5 Οκτ 2011

Το υπουργείο Παιδείας μπλοκάρει τις εξετάσεις φοιτητών επί πτυχίω


«Μπλόκο» στις εξετάσεις των φοιτητών επί πτυχίω επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια να πιέσει για τη λήξη των καταλήψεων, οι οποίες μπορεί να έχουν περιοριστεί σε 79 τμήματα πανελλαδικά, αλλά επιμένουν, δίνοντας...
τον τόνο, σε κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας.

Ο ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας κ. Β. Παπάζογλου προχώρησε σήμερα σε ερμηνεία του νέου Νόμου- Πλαίσιο, για τα πανεπιστήμια και έστειλε εγκύκλιο στις διοικήσεις τους, με την οποία απαγορεύει τις εξετάσεις φοιτητών επί πτυχίω κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, εάν αυτοί χρωστούν περισσότερα από πέντε μαθήματα!

Οπως είναι γνωστό, ο νέος Νόμος- Πλαίσιο για τα ΑΕΙ έχει καταργήσει την δυνατότητα να δίνονται εξετάσεις παράλληλα με τα μαθήματα των φοιτητών. Δηλαδή, εάν δεν τελειώσει μια εξεταστική περίοδος, δεν ξεκινούν τα μαθήματα στα πανεπιστήμια για το νέο εξάμηνο. Η σχετική διάταξη αποτελεί και τον βασικό λόγο για τον οποίο η εξεταστική περίοδος χάθηκε σε Ιδρύματα, που βρίσκονταν σε κατάληψη έως και αυτή τη εβδομάδα.
Τα πανεπιστήμια αποφάσισαν, ωστόσο, ότι στην περίπτωση των φοιτητών επί πτυχίω, οι οποίοι εκ των πραγμάτων έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση παρακολούθησης μαθημάτων, οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν κανονικά, ασχέτως αν έχουν ολοκληρωθεί ή όχι τα μαθήματα στη σχολή.

Τη λύση αυτή για τους επί πτυχίω φοιτητές προωθεί, ήδη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο οποίο και έγινε προχθές πολύωρη συνεδρίαση των κοσμητόρων και των προέδρων σχολών με τις πρυτανικές αρχές του.

Ετσι, αποφασίστηκε ότι εξετάσεις των φοιτητών επί πτυχίω θα ξεκινήσουν κανονικά, καθώς δεν υπάρχει υποχρέωση μαθημάτων. Ανάλογες αποφάσεις αναμένονται και σε άλλα πανεπιστήμια.

Ωστόσο σε απάντηση αυτής της εσωτερικής ρύθμισης ο κ. Παπάζογλου έστειλε σήμερα ερμηνευτική εγκύκλιο στα πανεπιστήμια, αναφέροντας ότι οι φοιτητές επί πτυχίω μπορούν μεν να δώσουν εξετάσεις, αλλά μόνον εφόσον χρωστούν μέχρι πέντε μαθήματα.

Η εγκύκλιος σήμανε συναγερμό στα πανεπιστήμια, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με καταλήψεις. Οπως λέει ο προεδρεύων της Συνόδου πρυτάνεων και νομικός, πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Κ. Ρέμελης, η πρόβλεψη αυτή δεν υπάρχει σε κανένα σημείο του νέου νόμου, αποτελεί καθαρή «έμπνευση» των συντακτών της και παραβιάζει ευθέως το Σύνταγμα με την έκδοση κανονιστικών πράξεων από όργανα που δεν διαθέτουν την προς τούτο εξουσιοδότηση.
Η εγκύκλιος, σύμφωνα με τον κ. Ρέμελη, αποτελεί εκ των άλλων και ευθεία παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας στην αυτοδιοίκηση των Ιδρυμάτων.

Για το θέμα που προέκυψε αναμένεται, εντός των επομένων ωρών, και επίσημη απάντηση της Συνόδου πρυτάνεων ΑΕΙ.

«Η απόφαση αυτή είναι αυθαίρετη καθώς δεν προκύπτει από καμία διάταξη του νόμου και ταυτόχρονα συνιστά κατάφωρη παραβίαση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ» λέει στο «Βήμα» ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κ. Γ. Μυλόπουλος.
«Η λογική του "ολίγον έγκυος" δεν ισχύει στα ακαδημαϊκά ζητήματα. Οι επί πτυχίω φοιτητές, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τις εκπαιδευτικές τους υποχρεώσεις, δεν έχουν κανένα λόγο να μην μπορούν να δώσουν εξετάσεις, ανεξαρτήτως χρωστούμενων μαθημάτων», καταλήγει ο κ. Μυλόπουλος.



Το Βημα on line