9 Φεβ 2011

Α.Μανωλάκης :"Eκείνο που έχει σημασία είναι η δίκαιη καταβολή του σωστού τιμήματος κι όχι η νομιμοποίηση του τζάμπα""


Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Άγγελος Μανωλάκης σε ερώτηση που είχε καταθέσει στις 17.01.2011 προς το Υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με την ανάγκη μείωσης του αντιτίμου των διοδίων είχε επισημάνει τα  εξής :
«Ειδικά στην Κορινθία οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν για παράδειγμα το ίδιο αντίτιμο για την διαδρομή...
Αθήνας – Κιάτου, με αυτή για την διαδρομή Αθήνας – Πάτρας που είναι η διπλάσια χιλιομετρική απόσταση. Παράλληλα,  για την ίδια πάντα διαδρομή καταβάλλεται ένα αυξημένο αντίτιμο που δεν ανταποκρίνεται σε προδιαγραφές ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου αλλά σε ένα δρόμο που έχει μετατραπεί σε μια εθνική καρμανιόλα. Επειδή το κόστος των διοδίων λοιπόν είναι σε συνάρτηση και με τις συμβάσεις παραχώρησης για την εκτέλεση των έργων αναβάθμισης και επειδή λόγω του αυξημένου αυτού κόστους έχει μεταφερθεί μεγάλος κυκλοφοριακός φόρτος στο επαρχιακό και υπερκορεσμένο οδικό δίκτυο των παραλιακών πόλεων της Κορινθίας, προκειμένου να αποφύγουν οι οδηγοί την καταβολή διοδίων, ερωτάται ο Υπουργός, ποιες είναι οι προθέσεις σας σχετικά με την απαραίτητη αναπροσαρμογή των τιμών των διοδίων.»
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Γ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε στο σημαντικό θέμα της μείωσης του αντιτίμου των διοδίων και  ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις του Υπουργείου με τις κοινοπραξίες παραχώρησης και τις τράπεζες που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων προκειμένου να υπάρξουν μειώσεις στις τιμές των διοδίων. Τόνισε μάλιστα ότι θα υπάρξει μείωση των τιμών στα διόδια, όπου δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα τα έργα κατασκευής, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και διευκολύνσεις για τις τοπικές κοινωνίες. Τέλος σημείωσε ότι εάν συμφωνήσουν όλες οι πλευρές θα δημιουργηθούν εντός 3-4 μηνών και ηλεκτρονικά διόδια, ώστε οι οδηγοί να πληρώνουν ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύουν.

Ύστερα από την τοποθέτηση του κ. Υφυπουργού, ο κ. Μανωλάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση του Υπουργείου και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι :

« Η προσπάθεια που καταβάλει η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου για επαναδιαπραγμάτευση του αντιτίμου των διοδίων είναι αξιοσημείωτη και εύχομαι να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών. Αυτό που έχει σημασία είναι όχι η νομιμοποίηση του «τζάμπα» αλλά η δίκαιη καταβολή του σωστού τιμήματος και η χρήση σε σύντομο χρονικό διάστημα ενός αυτοκινητοδρόμου υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας. »