9 Φεβ 2011

Εκπτώσεις στο περιβάλλον. Του Γιάννη Παντελάκη


Η υπουργός Περιβάλλονος έφερε στη Βουλή για ψήφιση μια διάταξη που προβλέπει το αυτονόητο: την προστασία των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί Natura (περιοχές προστατευόμενες).

Το αυτονόητο, ωστόσο, δεν...
έχει θέση στη χώρα μας, η οποία κυριαρχείται από μικρά και μεγάλα συμφέροντα, τα οποία εκπροσωπούν με ιδιαίτερη προσήλωση οι βουλευτές της.

Η ρύθμιση -στην οποία έγιναν γενναίες εκπτώσεις από την πλευρά της Τίνας Μπιρμπίλη- απαγορεύει τη μελλοντική δόμηση σε εκτάσεις Natura μικρότερες των δέκα στρεμμάτων και καταργεί τις παρεκκλίσεις, οι οποίες αποτελούν τα κλασικά «παράθυρα» κάθε νόμου, ώστε να μην τηρούνται οι νόμοι και εξυπηρετούνται τα συμφέροντα.

Αρχικά, η υπουργική ρύθμιση απαγόρευε συνολικά τη δόμηση σε περιοχές κάτω των 10 στρεμμάτων, τελικά, όμως και έπειτα από λυσσαλέες αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όσοι σήμερα έχουν 4 στρέμματα θα μπορούν και μελλοντικά να χτίζουν σε αυτές.

Οι εκπτώσεις που έκανε η υπουργός Περιβάλλοντος, ωστόσο, δεν ήταν αρκετές για να μετριάσουν τις αντιδράσεις μερίδας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι απείλησαν χθες πως αν ουσιαστικά η υπουργός δεν πάρει πίσω το σύνολο της ρύθμισης, δεν θα την ψηφίσουν. Και ανάμεσά τους και ο εισηγητής του νομοσχεδίου Βασίλης Γιουματζίδης!

Μπροστά στις αντιδράσεις αυτές, η κ. Μπιρμπίλη είπε πως θα φέρει τις τελικές της προτάσεις στην Ολομέλεια, αφήνοντας να εννοηθεί, πως θα κάνει νέες υποχωρήσεις.

Ουσιαστικά, δηλαδή, υποκύπτει πάλι στα μικροκομματικά συμφέροντα βουλευτών, που θέλουν να εξυπηρετήσουν την εκλογική τους πελατεία...

ΠΗΓΗ: enet.gr