4 Νοε 2010

Παγκόσμια Τράπεζα: Νέα επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα



Για έναν ακόμη χρόνο οι ελπίδες περί βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ώστε να έρθουν οι «ξένοι», όχι μόνο διαψεύσθηκαν, αλλά έγιναν βήματα προς τα... πίσω. Από τις 183 χώρες, που εξετάζει η Παγκόσμια Τράπεζα στην ετήσια έκθεσή της «Doing Business 2011», η Ελλάδα βρίσκεται πλέον κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο και με τάση επιδείνωσης....

Πρόκειται για μία από τις βασικές κατατάξεις που κοιτούν οι ξένοι επενδυτές για να επιλέξουν που θα τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους. Η κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, απάντησε με υποσχέσεις για ολοκλήρωση των νομοθετικών παρεμβάσεων που είχαν προγραμματιστεί για το 2010 στην αρχή του... 2011.

Συμφωνα με την έκθεση - βαρόμετρο για τις διεθνείς επενδυτικές επιλογές, η Ελλάδα υποχώρησε δώδεκα θέσεις στην στην παγκόσμια κατάσταση διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας, περνώντας στην 109η θέση από την 97η που βρίσκονταν πέρυσι.

Επίσης, η Ελλάδα είναι ουραγός στους τομείς της έναρξης δημιουργίας επιχειρήσεων (149η θέση), της εγγραφής και μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας (153η θέση) και της προστασίας των επενδυτών (154η θέση).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η χώρα μας είναι ουραγός στο ξεκίνημα μιας εταιρείας, καθώς όπως αναφέρεται, απαιτούνται τουλάχιστον 15 διαδικασίες και κατά μέσο όρο 19 ημέρες για την ίδρυση μιας εταιρείας.

Παράλληλα, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πέντε χωρών που αύξησαν κατά μέσο όρο κατά 4,2% τους φόρους μεταβίβαση ακινήτων, μαζί με το Μπαχρέιν, το Πακιστάν, τον Παναμά και την Ταϊλάνδη.

Επίσης βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τις περισσότερες διαδικασίες για να εγγράψεις μια νέα ιδιοκτησία, καθώς απαιτούνται 11 διαδικασίες περισσότερες από όσες απαιτούνται σε Ερυθραία, Αλγερία, Κατάρ, Λιβερία και Αιθιοπία.

Τέλος, σημειώνεται ότι στην τελευταία 5ετία όπου 163 χώρες σημείωσαν κάποια πρόοδο στη βελτίωση των δεικτών επιχειρηματικότητας, η Ελλάδα υπολειπόταν σε πρόοδο 70-75% του μέσου όρου!

«Υποσχέσεις από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης»

Το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει δήλωση από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Στοιχείων και Ανάλυσης της Παγκόσμιας Τράπεζας Neil Gregory , ο οποίος  λέει ότι «Η ομάδα του Doing Business έχει υπόψη της τα διάφορα μέτρα βελτίωσης του επιχειρηματικού πλαισίου που δρομολογούνται στην Ελλάδα, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα δεδομένα για τη χώρα στην ετήσια έκθεσή μας. Ανυπομονούμε να τα ενσωματώσουμε στις μελλοντικές εκδόσεις του Doing Business καθώς θα υλοποιούνται».

Το υπουργείο αποδίδει την επιδείνωση στο γενονός  ότι «οι σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις δεν έχουν ενσωματωθεί στην έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα». Αναφέρει μάλιστα, ως παραδείγματα, το νομοσχέδιο ίδρυσης μιας επιχείρησης σε μία ημέρα, και την υλοποίηση και λειτουργία του ηλεκτρονικού Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).

Ωστόσο, όπως το ίδιο παραδέχεται στην ανακοίνωση ,οι δύο αυτές πρωτοβουλίες δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Υπενθυμίζεται ότι  έχει παρέλθει το σχετικό χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει η κυβέρνηση (Ιούνιος για την ίδρυση, Οκτώβριος για το ΓΕΜΗ).

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πλέον ότι «το ΓΕΜΗ,όσο και οι υπηρεσίες μιας στάσης ,για την ίδρυση επιχειρήσεων, θα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2011».

ΠΗΓΗ: enet.gr