5 Οκτ 2010

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ 2 ΔΙΣ.ΑΠΟ ΤΗΝ ZHMENS

Δύο δισ. ευρώ πρέπει να πληρώσει ο όμιλος «Ζίμενς» στην Ελλάδα εξαιτίας του μεγάλου σκανδάλου των δωροδοκιών.
 Από τα μηδέν στα δισ. ευρώ, υπάρχει μια κάποια απόσταση Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», στο οποίο επισημαίνεται ότι η εφημερίδα έχει στην κατοχή της έγγραφο του επικεφαλής της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο «Ζίμενς», Σ. Βαλυράκη.

Στο έγγραφο αυτό ο κ. Βαλυράκης ζητά από την ελληνική κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη να απαιτήσουν το συγκεκριμένο ποσό από την εταιρεία, ενώ η «Ζίμενς» απορρίπτει κατηγορηματικά το αίτημα αυτό.

Στο έγγραφό του ο πρόεδρος της εξεταστικής σημειώνει ότι η «Ζίμενς» κατάφερε να αποσπάσει μεγάλες παραγγελίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας αλλά και από τον ΟΤΕ.

Η επιστολή θα αποσταλεί την εβδομάδα αυτή, όπως υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα, στο υπουργείο Οικονομικών, Δικαιοσύνης αλλά και στην Εισαγγελία Αθηνών.

Στη «Ζίμενς» αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη χρηματική απαίτηση: «Συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές» δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας στη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ».

Οπως αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου, σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από τις έρευνες, η «Ζίμενς» δωροδόκησε -προκειμένου να αποσπάσει μεγάλες παραγγελίες από τον ΟΤΕ και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας- ενώ επί σειρά ετών τα μεγάλα κόμματα λάμβαναν από αυτή εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να ασκήσουν ευνοϊκή επιρροή υπέρ της σε κυβερνήσεις, αρχές και κρατικές επιχειρήσεις.

Το ποσό της αποζημίωσης που συζητήθηκε ανάμεσα στη «Ζίμενς» και τον ΟΤΕ είναι μονοψήφιος ή διψήφιος αριθμός σε εκατομμύρια ευρώ.

Ο Σ. Βαλυράκης ζητά να ισχύσει ως αποζημίωση το 10% των κερδών της εταιρείας από τα πρότζεκτ που θεωρούνται ύποπτα. Η εταιρεία έχει μόνο 250 εκατομμύρια ευρώ κέρδη ετησίως στην Ελλάδα.

Στους κύκλους της «Ζίμενς» αναφέρεται ότι για να καταλήξει κανείς στο υποτιθέμενο ποσό των 20 δισ. ευρώ του τζίρου των ύποπτων πρότζεκτ (το 10% του οποίου είναι η ζητούμενη αποζημίωση), «θα πρέπει να επεκτείνει τις έρευνες μέχρι την αρχαιότητα», καταλήγει η εφημερίδα.

ΠΗΓΗ:enet.gr