4 Νοε 2010

Αόρατοι μανδύες: Από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας στη ζωή



   Ένα βήμα πιο κοντά στην κατασκευή «μανδύα αορατότητας» ήρθαν Βρετανοί επιστήμονες, κατασκευάζοντας ένα εύκαμπτο φιλμ από ένα μετα-υλικό, το οποίο «χειραγωγεί» με τέτοιο τρόπο το φως που πέφτει πάνω στα αντικείμενα, ώστε ουσιαστικά τα εξαφανίζει από το οπτικό πεδίο των θεατών...

Όσον αφορά στον «μανδύα αορατότητας», οι ερευνητές, υπό τον δρα Αντρέα Ντι Φάλκο του πανεπιστημίου του Σεν Άντριους στη Σκωτία, χρησιμοποίησαν ένα λεπτό φιλμ από πολυμερές, που περιέχει μικροσκοπικές δομές, οι οποίες δίνουν στο υλικό το χαρακτηριστικό ενός εύκαμπτου τρισδιάστατου μετα-υλικού που «απωθεί» το φως, το οποίο πέφτει πάνω του και το κάνει να πηγαίνει προς άλλες κατευθύνσεις, με συνέπεια το αντικείμενο να γίνεται αόρατο.

Το συγκεκριμένο μετα-υλικό, που ονομάστηκε Metaflex, έχει αποτελέσματα με μήκη κύματος φωτός περίπου 620 νανομέτρων. Το ορατό φως, που επιτρέπει στους ανθρώπους να βλέπουν γύρω τους, έχει μήκη κύματος από 400 έως 700 νανόμετρα, ανάλογα με τα χρώματα των αντικειμένων.

Στο παρελθόν, είχαν δημιουργηθεί και άλλα μετα-υλικά με στόχο την αορατότητα, τα οποία όμως ήταν άκαμπτα και επιπλέον λειτουργούσαν σε μεγαλύτερα μήκη κύματος φωτός στο φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και όχι με το ορατό φως, όπως αυτή τη φορά.