9 Φεβ 2011

Παζαρεύουν «είσπραξη» του 10% των καταθέσεων στην Ελβετία


Υψηλές προσδοκίες έχει το οικονομικό επιτελείο από τις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία, καθώς ευελπιστεί να φέρει από 5 δισ. έως και 120 δισ. ευρώ (!) στα δημόσια ταμεία.

Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συζητήσεις με τις...
ελβετικές αρχές για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας, που θα δίνει λύση στις περιβόητες και αγνώστου ύψους καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία.

Η συμφωνία θα υποχρεώνει τις ελβετικές τράπεζες, να αποδίδουν ένα ποσοστό επί των ελληνικών κεφαλαίων που θα είναι κατατεθειμένα σε αυτές. Η ελληνική συμφωνία θα γίνει στα πρότυπα αυτών που υπέγραψαν οι ελβετικές αρχές με την Γερμανία και την Αγγλία.

«Δεν θα ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί, αλλά θα εισπραχθεί ένα συγκεκριμένο ποσό και η Ελβετία θα πετύχει να "καθαρίσει" με το παρελθόν και να εξασφαλίσει την ανωνυμία των καταθετών» τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγοντας.

Το ύψος των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία παραμένει άγνωστο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του τραπεζικού κλάδου μπορεί να κυμαίνονται γύρω στα 50-60 δισ. ευρώ.
Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τις ανεβάζουν στα 150 δισ. ευρώ.
Το περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» σε προχθεσινό δημοσίευμά του έκανε λόγο για 500-600 δισ. ευρώ.

Το ποσοστό που θα αποδίδουν οι ελβετικές τράπεζες στις ελληνικές αρχές, δηλαδή κάποια μορφή φόρου, θα ξεπερνάει το 10% και μπορεί να φτάσει και στο 20%. Σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, αν μιλάμε για καταθέσεις 50-60 δισ., τότε η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προσβλέπει σε 5-10 δισ. ευρώ. Αν, όμως, μιλάμε για καταθέσεις 600 δισ., τότε τα κονδύλια ανεβαίνουν σε δυσθεώρητα ύψη, 60 -120 δισ. ευρώ!

Μια τέτοια συμφωνία μπορεί να έλυνε ακόμα και το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας ή στην καλύτερη περίπτωση το πρόβλημα χρέους της.

Απομένει να δούμε τι θα βγάλουν οι συζητήσεις με τις ελβετικές αρχές και, κυρίως, πόσα χρήματα θα δηλώσουν οι ελβετικές τράπεζες ότι ανήκουν σε Ελληνες καταθέτες, καθώς από το ποσό αυτό θα εξαρτηθεί και το κονδύλι που θα φτάσει εν τέλει (αν φτάσει) στα ελληνικά δημόσια ταμεία.

ΠΗΓΗ: enet.gr