11 Σεπ 2010

ΛΟΓΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑΤΑ!(χρονογράφημα)


          Γράφει η  Σοφία Τσέκου

         Να τους εκατοστήσουμε!
   Τον Αλή Μπαμπά και τους σαράντα κλέφτες τους διάβαζα μικρή ,με γοήτευαν, τους θαύμαζα ποτέ δεν περίμενα ότι θα αυγάτιζαν και αισίως θα έφταναν τους σαράντα οχτώ.. μαζί με τον Αλή Μπαμπά.
 Ομοίως και τους σαράντα πέντε Γιάννηδες. Τους σεβόμουν και πάντα τους υπολόγιζα μαζί με το υπόλοιπο των Ελλήνων. Χρόνια τώρα και οι σαράντα πέντε παραμένουν σαράντα πέντε, χωρίς τάσεις ανόδου του αριθμού τους και αύξησης της ευφυΐας τους. Ποτέ δεν έγιναν περισσότεροι για να γίνουν εξυπνότεροι….

Όπως και τα σαράντα παλληκάρια  από την Λειβαδιά, που ακούραστα ακόμα πορεύονται το δρόμο τους, χωρίς ενισχύσεις. Σαράντα ξεκινούν ,σαράντα φθάνουν. Δεν το κάνανε το πράγμα «είμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δέκα τρεις» για να φτάσουνε και να πατήσουνε την Τριπολιτσά μια ώρα αρχύτερα……
Τώρα γιατί αυτούς τους σημειολογικούς συμβολισμούς δεν τους έλαβε υπ΄ όψη του ο πρωθυπουργός και προέβη σε ανασχηματισμένο υπουργικό συμβούλιο των πλην δύο πεντήκοντα νοματαίων, ρωτήστε στη νεοϊδρυθείσα και πολλά υποσχόμενη Γενική Γραμματεία της Κυβερνήσεως…..Δεν νομίζω να ανατρέψει την λαϊκή πεποίθηση «όπου λαλούν πολλά κοκόρια, αργεί να ξημερώσει», πολλώ  δε μάλλον όταν ανάμεσα στα κοκόρια μαίνονται και κοκορομαχίες…..
Πάντως, τις εντυπώσεις έκλεψαν τα δίδυμα υπουργών- αναπληρωτών υπουργών , ενίοτε τρίδυμα μαζί με τον υφυπουργό, για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα σε όλο του το μεγαλείο στο υπουργείο Παιδείας, όπου εκεί πια γεννήθηκαν τετράδυμα…για να διαιωνίζεται επαρκώς το είδος…..των απασχολούμενων υπουργών και λοιπών – φερέλπιδων παίδων στο πεδίο βολής της παιδείας.
Όλο αυτό, λοιπόν, το ανθρωπομάνι των σαράντα οχτώ «Μανολιών που άλλαξαν τα ρούχα τους και τα φόρεσαν αλλιώς», προσπαθούν να μας πείσουν ότι μπορούν  να αλλάξουν τη ρότα της χώρας από το «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».Μάλλον οι μισοί θα πορευθούν προς το»μπρος γκρεμός» και οι άλλοι μισοί προς το «πίσω ρέμα»
Και το βασικό ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους εξ ημών, δεν έχει να κάνει με το γιατί τόσοι πολλοί, γιατί αυτοί και όχι  άλλοι, ποιοι και πού θα ισορροπούν, πώς πάχυνε το «σώμα» και ξεχείλωσε, αλλά με το ποιος και πώς πληρώνει το μάρμαρο. Και μιας και η καρδιά της νεότευκτης κυβέρνησης θα χτυπά τούτο το Σαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη, φαντάζομαι πως  ερωτήματα ανάλογα  δεν θα απαντηθούν από τον πρωθυπουργό, όπως  και από πού θα καλυφθούν τα έξοδα και των σαράντα οχτώ για τη μετάβαση και  διαμονή τους στην συμπρωτεύουσα. Αλήθεια , γιατί ντε και καλά η επίσημη πρώτη να γίνει χιλιόμετρα μακριά απ΄ το Μαξίμου; Φαντάζομαι, τουλάχιστον, ότι θα έχουν ναυλώσει  πενηντάρι πούλμαν εκδρομικό για την χαρούμενη συντροφιά σε οικονομική τιμή……
Κατά τα άλλα, οι πρωτοκλασάτοι φιγουράρουν εμφανώς ως πρωτοκλασάτοι, οι καπελωμένοι, αλλάζουν καπέλα….για σομπρέρο ψάχνει ο Πάγκαλος, κάποιοι άλλοι λίγο θέλουν για να πάρουν το καπελάκι τους , άλλοι ψάχνουν τις αρμοδιότητές τους , άλλοι τις ισορροπίες και όλοι ψάχνονται.
Και όχι δεν είναι ότι με ενοχλεί το νούμερο σαράντα οχτώ (ας είναι XXL) Γιατί εδώ που τα λέμε, καλύτερα να γκρινιάζουμε τώρα για το νούμερο σαράντα οχτώ παρά να μας προκύψουν αργότερα σαράντα οχτώ νούμερα….
Τι να πω πια….. Καλή δια-κυβέρνηση ανάμεσα στους τόσους και άντε βρε…να τους εκατοστίσουμε..!!!