13 Οκτ 2010

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΥΕΘΑ κ. Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ



Αγαπητέ Πρόεδρε των Φίλων της Διώρυγας της Κορίνθου, «ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ»,
Αγαπητά Μέλη της Ένωσης,
Φίλες και Φίλοι,

Με ιδιαίτερη τιμή έλαβα την πρόσκλησή σας για τη σημερινή σας εκδήλωση. Δυστυχώς όμως ανειλημμένες υποχρεώσεις στο Υπουργείο δεν μου επιτρέπουν να είμαι μαζί σας.
   Θέλω πραγματικά να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και τα Μέλη της Ένωσης «ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ» για την πρωτοβουλία που αναλάβατε για την διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής. Αποδεικνύετε εμπράκτως το έντονο ενδιαφέρον σας και αναδεικνύετε  τη σημασία και το ρόλο της Διώρυγας της Κορίνθου για το Νομό μας.
    Το μέλλον της Διώρυγας συνδέεται με το μέλλον της Κορινθίας. Η Διώρυγα αποτελεί ένα στρατηγικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την Κορινθία. Μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το κέντρο μιας ευρύτερης και ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής στο τομέα των υπηρεσιών, με αξιοποίηση του ιστορικού, πολιτιστικού και τουριστικού ιστού και με στόχο την περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση, την ανάδειξη της διεθνούς εικόνας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Όλοι γνωρίζουμε ότι δυστυχώς, εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών, η Διώρυγα βρίσκεται σε μαρασμό και παρακμή, παρά τις δυνατότητες που προσφέρει, όπως επιβεβαιώνει η μεγάλη επισκεψιμότητα που παρατηρείται και η αύξηση του ποσοστού των διελεύσεων τουριστικών και εμπορικών πλοίων.
Οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από τη Διεύθυνση και τους εργαζομένους είναι σημαντική, ωστόσο τα βασικά προβλήματα παραμένουν άλυτα. Πρώτη προτεραιότητα αποτελούν τα έργα συντήρησης και υποστύλωσης της Διώρυγας, όπως και η αρχαιολογική ανάδειξη της Διόλκου.
Χρειάζονται πρωτοβουλίες όλων των φορέων της τοπικής κοινωνίας της Κορινθίας και των κομμάτων για να βγει η Διώρυγα από το αδιέξοδο.
Πρόθεση της Κυβέρνησής μας και συγκεκριμένα του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο έχει περιέλθει και πάλι η Διώρυγα, είναι να υπάρξει ένα βιώσιμο σχήμα με τη συμμετοχή και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  που θα αξιοποιήσει αναπτυξιακά τη Διώρυγα και θα διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ως Μέλος της Κυβέρνησης θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Εύχομαι καλή επιτυχία στην εκδήλωσή σας

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Πάνος Μπεγλίτης