4 Νοε 2010

Η «λατρεία του λιγότερου»



Το λιγότερο είναι περισσότερο. Ελάφρυνε για να απελευθερωθείς. Αφαίρεσε για να προσθέσεις. Αυτά είναι τα σλόγκαν των νέων µινιµαλιστών που φιλοδοξούν να καταργήσουν το περιττό. Από το Λονδίνο ώς τη Νέα Υόρκη, είναι η νέα µόδα που προσελκύει προσωπικότητες από τον Μαρκ Ζούκερµπεργκ και τον Μάικλ Μπλούµπεργκ ώς τον Λούσιεν Φρόιντ....


Ο νέος µινιµαλισµός εµφανίζεται ως φιλοσοφία ζωής
. Αυτοί που τον ακολουθούν αυτοχαρακτηρίζονται «Γενιά Μηδέν». –Μηδέν όπως ο αριθµός των πραγµάτων, αντικειµένων και αποσκευών µε τα οποία φιλοδοξούν να περιβάλουν την ύπαρξή τους, θεωρητικά βέβαια, διότι ουδείς ζει γυµνός στην έρηµο. Καλούνται όµως να αποποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα, να έχουν λιγότερα ρούχα, λιγότερα παπούτσια, λιγότερα έπιπλα, λιγότερα βιβλία, CD, DVD, λιγότερα απ’ όλα. Ο στόχος είναι όλα τα υπάρχοντά σου να χωρούν σε µια βαλίτσα, να εξαλείψεις το περιττό για να συγκεντρωθείς στα ουσιώδη. Οχι διότι είσαι ασκητής, ιδεολογικά ή θρησκευτικά, αλλά επειδή σε αυτή την αφαίρεση κρύβεται το κλειδί της ευτυχίας.

Η «λατρεία του λιγότερου», όπως την αποκαλούν µερικοί, ξεκίνησε από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη και διαδόθηκε στην υπόλοιπη Δύση, όµως τώρα παίρνει παγκόσµιες διαστάσεις. «Πιστεύω πως η παγκόσµια ύφεση, η οικονοµική κρίση, µας κάνει να αναθεωρήσουµε τον τρόπο µε τον οποίο ζούµε και ξοδεύουµε χρόνο και χρήµατα», λέει στους «Τάιµς» του Λονδίνου η 19χρονη Τζέσικα Ντανγκ, που γράφει το µπλογκ minimalstudent.com και λέει πως έχει στην ντουλάπα της «τρία τι-σερτ, τρία πανταλόνια, τρία φορεµατάκια, τρία ζευγάρια παπούτσια και όλα τα υπόλοιπα που χρειάζοµαι, µουσική, φωτογραφίες, γράµµατα, σηµειώσεις, είναι στο iΡhone µου, στο iΡod µου, στο λάπτοπ µου». Για το θέµα κυκλοφορούν πολλά βιβλία – «Τhe joy of less: a minimalist living guide» (Η χαρά του λιγότερου: ένας οδηγός µινιµαλιστικής ζωής), «Τhe art of being minimalist: Ηow to stop consuming and start living» (Η τέχνη να είσαι µινιµαλιστής: Πώς να σταµατήσεις να καταναλώνεις και να αρχίσει να ζεις), κλπ. –, για να µη µιλήσουµε για τα µπλογκ και τους ιστότοπους στο Ιντερνετ που είναι αφιερωµένοι στον νέο µινιµαλισµό. Από τους βουδιστές ώς τους µπίτνικς, και άλλοι σε προηγούµενες εποχές είχαν φτάσει στα ίδια συµπεράσµατα.

Το καινούργιο είναι πως η σηµερινή τάση περιλαµβάνει πρόσωπα µε πολύ διαφορετικές πολιτικές ιδέες, οικονοµικές συνθήκες και κοινωνική προέλευση. Ο 26χρονος δισεκατοµµυριούχος ιδρυτής του facebook Μαρζ Ζούκερµπεργκ αναφέρει τον µινιµαλισµό ως ένα από τα ενδιαφέροντά του. Ο Μάικλ Μπλούµπεργκ, ο δισεκατοµµυριούχος δήµαρχος της Νέας Υόρκης, λέει πως έχει µόνο δύο ζευγάρια παπούτσια. Ο ζωγράφος Λούσιεν Φρόιντ, εγγονός του Ζίγκµουντ, έχει στην γκαρνταρόµπα του µόνο έξι πουκάµισα, όλα του ιδίου χρώµατος – διότι θεωρεί πως το λιγότερο είναι περισσότερο.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ on-line