9 Φεβ 2011

Εξορίζουν τα σνακ από τα σχολεία


Τέλος στην ανεξέλεγκτη διάθεση ανθυγιεινών σνακ από τα σχολικά κυλικεία επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας.

Ετσι, τα αλλαντικά, οι τυρόπιτες, οι σοκολάτες και το σοκολατούχο γάλα εξορίζονται, δίνοντας... τη θέση τους σε φρέσκους χυµούς, φρούτα, λαχανικά, δηµητριακά και υγιεινά σάντουιτς µε µέλι και ταχίνι.

Το υπουργείο Υγείας οδηγήθηκε στη συγκεκριµένη απόφαση, µετά τη διαπίστωση ότι τα σχολικά κυλικεία, ουσιαστικά, συµβάλλουν στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, που στη χώρα µας αποτελεί µάστιγα και ταυτόχρονα παίζουν ρόλο στην υιοθέτηση ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών από παιδιά και εφήβους.
Ενδεικτικό του προβλήµατος είναι το συµπέρασµα πρόσφατης µελέτης της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, σύµφωνα µε την οποία το 31,2% των αγοριών και το 26,5% των κοριτσιών στη χώρα µας από 6 έως 12 ετών είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

 Με αυτά τα δεδοµένα και βάσει των οδηγιών του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να συντάξει έναν νέο, «αυστηρό» κατάλογο µε τα τρόφιµα που θα επιτρέπονται στα κυλικεία. Η αναπροσαρµοσµένη λίστα θα αναρτηθεί σε δηµόσια διαβούλευση από σήµερα και σε 20 ηµέρες αναµένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Τα επιτρεπόµενα τρόφιµα επελέγησαν βάσει του επιπέδου των βασικών θρεπτικών συστατικών που περιλαµβάνουν, όπως για παράδειγµα θερµίδες, ολικά και κορεσµένα λιπαρά, προσθήκη ζάχαρης και αλάτι. Σε αυτήν τη λογική «διά ροπάλου» θα απαγορεύονται σύντοµα στις σχολικές καντίνες προϊόντα όπως γλειφιτζούρια, τσίχλες, αναψυκτικά, πατατάκια, χυµοί µε ζάχαρη, ζαµπόν, κρουασάν, γκοφρέτες.

Οπως επισηµαίνει, µάλιστα, µιλώντας στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, το πρόβληµα της παιδικής παχυσαρκίας µπορεί να αντιµετωπιστεί εφόσον «προσέχουν περισσότερο οι γονείς και στο σχολείο δεν πωλούνται ανθυγιεινά τρόφιµα και ποτά».

Θετικά, ωστόσο, υποδέχονται και οι γονείς τη συγκεκριµένη εξαγγελία του υπουργείου Υγείας
, επισηµαίνοντας ταυτόχρονα ότι το σηµαντικό είναι να µη µείνει στα χαρτιά.


ΠΗΓΗ: τα νεα on-line