24 Νοε 2010

Εκρηξη ανησυχίας για σύρραξη Βορείου - Νοτίου Κορέας

 Δύο Νοτιοκορεάτες στρατιώτες σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 18 τραυματίστηκαν (μεταξύ τους και 3 πολίτες) από βολές βορειοκορεατικού πυροβολικού κατά το χθεσινό, «θερμό» επεισόδιο μεταξύ.... 

Πιονγιάνγκ και Σεούλ στην Κίτρινη Θάλασσα, ανεβάζοντας επικίνδυνα το θερμόμετρο στην κορεατική χερσόνησο.

 Ουάσιγκτον, ΕΕ και ΝΑΤΟ καταδίκασαν την επίθεση, Κίνα, Ιαπωνία και Ρωσία εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εχθροπραξίες, ενώ η διεθνής κοινότητα δεν έκρυψε τους φόβους της για κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Ενα 24ωρο πριν από το περιστατικό, ο επικεφαλής της Επιτροπής Αμυνας του κοινοβουλίου της Ν. Κορέας είχε ταχθεί υπέρ της εκ νέου μεταφοράς αμερικανικών πυρηνικών βομβών στο νοτιοκορεάτικο έδαφος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε «αποτρόπαια πράξη» τη βορειοκορεατική επίθεση, ενώ ο Λ. Οίκος διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται σε στενή επαφή με τη σύμμαχό τους στην περιοχή Ν. Κορέα, την οποία «δεσμεύονται σταθερά» να την υπερασπιστούν.

Η επικεφαλής της διπλωματίας στην ΕΕ, Κάθριν Αστον, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για το περιστατικό, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο. Σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται για ένα από τα χειρότερα επεισόδια μεταξύ των δύο χωρών από το τέλος του κορεατικού πολέμου (1953).

Ο πρόεδρος της Ν. Κορέας δήλωσε ότι ήταν «ασυγχώρητο» εκ μέρους της Β. Κορέας να ρίξει οβίδες κατά πολιτών στο νοτιοκορεάτικο νησί Γεοπγεόνγκ, 100 χλμ. από τις ακτές της Ν. Κορέας, και διέταξε τον στρατό να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως, ενώ για σήμερα θα συγκληθεί έκτακτο συμβούλιο στο υπουργείο Οικονομικών της Ν. Κορέας και της Κεντρικής Τράπεζας.

Από τα πυρά έχουν καταρρεύσει κτίρια, φωτιές μαίνονται ανεξέλεγκτα στο νησί, οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε υπόγεια καταφύγια, ενώ ορισμένοι εγκατέλειψαν το νησί με αλιευτικά σκάφη.

Στο νησί βρίσκεται στρατόπεδο νοτιοκορεατικής φρουράς, ενώ μετά την επίθεση στην περιοχή ίπτανται νοτιοκορεατικά μαχητικά.

Η Ν. Κορέα προειδοποίησε με σκληρότερη απάντηση, ενώ η περιοχή της Κίτρινης Θάλασσας που βρίσκεται στο νησί αποτελεί συχνά το μήλον της Εριδος μεταξύ των δύο κρατών, που αμφισβητούν τα όρια της κυριαρχίας μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τη Σεούλ, η αρχή έγινε από τη Β. Κορέα, η οποία βομβάρδισε το νησί Γεοπγεόνγκ (έχει 1.300 κατοίκους και βρίσκεται δυτικά της κορεατικής χερσονήσου στην Κίτρινη Θάλασσα). Η επίθεση με τουλάχιστον διακόσιες οβίδες προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Σεούλ, οι στρατιωτικές δυνάμεις της οποίας ανταπέδωσαν τα πυρά.

Από την πλευρά της, η Β. Κορέα κατηγόρησε τη Ν. Κορέα ότι άνοιξε πρώτη πυρ, αναγκάζοντάς τη να απαντήσει. Στη συνέχεια, η Ν. Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποιούσε συνηθισμένες στρατιωτικές ασκήσεις στα ανοικτά της δυτικής ακτής, όταν η Β. Κορέα άρχισε να βάλλει με δεκάδες οβίδες, όμως επεσήμανε πως τα νοτιοκορεατικά πυρά κατά τα γυμνάσια δεν ήταν προς την κατεύθυνση του βορρά.

Η επίθεση συμπίπτει με την αναχώρηση του Αμερικανού απεσταλμένου για τη Β. Κορέα, Στίβεν Μπόργουορθ, από το Τόκιο για το Πεκίνο, όπου θα συναντηθεί με Κινέζους αξιωματούχους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης βορειοκορεατικής μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr