24 Νοε 2010

Με "τη βούλα "το τέλος των συλλογικών συµβάσεων


Θρυαλλίδα που µπορεί να τινάξει στον αέρα όλο το σύστηµα τωνσυλλογικών συµβάσεων εργασίας είναι - κατά τη ΓΣΕΕ - η κατάργηση του δικαιώµατος επέκτασης των συµβάσεων και στα µη µέλη των οργανώσεων.


Στο νέο Μµνηµόνιο µπήκε αστερίσκος ότι οι αποκλίσεις µεταξύ επιχειρησιακών και κλαδικών συµβάσεων θα γίνονται υπό την αίρεση τηςύπαρξης «αναγκαίων περιορισµών».

Οπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάν. Παναγόπουλος, η ρύθµιση στο Μνηµόνιο Νο 3, στο οποίο προβλέπει να καταργηθεί το δικαίωµα τουεκάστοτε υπουργού Εργασίας να επεκτείνει στους εργοδότες που δεν είναι µέλη εργοδοτικώνοργανώσεων την ισχύ συµβάσεων που υπογράφουν οι κοινωνικοί εταίροι, αποτελεί βόµβα στα θεµέλια των συλλογικών συµβάσεων. Κι αυτό γιατί οδηγεί στην ουσία στο να µην έχουν περιεχόµενο οι συλλογικές συµφωνίες καιενδεχοµένως να αποχωρήσουν κάποιοι εργοδότες από ορισµένες ενώσεις τους µε αποτέλεσµα να µην υπάρχει συνοµιλητής από την άλλη πλευρά», πρόσθεσε. Η ΓΣΕΕ καιη ΑΔΕΔΥ έχουν ήδη αποφασίσει 24ωρηγενική απεργία για τις 15 Δεκεµβρίου.

«Ελεγχόµενες» αποκλίσεις
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την απόκλιση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συµβάσεων στον ιδιωτικό τοµέα – σύµφωνα µε πληροφορίες – θα παρέχει τη δυνατότητα για «ελεγχόµενες» αποκλίσεις (10% - 20% έναντι του µισθού των κλαδικών) για διάστηµα έως 2 χρόνια και υπό τηνεποπτεία των εταίρων και µόνο σε επιχειρήσεις που βρίσκονταισε οικονοµικό αδιέξοδο (και χωρίς να θιγεί ο κατώτατος µισθός της Εθνική Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας). Θα προηγηθεί διάλογος µεταξύ υπουργείου Εργασίας και κοινωνικών εταίρων για να καθοριστούν οι προϋποθέσεις υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συµβάσεων έναντι των κλαδικών, µετά την προσθήκη στο Μνηµόνιο Νο 3 ότιοι αποκλίσεις θα γίνονται υπό την αίρεση της ύπαρξης αναγκαίων περιορισµών.

Στη Βουλή
Ο υπουργός Οικονοµίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είπε χθες ότι η κυβέρνηση είχε δεσµευτεί πως το σχετικό νοµοσχέδιο θα είναι έτοιµο έως το τέλος του τρίτου τριµήνου. Δεν ολοκληρώθηκε λόγω αλλαγής υπουργού, συµπλήρωσε, καλύπτοντας την κ. Κατσέλη, ενώ διαβεβαίωσε ότι «όσον αφορά τον κατώτατο µισθό, δεν θα πέσουµε κάτω από το πάτωµα της γενικής συλλογικής σύµβασης». Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι αποδεικνύεται πως στη διαπραγµάτευση η κυβέρνηση δεν έχει διακοσµητικό ρόλο, αλλά διαπραγµατεύεται προς όφελος του δηµοσίου συµφέροντος. Η κ. Κατσέλη ανέφερε επίσης ότι το νέο κείµενο δίνει τη δυνατότητα στη Βουλή να θεσπίσει του

Τα Νεα on line