4 Νοε 2010

Οι πολίτες μιλούν για τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης!



 Την πρόθεση τους να θέσουν σε δημόσια διαβούλευση, θέματα που αφορούν τα μέσα διαδικτυακής ενημέρωσης και επικοινωνίας στην Ελλάδα, εκφράζουν το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Κάθε ενδιαφερόμενος...
μπορεί να αποστέλλει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου τις προτάσεις του για την οργάνωση της διαβούλευσης στο opengov.gr.

Όπως σημειώνεται, «στόχος είναι η διαφάνεια και οι καθαροί κανόνες για τη δημιουργία ενός πλαισίου λειτουργίας και ανάπτυξης των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας, τη θεμελίωση της πολυφωνίας, την έννομη σχέση με την πολιτεία και την κοινωνία, την τήρηση της δεοντολογίας και της ελεύθερης έκφρασης».

Ακολουθούν ενδεικτικά κάποια από τα σχόλια που έχουν αναρτηθεί:

Η Ε.Βουτσκόγλου γράφει: «Παρουσιάζω συχνά σκωπτική ματιά απέναντι στις διαδικτυακές κινήσεις της κυβέρνησης, παρόλα αυτά πιστεύω πως μία συζήτηση πάνω στα θέματα που αναφέρονται στο παραπάνω κείμενο σχολιασμού είναι μία σοβαρή κίνηση της οποίας το κύρος βρίσκεται στα χέρια των συμμετεχόντων. [Θα με απομακρύνει μία συμμετοχή αποκλειστικά "πράσινων blogger-σταθερών επισκεπτών των Βρυξελλών" όπως και η συμμετοχή με ψευδώνυμα]

Εάν κατάλαβα καλά ο χώρος στον οποίο μπορούμε να σχολιάζουμε εδώ, αφορά στην οργάνωση της συζήτησης και όχι σε επιμέρους προτάσεις οι οποίες θα συζητηθούν όταν η διαβούλευση ξεκινήσει. [...]

Τα πλαίσια συζήτησης θα μπορούσαν να είναι πολλά και ιστορικά θα συνδέονταν με πολλές προϋπάρχουσες κινήσεις π.χ. Υπόθεση ACLU κατά Ρίνο όπου ο δικαστής Στίβενς κατέληξε: Η ανάπτυξη του Ίντερνετ ήταν και εξακολουθεί να είναι ραγδαία. Όπως επιτάσσει το συνταγματικό έθιμο, ελλείψει ανταπόδειξης, θεωρούμε πως η κρατική ρύθμιση του περιεχομένου του λόγου ,είναι πιο πιθανό να επιφέρει προσκόμματα στην ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών παρά να τη διευκολύνει.

Τα πλαίσια συζήτησης δεν μπορούν επουδενί να στοχεύουν σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση αλλά ούτε και σε θεσμοθέτηση κανόνων δεοντολογίας ,εφόσον κι αυτός ακόμα ο νόμος CDA περί ευπρέπειας των επικοινωνιών, θεωρήθηκε επίθεση στον κυβερνοχώρο. «Δεν είναι ότι οι νόμοι έπαψαν να έχουν σημασία» υποστήριζε ο Νίκολας Νεγκροπόντε «απλά το ίντερνετ δε μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εξουσιαστικής ρύθμισης».

O Bασίλης Μπόνιος τονίζει: «Πιστεύω ότι:
1) Η ασφάλιση των διαχειριστών -συντακτών του διαδικτύου.
2) Η δημιουργία Ένωσης Συντακτών Διαδικτύου και η
3) Η αντμετώπιση των Ιστοσελίδων ως ισότιμα ΜΜΕ με τα παραδοσιακά, είναι θέματα που πρέπει να τεθούν στη διαβούλευση.

Οσο για τη περίφημη ανωνυμία, ας είναι στην επιλογή των διαχειριστών του κάθε Ιστολογίου, το αν θα την διατηρήσουν η όχι. Μπορεί για παράδειγμα, να τους αντιπροσωπεύει ένα φυσικό πρόσωπο που θα ορίσουν οι ίδιοι».

Ο Μπαρμπαγιώργος αναφέρει: «Η Ευρωπαϊκή Συμφωνία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο άρθρο 10 (10) αναφέρει: Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει, την ελευθερία διατήρησης της άποψης του καθώς επίσης και του δικαιώματος, να αναζητά και να μεταδίδει πληροφορίες και ιδέες, χωρίς τη παρέμβαση οποιασδήποτε κρατικής αρχής, σε όλο το κόσμο. Καληνύχτα κ. υπουργέ των Εσωτερικών».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr