13 Οκτ 2010

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΦΕΡΝΕΙ Ο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ"


Για πρώτη φορά στις 7 Νοεμβρίου δεν θα αναδειχθούν οι σύμβουλοι από το σύνολο του εκλογικού σώματος στον δήμο ή στην περιφέρεια, αλλά από επιμέρους εκλογικά σύνολα. Τι επισημαίνεται στις οδηγίες που έχουν σταλεί στους προέδρους πρωτοδικών...
Το νέο σύστημα ανάδειξης των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων περιγράφει το υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιο που απέστειλε στους προέδρους πρωτοδικών, στην οποία προσδιορίζει τον αριθμό των σταυρών προτίμησης στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Στις 7 Νοεμβρίου για πρώτη φορά δεν θα αναδειχθούν οι σύμβουλοι από το σύνολο του εκλογικού σώματος στον δήμο ή στην περιφέρεια αλλά από επιμέρους εκλογικά σύνολα, που αντιστοιχούν είτε στα παλιά διαμερίσματα είτε σε παλαιούς δήμους που έχουν συνενωθεί.

Για δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια, δηλαδή σε όσους δεν επήλθε καμία μεταβολή με τον Καλλικράτη, όπως για παράδειγμα ο δήμος Παλαιού Φαλήρου, ο εκλογέας μπορεί να θέσει μέχρι τρεις (3) σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.
Αντίστοιχα σε δήμους που διαθέτουν διαμερίσματα όπως ο δήμος Περιστερίου ή ο δήμος Θεσσαλονίκης, ή αποτελούνται από συνενούμενους δήμους όπως για παράδειγμα ο Δήμος Χολαργού - Παπάγου που αποτελείται από δύο πρώην δήμους, ο ψηφοφόρος μπορεί να θέσει:

    * Εναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, όταν η εκλογική του περιφέρεια εκλέγει μέχρι τρεις (3) δημοτικούς συμβούλους.
    * Μέχρι τρεις (3) σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους όταν η εκλογική του περιφέρεια εκλέγει περισσότερους από τρεις (3) δημοτικούς συμβούλους.
    * Εναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο όλων των άλλων εκλογικών περιφερειών του δήμου.

Αντίστοιχα για τα συμβούλια τοπικής ή δημοτικής κοινότητας (αφορούν τα παλιά διαμερίσματα ή τις κοινότητες)τότε οι ψηφοφόροι μπορούν να θέσουν μέχρι δύο (2) σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο σύμβουλο ή εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας, καθώς με τον Καλλικράτη συνυπάρχουν και δημοτικές και τοπικές κοινότητες.

Στις περιφέρειες κάθε ψηφοφόρος μπορεί να επιλέξει μέχρι τέσσερις υποψηφίους στην περιφερειακή ενότητα που ανήκει ανάλογα με τον πληθυσμό της.

 Τι ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους
Από μία μέχρι και τρεις οι ημέρες άδειας


Προσδιορίστηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών και οι μέρες της άδειας που χορηγείται σε δημοσίους υπαλλήλους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Για τους υπαλλήλους για τους οποίους δεν εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας θα λάβουν μία εργάσιμη μέρα ως άδεια αν μετακινηθούν σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων για να ψηφίσουν.

Δύο μέρες άδεια θα λάβουν όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων και για πάνω από 400 χλμ. απόσταση θα πάρουν 3 ημέρες άδεια.

Οι υπάλληλοι που εργάζονται πενθήμερο θα λάβουν μία εργάσιμη μέρα άδεια αν μετακινηθούν σε απόσταση 200-400 χλμ.

Δύο μέρες άδεια θα λάβουν όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω. Για τους υπαλλήλους που θα ψηφίσουν σε νησιά θα εκτιμηθεί η άδειά τους κατά περίπτωση με ανώτατο όριο τις 3 ημέρες.

ΠΗΓΗ:  ethnos.gr