9 Φεβ 2011

«Οι αιτίες που δημιούργησαν την κρίση δεν έχουν αντιμετωπισθεί»


Οταν οι πολιτικοί, τα υψηλόβαθμα στελέχη, οι τραπεζίτες και οι χρηματιστές προωθούσαν τις δημόσιες σχέσεις τους σε πάρτι και ανοιχτές συζητήσεις στο Νταβός, ο Μπάρι Γουίλκινσον βρισκόταν σε ένα κοντινό ξενοδοχείο, από όπου προειδοποιούσε, όποιον είχε διάθεση να ακούσει, ότι υποβόσκει μία νέα κρίση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, το 2015 ενδέχεται να ξεσπάσει...
οικονομική καταστροφή. «Τα θεμελιώδη ζητήματα δεν έχουν αντιμετωπισθεί», υπογράμμισε ο κ. Γουίλκινσον, συνεταίρος στην εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Oliver Wyman. «Οι γενεσιουργοί αιτίες της προηγούμενης κρίσης, δηλαδή η χαλαρή νομισματική πολιτική και οι ανισορροπίες στις διακρατικές εμπορικές συναλλαγές, έχουν διογκωθεί και επιδεινωθεί».
 
Στο «ταξικό» σύστημα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο του Νταβός, ο κ. Γουίλκινσον είχε καταταγεί στο χαμηλότερο επίπεδο. Η κάρτα εισόδου του δεν του επέτρεπε την πρόσβαση στις περισσότερες συζητήσεις και βραδινές εκδηλώσεις.
Το μήνυμα που διατυπώνει, άλλωστε, πόρρω απέχει από το αισιόδοξο, που διατύπωναν αρκετοί συμμετέχοντες στις εκκεντρικές εκδηλώσεις του Φόρουμ. Στην ουσία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό, εφόσον οι «αισιόδοξοι» συνδαιτυμόνες του με μεγάλη προθυμία ήθελαν να εστιάσουν στην πρόοδο, η οποία σημειώθηκε κατά τα δύο χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008.

Στην 24σέλιδη έκθεση του Μπάρι Γουίλκινσον με τίτλο «Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2015: Μία αναπόφευκτη ιστορία», τα πράγματα δεν περιγράφονται με ζωηρά χρώματα. Σε αυτήν παρατηρεί ότι οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να αποδεχθούν τις χαμηλότερες αποδόσεις, οι οποίες είναι αποτέλεσμα των νέων αυστηρότερων προδιαγραφών για υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια.

Οπότε στρέφονται στις αναδυόμενες αγορές ή την αγορά εμπορευμάτων, δημιουργώντας συνθήκες για νέες «φούσκες». Καθώς δε οι αρμόδιες αρχές δίνουν πολύ μεγάλη έμφαση στο να ελέγξουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, υπάρχει πιθανότητα η ανάληψη επενδυτικού κινδύνου να διοχετευθεί σε φορείς μη υπαγόμενους σε έλεγχο.

«Σε μία νέα τραπεζική κρίση, απλώς, οι δυτικές κυβερνήσεις δεν θα δύνανται να παρέμβουν σταθεροποιητικά για το σύστημα, εφόσον έχουν εξαντλήσει το οπλοστάσιό τους», προειδοποιεί ο Μπάρι Γουίλκινσον. Σε μία τέτοια περίπτωση η μετάδοση του «ιού» θα είχε σοβαρότατες επιπτώσεις.

Ο Σάιμον Τζόνσον, πανεπιστημιακός στο ΜΙΤ, ο οποίος συμμετείχε σε σχετική συζήτηση με πρώην υπουργούς Οικονομικών και στελέχη τραπεζών, δεν έκρυψε την απόγνωσή του: «Εχω τρομοκρατηθεί. Βιώνουμε μία εν τη γενέσει κρίση δημοσιονομικού χρέους, αναμεμειγμένη με μία τραπεζική».

ΠΗΓΗ: Παρέμβαση