24 Νοε 2010

Βλέπει συνωμοσίες, ετοιμάζει νέες διαγραφές

Το «γάντι» στους βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι σκέπτονται ή έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στο κόμμα της ρίχνει ο κ. Αντ.Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο....
και στο πλαίσιο αυτό διέγραψε χθες τον βουλευτή Ηρακλείου κ. Ελ.Αυγενάκη , ο οποίος διατηρεί πολυετή πολιτική φιλία με την οικογένεια Μητσοτάκη. Παράλληλα, η Ρηγίλλης μιλάει ανοικτά για εν εξελίξει σχέδιο υπονόμευσης του κ. Σαμαρά και προειδοποιεί και για άλλες διαγραφές, στέλνοντας το μήνυμα: «Οποιος κουνηθεί από εδώ και πέρα, τελείωσε» .

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Σαμαράς εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα σκληρούς τόνους στη μεθαυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, θέτοντας τους βουλευτές προ των ευθυνών τους. Ουσιαστικά θα ζητήσει από όσους σκέπτονται να αποχωρήσουν από το κόμμα να το πράξουν άμεσα, παραδίδοντας όμως ταυτόχρονα τις έδρες τους, καθώς έχουν εκλεγεί με τη σημαία της ΝΔ και δεν νομιμοποιούνται «ηθικά και πολιτικά» να εκπροσωπούν τη Δημοκρατική Συμμαχία.

Την ίδια στιγμή «σκληροπυρηνικοί» βουλευτές της «προεδρικής φρουράς» κατηγορούν την κυρία Μπακογιάννη ότι είναι πίσω από την «εσωκομματική αποστασία» που εξελίσσεται, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα εκρηκτικό κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Η τύχη του κ. Αυγενάκη- η Ρηγίλλης μεταδίδει ότι θα ενταχθεί στη Δημοκρατική Συμμαχία- ήταν προδιαγεγραμμένη από προχθές, αλλά η οριστική απόφαση ελήφθη νωρίς χθες το πρωί, όταν ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε για τις δύο νέες ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις (Βήμα 99,5 και Real FΜ). «Το θέμα της διαγραφής του είχε ωριμάσει. Απλώς ο πρόεδρος περίμενε να δει τις διαθέσεις του Αυγενάκη» έλεγε στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, ενώ άλλα κορυφαία στελέχη της Ρηγίλλης έλεγαν: «Η διαγραφή ήταν μονόδρομος» .

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι νέες αιχμές κατά της Ρηγίλλης για την έλλειψη εσωκομματικής δημοκρατίας στη ΝΔ και τη μη λειτουργία των κομματικών οργάνων, αλλά και η αναφορά (Βήμα FΜ 99,5) ότι ορισμένα στελέχη του περιβάλλοντος του κ. Σαμαρά γίνονται «βασιλικότεροι του βασιλέως».

Ενδεικτικό της προσπάθειας της Ρηγίλλης να αναδείξει την κόκκινη γραμμή και για άλλους βουλευτές που «φλερτάρουν» με τη διαγραφή είναι ότι την απόφαση για την αποπομπή του κ. Αυγενάκη από την ΚΟ της ΝΔ ανακοίνωσε ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Α.Λυκουρέντζος.

Αν και ο κ. Λυκουρέντζος δεν αιτιολόγησε τους λόγους της διαγραφής- την οποία ο βουλευτής πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ, αφού ουδείς επιχείρησε από τη Ρηγίλλης έστω και για τυπικούς λόγους να επικοινωνήσει μαζί του- σημείωσε ότι «είναι σαφείς οι ενδείξεις ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για να ανακοπεί η ανοδική πορεία της ΝΔκαι να στηριχθεί η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ».

Η κίνηση να εμφανιστεί ο κ. Λυκουρέντζος και να ανακοινώσει τη διαγραφή, σε συνδυασμό με την επισήμανση για «εν εξελίξει σχέδιο», αναδεικνύει- όπως έλεγαν πρώην υπουργοί- το πρόβλημα που έχει η Ρηγίλλης να διαχειριστεί επαρκώς όσα μέλη της ΚΟ «φλερτάρουν» με τη διαγραφή. Ο νέος γύρος διαγραφών που ξεκίνησε με την αποπομπή του κ. Αυγενάκη ήδη προκαλεί κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι βουλευτές- μεταξύ των οποίων και αρκετοί «καραμανλικοί»- που θεωρούν ότι η ηγετική ομάδα κάνει λάθη και «με τις κινήσεις της “ψηλώνει” την Μπακογιάννη χωρίς λόγο».

Υπό παρακολούθηση παραμένουν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον τρεις βουλευτές, οι κκ. Κ.Καραγκούνης (συναντήθηκε χθες με τον κ. Κ. Αρβανιτόπουλο , διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Σαμαρά) και Γ. Κοντογιάννης και η κυρία Ελσα Παπαδημητρίου . Λόγω των εξελίξεων με τον κ. Αυγενάκη αναβλήθηκαν οι συναντήσεις που είχε χθες ο κ. Σαμαράς με τους κκ. Αθ.Γιαννόπουλο ( «Εγώ ανήκω στη ΝΔ» είπε χθες ο πρώην υφυπουργός) και Σ.Κεδίκογλου , με τους οποίους αναμένεται να συνομιλήσει σήμερα.
ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΥΓΕΝΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ
«Εχει καταληφθεί από παροξυσμό πανικού»
Μετωπική επίθεση στον κ. Σαμαρά εξαπέλυσε ο κ. Αυγενάκης κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ για «πολιτική εσωστρέφεια» και «ηγετική αλαζονεία», αλλά και για «προαποφασισμένη εκκαθαριστική επιχείρηση» από όσους βουλευτές «ο κ. Σαμαράς δεν θεωρεί απόλυτα υποταγμένους στην εσωστρεφή και παρωχημένη αντίληψή του για την πολιτική».

Ο κ. Αυγενάκης (που εξελέγη πρώτη φορά το 2007) αναφέρει στη δήλωσή του ότι η διαγραφή οφείλεται στον «παροξυσμό πανικού» από τον οποίο «έχει καταληφθεί ο κ. Σαμαράς», στην «παταγώδη πανελλήνια αποτυχία των προσωπικών πολιτικών του επιλογών στις αυτοδιοικητικές εκλογές» και «στη δυσανεξία του κ. Σαμαρά και της ομάδας του προς κάθε μη υποτακτική φωνή και δύναμη, εφόσοναυτή δεν είναι η φωνή του Κυρίου του, κάτι που δείχνει ο ίδιος να απολαμβάνει».

Ο διαγραφείς βουλευτής θεωρεί τη διαγραφή του «διαδικαστικά άκυρη», που «προσβάλλει βαθύτατα τον κόσμο της ΝΔ και κλείνει το μάτι στο κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη», τονίζοντας ότι οι ψηφοφόροι ήδη άρχισαν να αναζητούν αλλού την πραγματική ανανέωση. «Η εκλογή και η εκπροσώπηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο δεν είναι κληρονομική υπόθεση. Η ανασφάλεια και ο φόβος δεν είναι καλοί σύμβουλοι, κύριε Σαμαρά» σημειώνει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του.

Η κυρία Μπακογιάννη έχει δώσει σαφή εντολή τα στελέχη του κόμματός της να μη σχολιάζουν όσα γίνονται στη ΝΔ
Η κυρία Μπακογιάννη έχει δώσει σαφή εντολή τα στελέχη του κόμματός της να μη σχολιάζουν όσα γίνονται στη ΝΔ. «Δεν ασχολούμαστε με τα εσωτερικά άλλων πολιτικών κομμάτων» είναι η γραμμή της, ενώ έχει δώσει εντολή να γίνονται δηλώσεις για θέματα της καθημερινότητας, όπως έπραξε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ι. Οικονόμου για την οικονομία.

Η Ρηγίλλης όμως συνεχίζει την επίθεση και μιλάει για «μόρφωμα» της κυρίας Μπακογιάννη που στόχο έχει τη στήριξη του ΠαΣοΚ και παράλληλα να πολεμήσει τη ΝΔ.

Παράλληλα η γραμμή είναι ότι το κόμμα της είναι ακραιφνώς νεοφιλελεύθερο, ενώ ο γραμματέας Προγράμματος κ. Ευρ. Στυλιανίδης είπε ότι η ΔΗΣΥ πρεσβεύει τον «νεοφιλελεύθερο σοσιαλισμό».


το βημα on line