό τραπέζι και συμμετείχαμε στο ίδιο Υπουργικό Συμβούλιο. Πολλές φορές αναρωτιέμαι, αν ήμαστε στην ίδια χώρα, στην ίδια κυβέρνηση και στο ίδιο Υπουργικό Συμβούλιο, γιατί συμβαίνει κι αυτό. Εδώ γνωριζόμαστε όλοι. Κανείς δε μπορεί να ξεφύγει από τον εαυτό του και από την πορεία του, γιατί μιλάμε για την αναξιοπιστία της πολιτικής, για το έλλειμμα πολιτικής ηθικής. Αλλά, όλα αυτά, ορισμένοι, συνεχίζουν να τα τροφοδοτούν. Και το έλλειμμα αξιοπιστίας της πολιτικής, και την κρίση του πολιτικού συστήματος. Είμαστε στο ίδιο Υπουργικό Συμβούλιο, έχουμε όλοι ευθύνες, ο καθένας στο μέτρο που του αναλογεί. Θυμάμαι, και έχω ισχυρή μνήμη, πολιτική και ιστορική μνήμη, συναδέλφους μου που συμφωνούσαν, πλειοδοτούσαν. Εάν βγουν αύριο τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου θα εκπλαγείτε ποιοι διαφωνούσαν και ποιοι συμφωνούσαν. Κι αυτό είναι κάτι για τους ιστορικούς του μέλλοντος και για τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με την ιστορία.




Η  ΦΗΜΗ ΠΕΡΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ

•    Προήλθε από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, κυρίως γαλλικά. Δεν ισχύει αυτό που γράφηκε, ότι ο κ. Παπανδρέου μίλησε για κίνδυνο πραξικοπήματος όταν συναντήθηκε με τον κ. Σαρκοζί και την κα Μέρκελ, στη Νίκαια. Ήταν μια προσπάθεια παραπληροφόρησης. Ο Γάλλος Πρόεδρος είχε μια στρατηγική, όχι μόνο ενόψει της συνάντησης των G-20 που θα γινόταν μια μέρα μετά τη συνάντηση στη Νίκαια. Έχει μια στρατηγική ενόψει των προεδρικών εκλογών. Στη στρατηγική αυτή, στο κέντρο της, βρισκόταν η αποτροπή της μείωσης της πιστοληπτικής ικανότητας του τραπεζικού τομέα της Γαλλίας. Δηλαδή να στερηθεί τα 3Α, κάτι το οποίο έγινε στη συνέχεια, δεν το απέφυγε και δεν το απέτρεψε ο κ. Σαρκοζί. Άρα, λοιπόν, η πρόταση για δημοψήφισμα του Γιώργου Παπανδρέου, δημιουργούσε προβλήματα σ’ αυτή τη στρατηγική. Δημιουργήθηκε ένα κλίμα πολύ αρνητικό στη Γαλλία και βεβαίως τα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης θέλοντας να χτυπήσουν τον Παπανδρέου και την πρότασή του για το δημοψήφισμα, εφηύραν διάφορα.

 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

•    Η κοινωνία είναι αυστηρή. Πρέπει να είμαστε αυστηροί αλλά και δίκαιοι έναντι όλων. Εμείς, οι ίδιοι, είμαστε αυστηροί με τους εαυτούς μας. Κάναμε λάθη. Κάναμε κακές εκτιμήσεις, καθυστερήσαμε στην εφαρμογή του κυβερνητικού έργου, αλλά άλλο αυτό με την αναγκαία αυτοκριτική που πρέπει να συνοδεύσει την παραδοχή των λαθών και των παραλείψεών μας, και άλλο να ισοπεδώνουμε μια διετία που ήταν μια δραματική διετία, που καμία κυβέρνηση δεν την έζησε μεταπολιτευτικά. Γιατί τα στοιχεία της κρίσης ήταν πρωτόγνωρα για όλους μας, για τη χώρα μας και για την Ευρώπη.
•    Η αυτοκριτική προέρχεται από την κουλτούρα της Αριστεράς. Είναι το βολικό άλλοθι η αυτοκριτική για να καλύπτουμε τις ευθύνες μας. Λέμε ότι κάνουμε αυτοκριτική. Ωραία, γίνεται αυτοκριτική. Αυτό τι σημαίνει; Ότι έτσι ξεχνάμε τα λάθη μας;
•    Κάνουμε την αυτοκριτική μας. Αν θέλετε να κάνουμε και αυτομαστίγωμα στην πλατεία Συντάγματος, αν αυτό ικανοποιεί την ελληνική κοινωνία. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα από τότε που ανακαλύφθηκε η αυτοκριτική, κυρίως, ως ένα όχημα της Αριστεράς για να καλύπτει τα ιστορικά της λάθη, όλοι βολευόμαστε πίσω από την αυτοκριτική. Οι ευθύνες πρέπει ν’ αναληφθούν, οι ευθύνες είναι και προσωποποιημένες. Δεν έχουμε εμείς τα στελέχη, που μετείχαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο ευθύνες, ο καθένας στον τομέα του και στο Υπουργείο; Βεβαίως είχαμε ευθύνες.
•    Ο απολογισμός και η αξιολόγηση του έργου της διετίας συγκροτούνται γιατί είναι κρίσιμο, εξίσου κρίσιμο, με το μέγεθος του προγραμματικού μας λόγου ενόψει των εθνικών εκλογών αλλά και πέραν των εθνικών εκλογών. Ο απολογισμός πρέπει να γίνει με την ειλικρίνεια που πρέπει να διακρίνει όλα τα στελέχη. Δεν είναι μόνο η ανάγκη της λύτρωσής μας απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Πιστεύω ότι εάν δεν κάνουμε αυτό τον ειλικρινή απολογισμό δε μπορούμε να προχωρήσουμε. Δε μπορούμε πάλι να συμφιλιωθούμε με τα παραδοσιακά κοινωνικά στρώματα που ήταν οι ιστορικές βάσεις του ΠΑΣΟΚ. Είναι πολιτική ανάγκη. Δεν είναι μόνο ψυχολογική ανάγκη για το ΠΑΣΟΚ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

•    Υπάρχουν δυο ερωτήματα: Το πρώτο είναι το ΠΑΣΟΚ πού πρέπει να πάει, αριστερά ή προς το κέντρο.
•    Για το “νεοφιλελεύθερο”, μπορεί κανείς να βάλει τις όποιες ετικέτες. Είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει. Είναι ανάγκη να κάνουμε τη συζήτηση για το “ποια είναι η πολιτική φυσιογνωμία και η πολιτική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ”. Τι είναι το ΠΑΣΟΚ και, κυρίως, τι σημαίνει να υπερασπίζεσαι σήμερα μια φυσιογνωμία σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, τι σημαίνει ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς, της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας; Ως περιεχόμενο, ως στρατηγική σε συνθήκες παγκόσμιας και ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τι θέλουμε την επόμενη δεκαετία, την επόμενη εικοσαετία ως Αριστερά και Κεντροαριστερά στην Ελλάδα; Δεν είναι υπαρξιακή η συζήτηση, βαθιά πολιτική, βαθιά στρατηγική.
•    Τα μεγάλα κόμματα εξουσίας ήταν κόμματα πολυσυλλεκτικά. Ο πολυσυλλεκτικός χαρακτήρας των μεγάλων κομμάτων εξουσίας ουσιαστικά δημιούργησε και έναν ισχυρό λαϊκιστικό λόγο γιατί έπρεπε να τους αγκαλιάσουμε όλους. Σε συνθήκες κρίσης, εξασθενεί ο πολυσυλλεκτικός χαρακτήρας. Πρέπει το κάθε κόμμα να έχει τις κοινωνικές του αναφορές. Εάν είναι να γίνει η διάσπαση σ’ ένα μεγάλο κόμμα, κανείς δε μπορεί να την αποτρέψει εξορκίζοντάς την. Η ενότητα δεν είναι αυτοσκοπός σε καμία παράταξη, ακόμα και η συμβίωσή μας με το ταίρι μας δεν είναι αυτοσκοπός. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να παλέψουμε όλοι να βρούμε τι θα πρέπει να μας συνδέει στο μέλλον. Αυτό είναι το σημαντικό και όχι τι μας συνέδεσε στο παρελθόν. Γιατί στο παρελθόν μας συνέδεσαν και παθογενή στοιχεία προκειμένου να κρατηθούμε ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας ως πολυσυλλεκτική παράταξη. Άρα πρέπει να βρούμε ποιοι είναι οι αρμοί, οι κρίκοι σύνδεσης για το μέλλον. Αυτό είναι το κύριο, κατά την άποψή μου, ζήτημα.

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ

•    Εμείς πιστεύουμε στον κοινωνικό διάλογο, στο διάλογο των κοινωνικών εταίρων. Ευχόμαστε να καταλήξουν θετικά οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων Δεν πιστεύουμε ότι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας μπορεί να λυθεί με μια μονομανή μείωση, μια γραμμή ή οριζόντια μείωση των κατώτατων μισθών. Δε λύνεται το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας έτσι και όποιος το υποστηρίζει, φοβάμαι ότι έχει μια ιδεοληπτική προσέγγιση της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας όχι μόνο της χώρας μας αλλά και γενικότερα, της Ευρώπης. Πρέπει να το εξετάσουμε και κυρίως να εξετάσουν οι κοινωνικοί εταίροι. Ευχόμαστε να πετύχουν. Θα ήταν λάθος αν δεν πετύχουν, ό,τι είναι δυνατόν. Σήμερα ο Παπανδρέου συναντιέται με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων για να συζητήσουμε το μη μισθολογικό κόστος. Εκεί υπάρχει πρόβλημα. Στο μη μισθολογικό κόστος πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Είναι το φορολογικό κόστος, το ενεργειακό κόστος, το ασφαλιστικό κόστος με τις ασφαλιστικές εταιρείες, είναι η γραφειοκρατία, η διαφθορά. Από την άλλη πλευρά, γιατί δεν έχουμε ανταγωνιστικότητα και είμαστε από τους τελευταίους στον κόσμο; Αυτό δεν το λένε οι επιχειρηματίες, η επιχειρηματική πλευρά, η πλευρά των εργοδοτών. Τι επενδύσεις στον τομέα της καινοτομίας, της έρευνας, της ανάπτυξης, των νέων τεχνολογιών, των νέων καινοτομικών ανταγωνιστικών προϊόντων έχουν κάνει οι επιχειρηματίες; Οι επιχειρηματίες έχουν και αυτοί εθνική ευθύνη. Οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα, μεταπολιτευτικά, έμαθαν στην κρατικοδίαιτη επιβίωση και σήμερα έχουν φτάσει στο όριό τους. Τώρα, πράξη νομοθετικού περιεχομένου: θεωρώ πολιτικό λάθος να προχωρήσουν, ανεξάρτητα του κοινωνικού διαλόγου, η κυβέρνηση συμπράξεων νομοθετικού περιεχομένου. Σ’ αυτό διαφωνούμε.

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΣΔΟΕ

•    Θεωρώ πολύ θετικό, ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών ανακαλύπτουν κυκλώματα τοκογλυφίας, ακόμα και αν στελέχη που διορίστηκαν από την κυβέρνησή μας είναι μέσα σ’ αυτά τα κυκλώματα. Πιστεύω ότι το θέμα θα έπρεπε ν’ αναδειχθεί, αφού δείχνει τη σοβαρή και θετική δουλειά που γίνεται στο Υπουργείο Οικονομικών.